lauantai 28. toukokuuta 2016

Keramiikan kauneutta

Seuraa kaksi erittäin suttuista kuvaa valtavan hienosta näyttelystä. Espoon modernin taiteen museossa eli EMMAssa on esillä Rut Brykin (1916-1999) keramiikkaa. Kävin katsomassa Taikalaatikko-näyttelyn eilen. Aion mennä uudestaankin, sen verran paljon tykkäsin. Rut Bryk oli – noloa kyllä – minulle aiemmin tuntematon (tai sitten unohtunut?) nimi, modernin suomalaisen keramiikkataiteen uudistaja, joka aloitti värikkäillä esittävillä töillä, kaloilla, linnuilla, perhosilla, ihmisillä, ja siirtyi tuotantonsa loppuvaiheessa abstraktimpaan ilmaisuun.

Siis nämä kuvat eivät todellakaan tuo esiin töiden kauneutta ja vaikuttavuutta tai värikkäiden lasitteiden kiiltoa. Melkein olisi varmaan parempi jättää julkaisematta kokonaan. Brykin varhainen tuotanto, joka oli erityisen värikästä ja josta pidin melkeinpä eniten, ei tule näissä räpsyissä esille. Nämä ovat myöhempää tuotantoa, jolloin taiteilijan ilmaisu muuttui tosiaankin abstraktimmaksi ja tummemmaksi – ja aivan lopuksi taas lähes kokovalkoiseksi. Näyttely antaa hyvän kuvan siitä, miten Brykin tyyli muuttui vuosikymmenten aikana. 


Täytyy sanoa, että tämä isokokoinen tumma työ, Kirkonseinä, oli minusta ensin lähes ahdistava, mutta jotain kiehtovaa siinä kuitenkin oli, kun kuvankin kerran nappasin. Tummien sävyjen keskellä piileskeli pieniä värikkäitä laattoja.


No, mitä tästä opimme. Älä kuvaa museossa (vaikka se olisikin sallittua), varsinkaan jos kamerasi on mallia kökkö pinkki pokkari. Ensi kerralla, kyllä, luultavasti jo viikon päästä, tallennan Brykin työt vain omalle verkkokalvolleni. Menkää katsomaan! Brykin näyttely on avoinna koko kesän, syyskuun alkupäiviin. WeeGeessä on tällä hetkellä neljä museota, sillä Helinä Rautavaaran museo on muuttamassa pois. EMMA laajenee kuulemma sen tiloihin, mukavaa.

WeeGeen pihamaalla oleva ufon näköinen Futuro-talo on myös avoinna kesäaikaan. Tämä hurmaava muovikauhistus on suunniteltu alunperin hiihtomajaksi. Siellä oli pikkuinen vessakin!


Kesä aivan käsillä, kertokaa mitä kaikkea (edullista) voisi tehdä! Kesäkuussa on tiedossa Postcrossing-miitti Tuusulanjärven maisemissa. Heinäkuussa kenties Turun matka. Vallisaari, vastikään avattu retkikohde Helsingin edustalla, pitää ainakin käydä katsomassa. Kommentoikaa, jos tulee mieleen jotain koettavaa pääkaupunkiseudun tuntumassa.

6 kommenttia:

 1. Emma on aivan mahtava museo, olen vieraillut siellä useasti. Viime visiitistä on tosin jo muutama vuosi aikaa. Sillon tuo Futuro oli "uusi".

  Upeita keramiikkateoksia ihan näidenkin kuvien perusteella. Varmasti vaikuttavia livenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EMMA ja koko WeeGee ovat minusta vaikuttavia jo pelkän ympäristön vuoksi. Entinen kirjapainotalo tarjoaa hienot puitteet näyttelyille.

   Poista
 2. Näinkin tästä näyttelystä jonkin mainoksen. Hienoa, että EMMA esittelee niin monipuolisesti erilaisia taidelajeja. Minulle Rut Bryk on ennestään tuttu Arabian keramiikasta, mutta tällainen suurikokoinen taidepuoli on jäänyt minulle vieraaksi. Näyttää kiehtovalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Oli kiehtova. Juuri se, miten taiteilijan koko tyyli muuttui vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Menen jo viikonloppuna uudestaan EMMAan. :D

   Poista
 3. Mitä tykkäsit Futurosta?
  Minulle tulee siitä sisätilasta mieleen lasten kalusteet, joita oli joskus aikoinaan tarhassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se hauska, oman aikansa ilmentäjä. Kaikki pinnat muovia!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!