tiistai 15. toukokuuta 2018

Mökkiä laittamassa

Meillä on kesämökki Etelä-Savossa Ristiinassa. Isän ja siskojen kanssa ollaan nyt tultu siihen tulokseen, että mökki on liian vähällä käytöllä ja menee myyntiin. Täytyy sanoa, että itse en ole yhtään mökki-ihminen. En siis ollenkaan. Muut ovat siellä käyneet vähän useammin, mutta itselle tuli nyt jopa 19 vuoden tauko mökkeilyyn. Helatorstaina otin kuitenkin junan Mikkeliin, ja mökillä ollut isäni kävi hakemassa minut asemalta Ristiinaan. Siivottiin paikkoja myyntikuntoon. Kyllähän tuo mökki on tosi kauniilla paikalla järven rannalla, ylhäällä kallion päällä. Joku saa siitä kivan kesäpaikan. Tämä näkymä on tuvan isosta ikkunasta järvelle. Mökkijärvellämme ei saa ajella moottoriveneellä, joten siellä on myös varsin rauhallista. Käki kukkui jossakin kauempana ja kuikka huusi järvellä. Pesuvesi lämpiää padassa saunan vieressä. Askeettista, mutta mökkielämään kai kuuluukin pieni epämukavuus? (Oikeasti padassa on kiva lämmittää vettä. Olin joskus 90-luvulla viikon yksin mökillä ja opin padanlämmittämisen jalon taidon.)


Meidän mökin sauna on aito savusauna. Yritin ottaa sisäkuvaa, mutta eihän siitä tullut mitään, sillä savusauna on tietysti sisältä pikimusta. Tämä kuva on saunan takaa, siinä näkyy saunan räppänä. Hyvät ja pehmeät löylyt saa tuolla.


Olin vain yhden yön mökillä, isä jäi jatkamaan työleiriä viikonlopun ajan. Perjantaina käytiin kuitenkin vilkaisemassa nähtävyyksiä, tässä Ristiinan kaunis puukirkko tapuleineen, vuodelta 1775.


Lähellä kirkkoa on Brahelinnan rauniot. Linna rakennettiin 1646-1669 ja se autioitui isonvihan aikana.


Ristiinan paras nähtävyys on kuitenkin mielestäni Astuvansalmen kalliomaalaukset. Niitä emme käyneet nyt katsomassa. Ennen junani lähtöä takaisin Helsinkiin kävimme isän kanssa vielä Mikkelin torilla sekä Päämajamuseossa ja Viestikeskus Lokissa. Laitoin muuten tuohon oikeaan sivupalkkiin kirjalistojen alle täydentyvän listauksen kaikista museoista, joissa käyn uuden museokorttivuoteni aikana. 

Mökkielämä, ihanaa vai kamalaa? Kertokaapa mielipiteenne.

21 kommenttia:

 1. Oih, ei ehkä aina ihanaa, mutta kylläpä tuli heti kaipuu hiljaisen järven rannalle, savusaunaan ja metsän keskelle. Jotain alkukantaisen suomalaista siinä on! Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, alkukantaista ja niin suomalaista. Muistan, miten lapsena oltiin mökillä ihan koko kesä ja oltiin kesän lopussa sitten aika metsittyneitä. Tuntui kummalta palata kaupunkiin ja kouluun. Mutta toisaalta kivalta.

   Poista
 2. Itse olen täydellisen mökkihöperö! Tykkään mökkeilystä. Kauniita kuvia Ristiinasta. Ystäväni onkin sieltä kotoisin. Mukavaa viikkoa😊

  VastaaPoista
 3. Itse olen täydellisen mökkihöperö! Tykkään mökkeilystä. Kauniita kuvia Ristiinasta. Ystäväni onkin sieltä kotoisin. Mukavaa viikkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiina on kaunista järviseutua. Nykyäänhän se on osa Mikkeliä, vaikka en osaa mieltä sitä Mikkeliksi. Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 4. Meillä ei ole mökkiä, koska talomme on pieni punainen mökki ja rantaan matkaa 50m. Eli olisi ihan turhaa enää mökkiä ostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tosiaan! :D Ai teillä on ranta ihan vieressä. Minullakin on "biitsille" vain n. 6 minuutin kävelymatka, mutta täällä kaupungissa.

   Poista
 5. Hyvä kysymys, ollakko vaiko eikö olla. Minun tai miehen perheellä ei ole koskaan mökkiä ollut, niin omasta ei ole kokemusta. Luulen kyllä, että olisin mökki-ihminen, jos olisi ihana paikka ja viihtyisä mökki järven rannalla. Toisekseen ns. asumisratkaisujen täytyis olla käytännöllisiä (huussi, tiskauspaikka jne.). Vedet voin saunalle kantaa, ei mitään ihan luksusta tarttis olla, mutta siistiä, helppohoitoista. :) Joo. Kyl mie mökillä viihtyisin, kun se ois oman näköin. Luonnossa ja omassa rauhassa viihdyn muutenkin! Toivottavasti teiän mökistä tulee jollekulle se unelmien mökkipaikka. Ristiina on kaunista seutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan, että joku nappaa pian meidän mökin. Onhan siitä vähän surku luopua, kun se on ollut meidän perheellä 80-luvun alusta. Mutta ainakin itse teen mieluummin päiväretkiä eri paikkoihin kuin olen jossain yhdessä mökissä koko kesän. Lapsena sain "yliannostuksen", vaikka muistot ovatkin pääasiassa hyviä.

