keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Joulukalenterikaupoilla

Syksyn stressaavin viikonloppu on onnellisesti ohitse. Ison tapahtuman järjestäminen ei ole helppo homma, mutta nyt olen monta kertaa viisaampi, mitä tulee tapahtumantuottamiseen. Huh! Päätin palkita itseni joulukalenterilla. Helsingissä Eerikinkadulla on ihana pieni kauppa, joka myy ehkä enää ainokaisena liikeenä pääkaupungissa kristillistä esineistöä - nyt kun Valamon Tuohus-kauppakin Liisankadulla on jo aikaa sitten sulkenut ovensa. Kyseessä on siis Trimeeri (ja tämä ei ole maksettu mainos, vaan puhtaasta ilosta kirjoitan), jossa on varmasti kaupungin suurin valikoima joulukalentereita kaiken muun mielenkiintoisen lisäksi.


Myyjä esitteli minulle kalenterivalikoiman, joka tosiaan oli hengästyttävän laaja. Päädyin lopulta saksalaiseen panoraamakalenteriin, johon on piirretty Betlehemin maisema.


Yksityiskohtia on paljon. Kalenterin ensimmäinen luukku on tässä, mistä "tarina alkaa" eli enkelin ilmestyminen Neitsyt Marialle.

Piti tutkailla ja haeskella hieman joulukalenterin historiaa. Ensimmäinen joulukalenteri painettiin Saksassa 1900-luvun alussa. Adventtikalenterit ovat pikkuhiljaa muuttuneet joulukuun 1. päivänä aloitettaviksi joulukalentereiksi, mutta partiolaisten kalenteri on edelleen perinteinen adventtikalenteri. Niitä tuli muuten pienenä partiolaisena aikoinaan myytyä ovelta ovelle ihan riittävästi. Luokkatoverini E:n ovellakin kävin adventtikalenteria tyrkyttämässä, mutta E:n äiti huusi kiukkuisesti "me ei tueta partiolaisia". E kävi pioneereissa. Oi niitä aikoja.*

Ortodoksisessa kirkossa ei lasketa adventtisunnuntaita. Meillä on sen sijaan 15.-24.12. joulupaasto. Laitan kuitenkin jouluvalot ja -koristelut 1. adventtisunnuntaina esille. Se on siis tänä vuonna 29.11. eli aika pian!

*Pakko muistella lisää. E pyysi minua pioneereihin. Siellä tehtiin kuulemma paljon kansainvälisyysjuttuja, oli kirjekavereita Neuvostoliitosta ja muualta. Kysyin lupaa kotoa siirtyä partiosta pinskuihin. Enpä todellakaan saanut. E kävi sitten kysymässä kotoaan, saisiko vaihtaa pioneerit partioon. Lupaa ei herunut sielläkään. Jotenkin emme vaan ymmärtäneet miksi vanhemmissamme asia herätti niin suuria intohimoja. Pioneerit tai partio, ihan sama lapsen mielestä, eriväriset huivit vaan kaulassa!

14 kommenttia:

 1. Onpa hieno valikoima joulukalentereja!
  Itselleni rakkain joulukalenteri on sellainen, jonka serkkuni teki minulle n. 10 vuotiaana. Itseasiassa myös mieheni ja silloinen kissamme saivat omat joulukalenterinsa ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein n. 10-vuotiaana siskolleni joulukalenterin. Se oli ihan hassu: jouluaaton luukusta paljastui minun koulukuvani. :D

   Poista
 2. No jopa on kalenteri poikineen. Kauniita ovat.

  VastaaPoista
 3. Kauniita! Minä rakastan joulukalentereita ja sitä joka aamuista jännitystä, että mitähän luukun alta paljastuu! Rentoa loppuviikkoa sulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta parhaita kalentereita ovat ne, jossa luukusta paljastuva kuva ei ole irrallinen kokonaisuudesta, vaan täydentää sitä kalenterikuvaa jotenkin. Saa nähdä millaisia kuvia tästä paljastuu. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Ompa hienoja. Miten noista osaisi edes valita yhtä kalenteria :)

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Arvaa oliko vaikea valita! Oli myös isoja (ja kalliita) valokuvakalentereita, iso venäläinen kirkko, jonka luukuista olisi ilmeisesti tullut ikoneja...

   Poista
 5. Aivan ihanan kauniita ovat, kaikki. Mukavaa kuluvaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nättejä olivat, kai kaikki melkein saksalaisia. Kivaa viikonloppua!

   Poista
 6. Ihana kauppa, ja siun valitsema kalenteri on tosi mahtava, ei tonttuja ja lunta vaan jouluevankeliumi.
  Siunattua paastoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, myyjä sanoi, että on täällä näitä "höpö-höpö-kalentereitakin" ja sitten erikseen kristilliset aiheet. :D Paastonajan rauhaa!

   Poista
 7. Todella kaunis kalenteri ja hauska, että se kertoo joulun tarinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja taitaa olla vähemmistössä nykyään tällaiset perinteiset aiheet kalentereissa.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!