torstai 6. heinäkuuta 2017

Ihana Turku – ensimmäiset kolme päivää

Viikon kestänyt retkeni Turkuun on nyt takana. Ehdin nähdä ja kokea tosi paljon kaikkenlaista. Vieras kaupunki tuli päivä päivältä tutummaksi ja loppua kohden viihdyin yhä paremmin. Pientä joustavuutta vaati puolin ja toisin kimppakämpässä asuminen vieraan ihmisen kanssa, mutta hyvin meni. Aluksi oli vaikea löytää kaupungista paikkoja, mutta aika äkkiä aloin hahmottaa kaupungin joen ja eri siltojen avulla. Ja tuomiokirkon. Oli ihanaa, että tuomiokirkon kello löi ihan koko ajan, siis vartin välein. Meillä kotisaarella valitetaan paikallisessa Facebook-ryhmässä meluhaitasta, kun kirkon kello lyö lauantai-iltaisin (pyhän alkamisen merkiksi) ja sunnuntaiaamuisin (messuun kutsu), hohhoijakkaa. 

No mutta! Turussa oli nelipäiväiset keskiaikamarkkinat, joilla oli tosi kiva tunnelma. Vapaaehtoiset näyttelijät keskiaikaisissa tamineissaan pitivät tunnelmaa yllä Vanhalla Suurtorilla. Muusikot esiintyivät jokivarressa, samoin narrien hauska esitys oli siellä. Markkinoilla oli myynnissä kaikkea kaunista, kivaa ja ehkä ei niin hyödyllistä. Ihastuin esimerkiksi budapestiläisen myyjän saviokariinoihin, joissa oli miellyttävä, pehmeä ääni. Samaan aikaan joen molemmin puolin oli myös käsityöläisten markkinat, ja kävin joka päivä tapaamassa Työhuoneen Susannaa, joka teki siellä lempiriepukauppaa.


Heti ensimmäisenä Turku-päivänä kävin myös tuomiokirkossa, joka oli kyllä komea. Siellä oli vaan aivan jäätävä häly. Vierailin myöhemmin uudestaan, kun siskoni tulivat Turkuun käymään, ja silloin oli rauhallisempaa. Kävimme tuomiokirkkomuseossa, jonne keskiaikamarkkinoiden ajan oli vapaa pääsy. Museokortillakin pääsee tutustumaan lehterillä olevaan pieneen museoon.Stålhandsken kappelin kaunis sininen tähtiholvi Turun tuomiokirkossa.
Heti ensimmäisenä päivänä kävin vinguttamassa Museokorttiani myös Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, joka on kotimuseo. Kiva kohde tämäkin. Ensimmäisen päivän jälkeen sain selkäni tosi jumiin "museokävelystä" eli sellaisesta hitaasta hissuttelukävelystä, mutta jumi laukesi onneksi myöhemmin.

Lääkepurkkeja Apteekkimuseossa.

Qwenselin talon ikkuna.
Toisena Turku-päivänä kävelin joen vartta pitkin Wäinö Aaltosen museoon, jota minulle oli suositeltu. Museossa on parhaillaan yhdysvaltalaisen Jacob Hashimoton näytttely. Käyntipäivänäni oli museon pötköttelyperjantai, joten lojuin säkkituolissa hyvän tovin alakuvassa näkyvän valtavan installaation alla. Hashimoton värikkäät ja osittain liikkuvat teokset on tehty mm. bambusta, paperista ja akryylistä, ja ne muistuttavat leijoja.

Jacob Hashimoto: Gas Giant – Jättiläisplaneetta (2014).
Kolmantena päivänä Turussa kiertelin keskiaika- ja käsityöläismarkkinoita siskojen kanssa. Käytiin pizzalla ja lopuksi vielä isosiskon kanssa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, josta katsottiin arkeologiapuoli. Museo on rakennettu keskiaikaisen kaupungin raunioiden päälle ja ympärille. Esiinkaivetut kaupungin rauniot katuineen ja kellareineen ovat siis museon sisällä nähtävillä alkuperäisillä paikoillaan. Jännittävä ratkaisu.

Ihastuin Turun kirjakahvilaan, jossa kävin joka päivä, kunnes se heinäkuun puolelle tultaessa jäi kesälomille. Markkinoiden takia siellä oli kova tungos, mutta uskoisin, että muuhun aikaan se on hauska hengailupaikka, jossa voisi myös istua kirjoittamassa.

Viimeisistä neljästä Turun päivästä kirjoitan myöhemmin oman postauksen.

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jep, kirkko on kaunis ja iso (paitsi jos vertaa johonkin Keski-Euroopan katedraaleihin), kyllä se oli upea käyntikohde. Historian kerrostumat olivat näkyvissä.

   Poista
 2. Hienoja kuvia🤗Kävin myös hiljattain pitkästä aikaa Turussa.Kaunis kaupunki.Kivaa viikonloppua☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Joki ja sillat tekevät Turusta tosi omaleimaisen ja kauniin.

   Poista
 3. Antoisa retki, tai siis suorastaan matka. Eikä tässä vielä kaikki. Museokortti on kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museokortti "lauloi" joka päivä, sillä on kiva poiketa museoissa. Nyt päivitin vihdoin uuden postauksen matkan loppuosasta.

   Poista
 4. Hauska lukea omasta kotikaupungista turistin silmin! Minä en tänä vuonna ehtinyt Bonskun synttäreiden ja töiden vuoksi ollenkaan keskiaikamarkkinoille. Eikä muuten edes tule miettineeksi, että Tuomiokirkko tosiaan toi vartin välein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, itse mietin joskus, että tässä omassa Helsingissä "ei ole mitään nähtävää", mutta pitäisikin katsoa joskus tätä Stadia turistin silmin. Ja vaikka eksyillä paikkoihin, joissa ei ole ennen käynyt.

   Poista
 5. Kiitos ihanasta Turku-postauksesta! Turku on minulle rakas kaupunki, kun olen opiskellut siellä pari vuotta ja myöhemmin muutin sinne uudestaan, mutta sitten elämä kuitenkin on kuljettanut tänne kauas pois... Aioin jäädä sinne, mutta mies tuli kuvioihin! Ihanaa nähdä kuvia ja tunnelmia sieltä. Tuomiokirkko on upea paikka, ja oli kiva kun sinne pystyi poikkeamaan koska tahansa kaupungin hälyn keskeltä ja siellä pystyi hiljentymään. Keskiaikamarkkinat olivat hauskat. Itselläni on jossain "hullun paperit", jotka ostin sieltä kerran! :) Nyt en ole päässyt vuosiin käymään Turussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Turusta päivä päivältä enemmän, vaikka aluksi tuntui kaoottiselta hahmottaa esim. missä on Brinkkalan talo (jonka luona oli paljon keskiaikameininkiä). Sitten alkoi sujua, ja täytyy sanoa, että pieni Turku-rakkaus iski. Sori vaan kaikki tamperelaiset, mutta Turku taisi kiilata fanituslistassani Tampereen edelle. ;)

   Poista
 6. Sinulla oli tosiaan hyvän mittainen Turku-visiitti, ehdit nähdä paljon. Luostarinmäen lisäksi minä haluan ehdottomasti nähdä Hashimoton ♥ Toivottavasti syyskuun alussa olisi vielä kiva sää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoitus oli nappi, se 7 päivää. Hashimoto oli hieno, värikäs ja vaikuttava. Pidin myös museorakennuksen arkkitehtuurista. Syyskuun alussa voi olla vielä tosi lämmintä, toivotaan kivaa säätä vierailusi ajaksi.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!