   Poista
 6. Paha se on mökkeillä, jos ei ole yhtään mökki-ihminen :) Tosi kauniissa paikassa teidän mökkinne kyllä on! Itse kyllä pidänkin mökkeilystä, mutta toisaalta en pidä hyttysistä enkä liian alkeellisista oloista, esim. inhoan ulko-wc:ssä käymistä. Ja jos mökki olisi oma, se olisi samalla vähän "työleiri"... eli mieluiten sitä käy vuokramökillä silloin kun käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, huussi on hämähäkkikammoiselle meikäläiselle aikamoinen kauhistus. :D Oma mökki on kyllä vähän työleiri. Lapsena ei tarvinut juuri muuta kuin juosta metsissä ja uida järvessä, mutta nyt, kun on aikuinen, pitäisi ottaa vastuuta paikan huollosta...

   Poista
 7. Pidän kyllä mökkeilystäkin. Aiemmin kun asuttiin kerrostalossa meillä oli mökki, kesällä ihana paikka kyllä, vaikka olikin ns. kuivanmaan mökki, mutta olihan se kerrostalo-asumiseen vaihtelua. Ja oli tontin rajalla pikkuinen puro/joki. Nyt on ok-talo maalla, niin ei tarvitse mökkiä, mutta kyllä miehelle sanoin, että jos ei joskus jaksa hoitaa näin isoa tonttia, niin muutetaan kerrostaloon ja ostetaan pikkuinen mökki taas, että pääsee välillä maalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, omakotitalo maalla kyllä täyttää varmasti mökki-ikävän. Meidän mökin tontti on mäntymetsää, mutta äiti laittoi sinne jossain vaiheessa pienen kasvimaan. En muista kasvoiko siellä kunnolla muu kuin ruohosipuli ja kukkaset.

   Poista
 8. Hyvin hyvin kaunista, mutta en minäkään ole oikein mökki-ihminen, vaikka sitten kun sinne menee, niin jokin rauha kyllä laskeutuu ja kiirettömyys, mutta olen ollut niin paljon lapsena Sipoon mökillä, että jotenkin tulin vähän mökkiallergiseksi :)

  Ihanaa viikon jatkoa Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama yliannostus mökkielämää tuli minullekin lapsena. Luonto on ihana, mutta haluan sieltä tarvittaessa päästä nopeasti poiskin. :D Kuulostaa ihan kauhealta näin kirjoitettuna, varsinkin kun minusta piti jossain vaiheessa tulla ammatiltani biologi. Mutta mitäs tätä kaunistelemaan, olen nykyisin kaupunkilaishiiri!

   Poista
 9. Kauniita maisemia! Minä tykkään mökkeillä - yhden päivän kerrallaan jonkun toisen mökillä! Minusta mökeillä on ihanaa olla, mutta tiedän toisaalta, etten millään jaksaisi sitä kaikkea hommaa, mikä siihen liittyy. Luontoretket lähelle ja ne yksittäiset mökkipäivät saavat tyydyttää mökkeilyn tarpeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samoilla mökkeilylinjoilla minäkin! Onneksi jopa Helsingistä löytyy lähiluontoa ja eläimiä.

   Poista
 10. Meidän perheellä/suvulla ei ole ollut omaa mökkiä, mutta kavereiden perheiden mukana tehdyistä mökkireissuista olenkin nauttinut sitten sitäkin enemmän - tosin siellä ei ookkaan tarvinnut itse huolehtia koko mökin ylläpidosta ym., silloin mökistä voi tulla aikamoinen työleiri :D Mutta luokittelisin itseni kyllä kaikesta huolimatta jonkin sortin mökki-ihmiseksi! Tuolta teidän mökiltä on kyllä kauniit maisemat. :)

  Kivaa viikonloppua Liiolii! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vanha (siis entinen) partiolainen ja ex-ulkoilmaihminen. Ihmetyttää, missä vaiheessa muutuin sisäilma- ja kaupunki-ihmiseksi. Kai sitten vaan olen liian laiska työleireilemään, ja kaikki ulkohuussit ja hämähäkit siellä mökillä ovat vähän liikaa minulle. *nolo* Aurinkoa viikonloppuusi!

   Poista
 11. Vau mitkä maisemat tuvan ikkunasta! :) Kuiva kangasmaasto ja järvi on vaikuttava yhdistelmä. Astuvansalmella ja Päämajamuseossa olen myös käynyt, kun olen Etelä-Savosta kotoisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikö ole hieno näkymä. Kangasmetsä on mun lempparini, en ole niin tumman kuusikon ystävä. Mutta iik: mökki meni nyt sitten kaupaksi! Vähän ikävä kaikesta huolimatta, se oli meidän oma kuitenkin 36 vuotta.

   Poista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!