torstai 12. toukokuuta 2016

Mystinen Sudenmorsian

Yöpöydällä ja työpöydällä on viipyillyt tällä kertaa Aino Kallas, pieni ihana kirja Sudenmorsian, joka ilmestyi ensimmäistä kertaa 1928. Symbolistinen, taianomainen balladi naisesta, joka kuulee susien ja metsänhenkien kutsun, perustuu hiidenmaalaiseen tarinaan.

"Niin tänä valkiana Juhannusyönä Aalo, Priidik metsävahdin vihitty vaimo, ensimmäistä kertaa ihmissutena juoksi." 

Tapanani on silloin tällöin käydä Krohnien ja Kallasten sukuhaudalla Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella. Hauta on melko vaatimaton enkä löydä sitä aina. Viimeksi vein virolaisen runoilijaystäväni sinne huhtikuussa. (Ja sen jälkeen Lapinlahden entiseen sairaalaan kahvilaan – noh, elämän eri puolet...)

Sudenmorsian ilmestyi tänä maanantaina espanjaksi. Halusin laittaa tähän blogiin espanjankielisen laitoksen kirjatrailerin, mutta sitä ei voi julkaista näköjään Bloggerissa tekijänoikeussyistä. Käykää siis katsomassa pariminuuttinen video Youtubessa, tässä linkki, Sudenmorsiamen tarina on upeasti kuvitettu (tekijänä Sara Morante) ja trailerin taustalla soi Sibeliuksen kaunis musiikki.

Olen ostanut kirpulta Aino Kallaksen päiväkirjat vuosilta 1897-1931, nyt niihin pitää ehdottomasti tarttua.

2 kommenttia:

  1. Kuuntelin kerran radio-ohjelman Suden morsiamesta. Kuulosti kiehtovalta tarinalta! Minä tosin ehkä meisin siihen liikaakin mukaan, joten voi olla etten uskalla lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se loppu on kyllä traaginen, ja oikeastaan koko tarina! Mutta kauniisti kerrottu.

      Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!