torstai 29. elokuuta 2019

Mandaloita ja muuta piirtelyä maalikynillä

Pitikin jo aikaisemmin esitellä näitä uusimpia taiteilujani. Kuulin mixed media -harrastajien ryhmässä Uni Posca -maalikynistä, ja se olikin sitten menoa, kun pääsin kokeilemaan itse. Kynät ovat vesipohjaiset eli ne eivät haise miltään, väri on juoksevaa, nopeasti kuivuvaa ja peittävää. Kyniä saa esimerkiksi Sinellistä, jossa niitä myydään sekä setteinä että yksittäin.

Paras ja värikkäin tulos omaan makuuni tulee, kun maalaa ensin akryylimaaleilla pohjan paperille. Akryylimaali kannattaa levittää mahdollisimman tasaiseksi pinnaksi, sillä kynän kärki takertuu helposti pohjan epätasaisuuksiin ja ruiskii väriä ympärinsä. Se onkin ainut huono puoli, minkä näistä kynistä keksin, melko makean hinnan lisäksi. Maalaan paperin täyteen erivärisiä kenttiä, jotka akryylimaalin kuivuttua koristelen Uni Posca -kynillä. Piirrän hitaasti erilaisia viivoja ja pisteitä, en siis väritä näillä. Omat maalikynäni ovat ohuimmat mitä löytyy, näitä on saatavilla eri paksuisina. Nämä kaksi työtä on piirusteltu akryylipohjalle.Kokeilin myös piirtää kynillä vesiväreillä maalatulle pohjalle, mutta tämä ei innostanut ollenkaan yhtä paljon kuin akryylipohja.


Lidlistä ostin muutaman lehtiön tosi hyvää väripaperia. Lehtiössä on vain 25 arkkia paperia, eri värejä, mutta paperi on tosi paksua ja yllättävän laadukasta. Tuli ehkä hamstrattua varastoonkin. Väripaperille olen piirtänyt mandaloita Uni Poscilla. 


Ensin luonnostelen paperille apuviivat käyttäen viivainta, harppia ja valkoista puukynää. Erottuvatkohan himmeät apuviivat tästä kuvasta?


Sitten täytän mandalan erilaisilla geometrisilla kuvioilla aloittaen keskeltä ja edeten kohti ulkoreunoja.


Kokeilin myös piirtää joitain ristejä.


Nyt tuntuu siltä, että mandaloiden ja muiden kuvioiden piirtely on lähes kokonaan syrjäyttänyt mandalavärityskirjat ja vastaavat aivojen nollauksessa. Tämä on niin paljon luovempaa puuhaa, mutta ei kuitenkaan hirveitä taiteellisia ponnistuksia vaativaa. Kaiken kaikkiaan hyvää tekemistä hetkiin, jolloin haluaa puuhata jotain rauhallista ja meditatiivista. Itse en kauheasti innostu akryylipohjien maalausvaiheesta, mutta kun pääsee lopulta kuivunutta pohjaa koristelemaan, niin tulee kyllä kunnon flow, hommaan uppoaa täysin. Kannattaa kokeilla. 

6 kommenttia:

 1. Oih, toi on niin mukavaa puuhaa. :) Itse en ole vuosiin tehnyt vastaavia, täytyis joskus löytää aikaa tälle. Käsitöihin vaan jotenkin tarttuu helpommin.

  VastaaPoista
 2. Aikuisten värityskirjoja olen joskus väritellyt, mutta itse olen tosi huono piirtäjä. Hienoja töitä olet tehnyt ja nyt sait minutkin kiinnostumaan tuollaisen tekemisestä. Tosin mihinkään noin hienoon eivät taitoni riittäisi, mutta kiva olisi jotain tuon tapaista kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Vautsi! Todella upeita luomuksia. Olet kyllä taitava.

  VastaaPoista
 4. Tosi hienoja! Samaten tekemäsi art journal tuolla alempana oli upea. Kiva oppia itselle ihan uusista, luovista askartelu- ja puuhaideoista, olen nimittäin viime aikoina itsekin vähän piirrellyt ja varta vasten etsinyt uusia ideoita ja tekniikoita. On uskomatonta, miten monenlaista esim. pelkästä paperista voi taitella! Kunhan vain sattuu olemaan oikealla tuulella ja sopivan aikaansaavana, blogisi on varsinainen inspiraation keidas. :)

  VastaaPoista
 5. Miten lumoavia töitä! Tykkäsin etenkin noista ensimmäisistä, joiden pohjalla oli akryylimaali. En ole kokeillut tuollaisia kyniä, kuulostavat mielenkiintoisilta.

  VastaaPoista
 6. Sinulla on ihanasti tuota luovuutta! Upeita töitä! Minusta tuo vesiväreillä maalatulle pohjalle tehty on kyllä tosi ihana. Ja risti on upea. Kun mainitsit värityskirjat, tuli mieleen, että minä aina unohdan värityskirjatkin, vaikka minulla on niitä kyllä olemassa... Paranisipa selkäni sen verran, että voisi vähän väritellä.

  VastaaPoista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!