tiistai 31. toukokuuta 2016

Glimsin talomuseossa


Tein tänään pienen retken Espoon puolelle. Jorvin sairaalan vieressä on Espoon kaupunginmuseoon kuuluva Glimsin talomuseo, jossa olen käynyt aiemmin vain pikkulapsena. Nyt tuli verestettyä (olemattomia) muistoja. Aivan huikean hieno sää retkelle, aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Kaunista maaseutua. Glimsin museo on entinen maatila; nimi Glims esiintyy asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo 1500-luvulla. Nykyinen museotila koostuu yhdestätoista rakennuksesta, jotka ovat alkuperäsillä paikoillaan. Mielenkiintoisin oli minusta tupa. Allaolevan kuvan huoneen sinikuvioinen tapetti on ikuistettu päärakennuksen museopuodissa myytävän mukin kylkeen. 


Satuin sopivasti Glimsiin työnäytöksen aikaan. Raudantaontaa pihamaalla siis, tässä syntyy pieni seinäkoukku.


Näistä kuvista on illuusion säilyttämisen vuoksi rajattu pois miljoona koululaista. Arvasin, että museossa saattaisi olla jonkin verran luokkaretkeläisiä, mutta paikassa olikin varsinainen hulina. Vaunuvajassa oli esillä monenlaisia vanhoja kärryjä ja rekiä.


Glimsissä on myös 4H-kotieläinpiha, joten aidan takaa sai tapittaa paria lammasta ja vuohta. Olipa pihamaalla kanahäkkikin. Tuvan lisäksi pidin erityisesti metsän laidassa vähän kauempana muista rakennuksista sijaitsevasta riihestä, jonne ei kyllä päässyt kuin oviaukosta sisään kurkistelemaan. Rakennuksessa on kuulemma asunut riihitonttu.

Museokorttini kausi alkaa olla lopuillaan ja sen uusiminen on ajankohtaista. Olen ollut todella tyytyväinen korttiin. Vuoden aikana vastaan on tullut vain yksi museo, jossa kortti ei käynyt, se oli muuten loistava Amurin työläismuseokortteli. Ainut keksimäni miinus on se, etteivät kaikki museokäyntini ole kirjautuneet museokorttisivustolle. Johtunee lipunmyyjän fibasta. Olisi kiva seurata sivustolta missä kaikissa museoissa on tullut käytyä. No, kirjoitan kyllä melkein kaikista museokäynneistäni tänne blogiinkin. Seuraava museokäyntini on luultavasti Taidehallin Tom of Finland -näyttely.

15 kommenttia:

 1. Onpa upea paikka! Ja varsinkin tähän aikaan vuodesta, kun luonto on kauneimmillaan. Mukavaa, että tuovat lapsia tuollaiseen paikkaan, tutustumaan historiaan.
  Hienoa, että olet ollut tyytyväinen museokorttiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kyllä! Ihana päästä välillä kokemaan edes pienesti maaseudun rauhaa. Museokortti on ihan huippu keksintö. Ehkä joskus osallistun myös museokorttimatkalle.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja kuvia!:D Yksi suosikkipaikoistani, jossa on tullut vierailtua esim. juuri käsityöpäivinä. Yleensä siellä on ollut aika rauhallista. Ilman museokorttia kannattaa muistaa keskiviikko, jolloin pääsy on ilmainen kaikille.:)

   Poista
  2. Joo, uskon, että luokkaretkiajan ulkopuolella paikka on rauhallinen. Nyt oli kyllä välillä aikamoinen mekkala. Mutta ei se juuri minua haitannut. :)

   Poista
 3. Minä en ole koskaan käynyt Glimsin talomuseossa, kesälomalla voisi vierailla siellä lasten kanssa. Viimekin kesänä piti, mutta johonkin se taas unohtui.Nyt on tosiaan luokkaretkiaikaa ja jokainen museo ja vähänkin lapsiperhekohde kuhisee koululaisryhmiä. Hyvin olet saanut rajattua koululaiset pois kuvista!

  Kiva kun postasit museosta, josko tänä kesänä mekin sinne asti pääsisimme. Ja edellisestä kommentista luin, että keskiviikko on ilmainen, joten ehkä me menemme jonain keskiviikkona museoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, keskiviikkona kannattaa mennä, jos ei ole museokorttia. Ja kannattaa myös tsekata Espoon kaupunginmuseon sivuilta sattuuko siellä olemaan työnäytöksiä, esim. lampaan keritsemistä.

   Poista
 4. Ihanaa maalaismaisemaa ja hyvin mielenkiintoinen käyntikohde näyttää olevan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja aika harvinaista herkkua minulle nykyään tällainen maaseutumaiseman näkeminen. Oli kiva paikka.

   Poista
 5. Ompa ihana vanha maalaistalo ympäristöineen. Hyvä että on säästynyt jälkipolville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan! Glimsin tila muutettiin museoksi 1950-luvulla.

   Poista
 6. Ihan häpeän tunnustaa, että toi Glimssin talomuseo on lähes naapurissa, mutta koskaan en ole siellä käynyt. On varmasti pakko ottaa ohjelmaan. Museokortin ansiosta olen minäkin käynyt nyt enemmän museoissa. Tosin viimeksi Sederholmilla on vapaapääsy kaikilla.

  Hienosti olet saanut rajattua koululaiset pois. Paikka näyttää tosi rauhalliselsta ja seesteiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koululaisilla oli muuten tosi fiksuja kysymyksiä. Kuuntelin sivukorvalla, kun haastattelivat tuvassa museon opasta. Kivantuntuisia alakoululaisia. Lapsille oli museon tallissa puisia hevosia, joita sai hoitaa.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!