perjantai 9. helmikuuta 2018

Arvonta lähestyvän pääsiäispaaston merkeissä

Tämä blogiarvonta on omakustanteinen lahja jollekulle onnekkaalle. Ei tällä kertaa värityskirjoja, vaan ortodoksisuuteen liittyvä pieni paketti. Sopii varsin hyvin ortodoksisuudesta tai ylipäätään hengellisyydestä kiinnostuneelle. 

Palkinto sisältää kolme juttua: piirroskuvitettu vihkonen Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten – Kirkkotiedon käsikirja. Tässä esitellään mm. sakramentit, kirkkorakennus, miten tehdään ristinmerkki ym. käytännöllisiä asioita. Jos olet aina halunnut mennä ortodoksiseen jumalanpalvelukseen, mutta et ole uskaltanut, kun et tiedä mitä siellä tapahtuu ja miten siellä pitää olla*, niin tästä vihkosta on ehkä apua. Olisipa tällainen kirjanen ollut olemassa 20 vuotta sitten, kun itse kolkuttelin arkana Uspenskin ovea. 

Palkintoon kuuluu myös mielestäni kaikkein kaunein akatistos, Kiitosakatistos eli Kunnia Jumalalle kaikesta. Tunnettu myös Luomakunnan akatistoksena. Vihkossa on nuotit (melodia on yksinkertainen) ja hymnin sanat, jotka ovat todella koskettavat. Tässä ihan pieni katkelma: 

"Kunnia Sinulle illan hiljaisesta hetkestä;
Kunnia Sinulle, kun peität maailman syvällä rauhalla;
Kunnia Sinulle laskevan auringon viimeisestä säteestä;
Kunnia Sinulle rauhallisen unen levosta;
Kunnia Sinulle hyvyydestäsi yön pimeydessä;
Kunnia Sinulle, Sinä olet läsnä, kun koko maailma on kaukana;
Kunnia Sinulle heltyneen sielun hartaista rukouksista;
Kunnia Sinulle lupauksestasi, että saamme herätä ikuisen illattoman päivän iloon;
Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti."

Kolmanneksi laitan pakettiin mukaan pienen vaaleanpunaisen lasi-ikonin, johon on kuvattu Jumalanäidin eli Neitsyt Marian kasvot. 


Arvonta alkaa än yy tee nyt ja loppuu lauantaina 17.2. klo 18.00. Jokainen kommentoija saa yhden arvan. Anonyymit ja/tai blogittomat, jättäkää sähköpostiosoite kommenttikenttään, niin saan varmasti voittajan kiinni ja palkinnon postiin.

Niin, paastokevät on taas tulossa. Ehtoopalveluksessa luettiin jo Efraim Syyrialaisen paastorukous maahankumarruksineen. Vielä kuitenkin herkutellaan pari päivää laskiaispullilla ja blineillä sun muilla. Laskiais- eli sovintosunnuntain illalla kirkossa kaikki pyytävät toisiltaan anteeksi ja suuri paasto alkaa. 

Toisenlaista paastoa minä odotan:
että vapautat syyttömät kahleista,
irrotat ikeen hihnat
ja vapautat sorretut,
että murskaat kaikki ikeet,
murrat leipää nälkäiselle,
avaat kotisi kodittomalle,
vaatetat alastoman, kun hänet näet,
etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.
(Jesaja 58: 6–7)

*Miten ortodoksisessa jumalanpalveluksessa pitää olla: lyhyesti sanottuna, ihan normaali hillitty käytös riittää. Saa tehdä ristinmerkkejä, sytyttää tuohuksia, suudella ikoneja, jos tahtoo, mutta ei ole pakko. Saa istua, jos ei jaksa seistä. Evankeliumi on hyvä kuunnella seisten. Saa kysyä neuvoa muilta, jos jokin askarruttaa.

Onnea arvontaan kaikille tasapuolisesti!

18 kommenttia:

 1. Mukana hienossa arvonnassa!Ortodoksisuus tuttua....Hyvää viikonloppua💕

  VastaaPoista
 2. Ihana arvonta. Lukijana mukana tietenkin.

  VastaaPoista
 3. Olisipa mielenkiintoista luettavaa ja tuo lasi-ikoni on aivan ihana <3

  VastaaPoista
 4. Mukana arvonnassa. Hyvää kevään odotusta ja tulevaa paastoa!

  VastaaPoista
 5. Mukana! Tämä on erittäin ajankohtainen aihe meille.:)

  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
 6. Mukana arvonnassa. Ortodoksisuus kiinnostaa luterilaistakin.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Mukana arvonnassa. Hienoja palkintoja!

  VastaaPoista
 8. Oi, ihana arvonta. Ehdottomasti mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 9. Mukana! Onpa mielenkiintoisia palkintoja! Olen kerran ollut ortodoksiessa pääsiäisyön messussa ja minä menin aivan pyörryksiin siitä kaikesta. Toki vähän tiesin, mitä odottaa, mutta minua harmitti olla mukana "tirkistelijänä" ja oli vaikea osallistua. Ehkä kirjanen voisi valaista asioita käytännönläheisesti.

  VastaaPoista
 10. Osallistun!
  "Anna minulle, sinun palvelijallesi, sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki..."

  VastaaPoista
 11. ja se s-posti tietenkin unohtui: alter.ego@saunalahti.fi

  VastaaPoista
 12. Voi, tämäpä ihana arvonta! Ilman muuta olen mukana :) Sähköpostiosoitteeni löytyy blogista - niin, ja saathan minut kiinni myös Instan kautta ym... :)

  VastaaPoista
 13. Mukana �� ajankohtainen asia💗

  VastaaPoista
 14. Niin ja sp on: oilhill@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Niin ja sp on: oilhill@hotmail.com

  VastaaPoista
 16. Mukana arvonnassa, joka on erityisen kiinnostava, koska ortodoksisuus liepeilee minua ja haluaisin tietää / tuntea sitä paremmin: 13 vuotta sitten menetin ortodoksisen isoäitini, mutta saman kuukauden sisällä pääsin pienen ortodoksitytön kummiksi. Olen hurjan onnellinen ja liikuttunut näistä asioista - edelleen (mummo elää muistoissani, kummityttö on jo teini :)).

  T. Lumiomena-blogin Katja toisella Google-tilillään (eli mahdollisen voiton osuessa kohdalle minut tavoittaa blogin kautta tai Instasta)

  VastaaPoista
 17. Mukana arvonnassa! Ystävämme siirtyivät ortodoksisen seurakunnan jäseniksi n. kymmenen vuotta sitten ja ystävmme kouluttautui myös ortodoksipapiksi. Olimme seuraamassa pappisvihkimystilaisuutta Jyväskylän ortodoksikirkossa parisen vuotta sitten.
  Hyvää viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 18. Kiitos ihanista kommenteista ja osallistumisesta kaikille. Arvonta suoritettu ja Karkkis on voittaja! Otan pian yhteyttä.

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!