tiistai 14. heinäkuuta 2015

Pieni amerikkalainen unelma

Nukkeasiaa. Talouteen muutti juuri tänään kolme pientä amerikkalaistyttöä. Löysin sattumalta ihan muita asioita hakiessani netistä American Girl -nukkebrändin. Olen ollut sitä mieltä, että realistiset lapsinuket eivät ole minun juttuni, mutta en ollut vain törmännyt ennen näin söpöihin. Oikeastaan AG:n "perusnuket" ovat paljon isompia (ja siis aivan hurjasti kalliimpia), 18 tuuman kokoisia lapsinukkeja. Nämä pikkuiseni ovat noin 6,5 tuumaa korkeita eli 16-17 cm. Alunperin mininuket oli tarkoitettu isojen AG-nukkejen omiksi nukeiksi, mutta nyt ne ovat oma linjansa pienemmästä mittakaavasta pitäville. Toki marginaalinen verrattuna siihen kaikkeen oheissälään, mitä isoille AG-nukeille on tarjolla.

Tässä on Addy Walker. Hän kuuluu historiallisten nukkejen sarjaan. Tummahipiäinen nukkelapsi elää vuotta 1864 ja hän pakenee tarinansa mukaan orjuudesta vapauteen. Historialliset AG-nuket edustavat siis Yhdysvaltain historian eri vaiheita. Tyttönuket ovat noin 8-10-vuotiaita, ja sen ikäiset lapset näillä enimmäkseen taitavat leikkiäkin. Nuket ovat laadukasta tekoa, myös tässä pienemmässä mittakaavassa. Kun isoilla nukeilla on sulkeutuvat lasisilmät, pikkunukkejen silmät on maalattu. Vaatteet voi riisua, ja mekkojen alta löytyy sukat tai sukkahousut sekä pitkät aluspöksyt.


Nuket tulevat pahvisissa koteloissa ja niiden mukana on pienet (siis todella pikkuiset!) kirjaset, joissa heidän tarinansa on kerrottu.


Tilasin vahingossa Addy-nuken kahtena kappaleena, mutta päätin pitää molemmat. Ne ovat eri sukupolvea. Vasemmalla oleva pinkkimekkoinen Addy on vanhempaa linjaa. Sen vartalo on pehmeä ja kankainen, kun taas sinimekkoinen Beforever-sarjan nukke on saanut kokonaan vinyylisen vartalon ja vaikuttaa siksi sirommalta. Eroja löytyy kahdesta Addystä niin paljon, että ovat melkein kuin eri hahmoja. Siksi päätin nimetä punamekkoisen Abbyksi – olkoon hän sinimekkoisen Addyn, suosikkini, sisko. Kolmas nukke on vaaleaihoinen Samantha Parkington, orpolapsi, joka asuu rikkaan isoäitinsä luona. Samantha on myös historiallinen nukke, hän elää vuotta 1904.


Nukkejen mukana tulevat kirjasetkin ovat muuttuneet aikojen kuluessa. Alkuperäinen Meet Addy -kirja on aivan ihana: kovat kannet, irtopaperipäällinen, jopa värikuvia sisällä. Beforever-sarjan mukana tulevat kirjat ovat yhä pienempiä, pehmytkantisia ja sisältä mustavalkoisia lirpakkeita.

Tässä vielä kahden Addyn vertailua takaapäin. Uudemman, sinimekkoisen Addyn hiukset ovat tosi nätillä lettikampauksella. Vanhemman sukupolven Addyn tukka on "afrompi", kiharampi ja tummempikin. Hyviä ja huonoja puolia löytyy kummastakin sukupolvesta: vanha kovakantinen kirja on kiva, mutta uuden Addyn silmät ovat "valoisammat" ja tykkään itse myös kokomuovisesta vartalosta.


Lopuksi vielä pakollinen vertailu: Blythe ja American Girl mini. Onkohan näillä kahdella muuta yhteistä kuin että ovat nukkeja? Ja että pidän molemmista!

8 kommenttia:

 1. Liiolii aivan mahtavaa ja huikean hienoja nukkeja. Vaikka en nyt itse nukkeja kerää, niin kerään niin paljon muuta, että mielestäni on aina erittäin mielenkiintoista, jos ihminen kerää jotain kivaa ja toki kaunista, kuten nämä sinun neitoset ovat. <3

  Hienoja kerrassaan ja varsin eläväisen näköisiä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään näistä paljon. En tiedä voinko sanoa itseäni varsinaisesti nukkejen keräilijäksi. En hanki loputtomasti jotain tiettyä sarjaa esimerkiksi. Mutta kertyyhän näitä... ;)

   Poista
 2. Oi miten ihania pieniä nukkeja,etenkin nuo tummat.
  Mukavaa kun heistä on kirjoitettu kirjatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummista pidän minäkin. Ensi kuussa ilmestyy pieni latinonukke Josefina tähän sarjaan. Ennakkokuvien mukaan ihanan näköinen.

   Poista
 3. Herranen aika, miten pieniä! En ollenkaan tajunnut, että koko on noin pieni, ennenkuin panit Blythen mittakaavaneidiksi! Ihania!!!! American Girlit eivät ole ksokaan herättäneet kiinnostusta minussa, kun ovat niin valtavia, mutta nämä ovat kyllä tois suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tosi pieniä, oikein kivan kokoisia. Ne varsinaiset "päähenkilöt" ovat kyllä tosi isoja nukkeja, ja tiedätkö, niille on valtavia nukkekotejakin tarjolla. Semmoisia yhden seinän kokoisia. Amerikassa kaikki on suurta. ;)

   Poista
 4. En ole yhtään perillä tästä nukkemaailmasta, mutta kiva ilmiö nuo historialliset nuket! Tätä oli mielenkiintoista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehittelin uusimmassa postauksessa ideaa suomalaisista historiallista nukeista. Ajattele - muinaispukuinen rautakauden tyttö tai pikkulotta! Mä ostaisin heti!

   Poista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!