lauantai 21. marraskuuta 2015

Testissä Mini Hama -helmet

...eli toisin sanoen kuinka tekemisen prosessi on lopputulosta palkitsevampaa.

Olen aiemminkin tehnyt jotain silityshelmillä, mutta ne eivät olleet Hama-helmiä, vaan jotain epätasalaatuista sekundaa. Kokemus oli ankea. Kun kuulin, että on olemassa myös minikokoisia Hama-helmiä, päätin antaa muovisille silityshelmille uuden mahdollisuuden. Ei kun tilausta nettikauppaan (näitä minihelmiä oli muuten vaikea löytää mistään). Tällaiset pakkaukset hain tänään Matkahuollosta: ruskeasävyisiä helmiä 5000 kappaletta eläimien päitä varten, 2000 kappaletta helmiä retrokukkiin ja vielä kaksi 2000 helmen sekalaiset sävyt -pussia.


Nämä helmet ovat pieniä. Siis oikeasti pieniä, ehkä 2 mm korkeita ja reilun millin halkaisijaltaan. Ikäsuositus Mini Hamassa on +10 vuotta. Pienille lapsille näiden käsittely on aivan liian vaativaa. Sormilla näihin ei voi koskea, pinsetit ovat aivan pakolliset helmien asettelussa.Seurasin ensin mallia, mutta päätin sitten irrotella ja tehdä helmityön "omasta päästä". Kuten isommissakin Hama-helmitöissä, myös minihelmet asetellaan piikikkäälle alustalle ja sitten silitetään leivinpaperin läpi. Minihelmissä riittää silitys matalammalla lämmöllä kuin niissä isommissa helmissä. Helmikuvion tekeminen ja suunnittelu olivat todella rentouttavia. Melkein hakkaa värityskuvien tekemisen. Yhtään ei saa hötkyillä, kun toimitaan näin pienten nippeleiden kanssa. Oli kivaa, oikeasti! Tein mandalan, joka ennen silittämistä näytti tältä, ihan mukavalta.


Mutta silittäminen saa nämä helmityöt näyttämään kyllä vähän ikäviltä. Kun helmen korkeus on 2 mm ja sen vielä silittää littanaksi, on paksuutta valmiilla lärpäkkeellä ehkä puoli milliä. Aikamoinen turhake, jos suoraan sanon. Keksin kyllä, että näillä helmillä voisi toteuttaa hyvin lumihiutaleita ym. liimattavaksi joulukortin koristeeksi. Lituskainen valmis työ ei myöskään paina paljoa, joten voisihan tuollaisen vaikka korvakoruksi ripustaa - jos omistaisi korvareiät.


Eli vaikka lopputulos on hiukan turha ja epämääräinen, tekeminen on niin mukavaa, että jatkan kyllä tätä. Pinterestistä löytää muuten Hama-helmille valmiita ohjeita vaikka kuinka paljon. Taidan tsekata ne lumihiutaleet seuraavaksi.

Strömsössä muuten toteutettiin joskus Hama-helmillä avainkaapin oven koriste, jota ei silitetty, vaan helmet siirrettiin tarrapaperille. Näytti kivemmalta, kun helmet eivät liiskaantuneet silittäessä. Täytyy ehkä kokeilla sitäkin tekniikkaa joskus.

9 kommenttia:

 1. Jos jostakin saisi heijastavia helmiä saisi näistä aika vinkeistä heijastimia, jotka ovat kauniita päivänvalossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Olen muuten metsästänyt jo pari päivää sellaista käsivarteen laitettavaa heijastinta. Kaikki paikat myy ei-oota. :o

   Poista
 2. Uuh pulssi nousee jo niitä perushamoja ajatellessa. Ne värien etsimiset ja poimimiset, ja sitten se teos on kuitenkin pitkin lattioita ennen kun ennättää silittää :D. Me liimattiin muuten magneetti taakse ja pesukoneen kylkeen koristeeksi.

  TTosi

  VastaaPoista
 3. Ihana kuvio! Mulla tuli heti mieleen että noi olis aika ihanat korvikset!!

  VastaaPoista
 4. Moikka!
  Houkuttelevan näköistä puuhaa :) Mistä verkkokaupasta sä tilasit noita mini hamahelmiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tilasin sellaisesta kuin Aarrekauppa.net, myös BR-lelujen nettikaupassa näkyi olevan jokin mini Hama -pakkaus.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta :)

   Poista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!