lauantai 4. heinäkuuta 2015

Museossa hellettä paossa

Otsikko vähän valehtelee, ei täällä kotisaarella ainakaan mitään hellettä ollut. Mutta keskustassa oli kyllä tukahduttavan kuuma. Tein siis pienen retken Kuusisaareen Didrichsenin taidemuseoon. Siellä oli Pauno Pohjolaisen retrospektiivinen näyttely, joka kiinnosti minua, sillä Pohjolaisen sanotaan saaneen vaikutteita bysanttilaisesta taiteesta. Kuitenkaan Pohjolaisen taide ei ollut minulle etukäteen mitenkään tuttua. Katsoinkin museon alakerrassa pyörivän vartin mittaisen dokumenttifilmin tutustuakseni taiteilijaan paremmin. Veistoksellisia abstrakteja reliefejä, puuta ja hartsia ja syviä värejä. En osaa kirjoittaa taiteesta, mutta tykkäsin. En välttämättä ymmärrä nykytaidetta, mutta nautin täysin siemauksin.

Vähintään yhtä paljon kuin Pohjolainen, kiinnosti minua myös museon parkkipaikan ylle levittäytyvä Kaarina Kaikkosen installaatio Valssi elämälle. Pihamaan puihin oli kiinnitetty teräsvaijereita ja niille ripustettu satamäärin erivärisiä paitoja tuulessa liehumaan. Pyykkipäivä tai tiibettiläiset rukousliput tulivat mieleeni. Tässäpä räpsyjä Kaikkosen teoksesta.
Didrichsenin museoon tein tosiaan ensivierailuni. Lisäkseni pienessä kivassa museossa oli vain kaksi vierailijaa - kaikki muut olivat ilmeisesti rannoilla paistattelemassa päivää. Ostin museokortin, nyt pääsen siis rajoituksetta vierailemaan lähes kahdessasadassa suomalaisessa museossa 12 kuukauden ajan. Huippukeksintö! Seuraavaksi aion suunnata Seurasaaren ulkomuseoon. En ole käynyt siellä kuin lapsena, jos silloinkaan.

6 kommenttia:

 1. Onpahan mahtava keksintö tuo museokortti ja ruokkii myös useammin käymistä. Helteitä voisi miltei paeta mihin vaan, jos ei mereen niin museo on oiva vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museokortti on just huippu! Voi pistäytyä museossa, ei tarvitse olla kolmea tuntia kerrallaan. Ehkä sellaisella paikkakunnalla, missä on vain yksi museo, se ei oikein toimi, mutta Helsingin seudulla on niin paljon museoita, että kortti maksaa nopsaan itsensä takaisin.

   Poista
 2. Ihana kuva ,erilaisisa paitoja naruilla,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiva teos. Tykkään tällaisesta leikittelevästä nykytaiteesta. ^____^

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eiks olekin! :) Paidat on saatu lahjoituksina. Mäntän kirkon tornissakin oli tässä vastikään Kaarina Kaikkosen paitateos.

   Poista

Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä. Lämmin kiitos kommentistasi!