keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Gaiwan ja muita teejuttuja

Teeaiheisesta postauksesta on kulunut lähes vuosi, joten taitaa olla aika vilkaista taas teehyllyyn. Teehifistely saavutti uuden asteen, kun tilasin rovaniemeläisestä teekauppa Mandragorasta kuvankauniin sinivalkoisen gaiwanin, läpikuultavan ohuesta posliinista tehdyn teen haudutusastian. Yleensä gaiwan on kolmiosainen koostuen haudutusastiasta, kannesta ja aluslautasesta. Tässä minun gaiwanissani on lisäksi pikkuinen kuppi. Paljon kauniimpaa esinettä en osaa tällä hetkellä nimetä. Gaiwanin käyttöön opastavia videoita löytyy paljon Youtubesta. Idea on, että teenlehdet laitetaan haudutuskuppiin, kuuma vesi kaadetaan lehtien päälle ja kansi suljetaan haudutuksen ajaksi. Sitten tee juodaan joko suoraan haudutusastiasta tai valmis juoma kaadetaan erilliseen kuppiin pitämällä kantta raollaan. Teenlehtien pitää olla isoja ja laadukkaita. Asiantuntijat voivat myös nuuhkia teen aromia posliinisesta kannesta.


Minulla ei vieläkään ole kotona vihreää teetä, mutta gaiwan sopisi minusta mainiosti juuri vihreän teen hauduttamiseen. Katsastetaanpa teehyllyni sisältö. Joitakin muutoksia on tapahtunut, mutta tietyt vanhat suosikit pitävät pintansa.

Malawi Black OP1
Musta maustamaton lehtitee. Gaiwanin mukana ostin pari pakettia teetä, tämä on toinen ostos, jonka laatuun olen todella tyytyväinen. Valmis juoma on hyvänmakuista, väriltään suhteellisen vaaleaa. Katsokaapa näitä pitkiä kauniita teenlehtiä! Ei mitään pussiteepurua.


Assam Gingia TGFOP1 CI
Musta maustamaton tee tämäkin, juon tätä parhaillaan kirjoittaessani postausta. Juoma on tummempaa kuin Malawi Black, miellyttävä tee tämäkin.


Forsmanin Tibet – Makujen Temppeli
Musta maustamaton lehtitee. Mielestäni parasta Forsmania, löytyy melkein joka marketin teehyllyltäkin.

Demmers Teehaus: BIO Vietnam OP
Löytö Honkanummen hautausmaan kukkakaupasta! Siellä oli kiva teevalikoima. Vähän ristiriitaisesti paketin kyljessä sanotaan, että kyseessä on villinä kasvava, pienellä paikallisella teetarhalla viljelty tee. Siis villi vai ei? Joka tapauksessa oikein pätevä musta ja maustamaton lehtietee tämäkin.

Chamraj TGFOP
Musta lehtitee, jonka olen laitanut teepurkkiin ilman merkintää parasta ennen -päiväyksestä. Teehän ei säily ikuisesti. Tämä saattaa olla jo hiukan vanhaa, mutta purkin pohjalla on toisaalta enää rippeet jäljellä. Edelleen vahva, hyvä teen tuoksu.

Forsmanin Keemun Kung Fu
Purkitettu tämäkin ilman päiväystä... Ihan hyvä tee, tätä on vielä aika paljon jäljellä eikä päädy kovin usein kuppiini.

Clipperin Organic white tea with orange
Jep, tämä alkaa olla vanhaa kohta, valkoista maustettua pussiteetä, ihan ok, mutta ei ole tullut juotua.

Earl Grey
Joku satunnainen ja hartaasti teehyllyn nurkkaan hautautunut Earl Grey. En edelleenkään pidä bergamotista, jolla tämä tee on maustettu. Kaunis norsupurkki tuoksuu Earl Greyltä, joten muuta teetä siinä ei oikein voi pitää. En juo ikinä tätä, pitäisikö heittää vanhentunut sisältö pois ja lahjoittaa peltipurkki Earl Greyn ystävälle? Pohdin tätä samaa asiaa varmaan jo aiemmissakin teepostauksissani, hah.

English Breakfast
Musta lehtiteesekoitus Pentikin teepurkissa. Ei taaskaan merkitsemiäni päiväyksiä, mutta juon tätä aika usein ja kohta tee loppuu. Pentikin teepurnukassa on kumitiiviste, aromi pysyy hyvin tallessa.


Teehyllyni näkyy yllä olevassa kuvassa. Gaiwan hakee vielä paikkaansa. Se on niin kaunis, että tällä hetkellä se on jämähtänyt työpöydälleni ihailtavaksi ja hypisteltäväksi.

Ostin myös hunajaa tänään, kotimaista luomua Pohjois-Karjalasta. Itse juon yleensä teeni ilman hunajaa tai sokeria, mutta vierasvarana hunajaa on hyvä olla olemassa. Ja tulee sitä kyllä joskus syötyä muuten vain, ainakin flunssarohtona.

6 kommenttia:

 1. Tee ja kaikki siihen liittyvä on kyllä oma kaunis taiteenlajinsa. Upeat astiat olet ostanut. Pidän teestä mutta harvemmin sitä tulee juotua. Jyväskylässä rakastan Teeleidiä ja laadukasta asiakaspalvelua. T. Hurmioitunut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo, että tee on oma taiteenlajinsa. Itse en sen kaikkia hienouksia osaa enkä ymmärrä, esim. vihreä tee pysyy edelleen minulle mysteerinä, miten siitä saa valmistettua juomakelpoista, miten siitä voi oikeasti pitää? :D Helsingissä on useampiakin teekauppoja ja -huoneita, Théhuone on ehkä suosikkini niistä.

   Poista
 2. Kadehdittavassa järjestyksessä sinun teehyllysi. Houkuttelee teen nauttimiseen.
  Sain inspiraation!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän siivosin ja järjestelin ennen kuvan ottoa! ;)

   Poista
 3. Mukavaa tammikuuta! Minäkin olen blogilinjoilla taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, minulla ei onnistu oikein kommentoiminen muiden blogeihin, ellei niissä ole kommenttien esitarkastusta päällä, mutta käyn lukemassa. Mukavaa tammikuuta sinullekin!

   Poista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!