tiistai 30. lokakuuta 2018

Koskettelukirjoista

Lupasin kirjoittaa koskettelukirjoista, sillä aihepiiri on varmasti vieras useimmille. Koskettelukirjat ovat käsin valmistettuja, kohokuvia sisältäviä uniikkeja kuvakirjoja, joita valmistetaan eri materiaaleista. Koskettelukirjojen lukijakuntaa ovat ennen kaikkea näkö- ja kehitysvammaiset lapset, mutta niistä voivat saada iloa ja hyötyä myös aikuiset kehitys- ja monivammaiset ihmiset. Koskettelukirjoja saa lainata Celia-kirjastosta. Suuritöisiä kirjoja valmistavat Celia-kirjastolle lahjoituksina yksityishenkilöt ja erilaiset ryhmät.

Itse olen tehnyt kymmenisen koskettelukirjaa Celia-kirjaston kokoelmiin vuosina 2006–2013. Sitten tuli tauko, koska iski totaalinen inspiraatiopula. Tunsin toistavani itseäni kirjojen teknisissä ratkaisuissa. Nyt into on palannut ja suunnittelen valmistavani Celialle kaksi koskettelukirjaa ensi vuonna. Tuo kaksi kirjaa on ainakin itselleni ihan maksimi, niin isosta työmäärästä on kyse.

Ensimmäinen koskettelukirjani kertoi Kalevalasta tutun Sammon tarinan. Olen aina käyttänyt Wertex-ulkoilukangasta kirjojeni pohjana. Siitä olen ommellut taskun, johon kontaktimuovilla päällystetty pohjapahvi on sujautettu. Koskettelukirjojen valmistuksessa täytyy ottaa huomioon monia asioita: värikontrastien tulee olla selkeitä, kuvien ehdottoman turvallisia (ei teräviä tai irtoavia osia!) eikä esimerkiksi perspektiiviä käytetä kuvissa.Kaiken tulisi koskettelukirjoissa tuntua mahdollisimman aidolta. Esimerkkinä huonosta ratkaisusta alla oleva kuva, jossa on muovisia perhoshelmiä. Ne ehkä näyttävät perhosilta, mutta tuntuuko muovimöntti sormissa herkkäsiipiseltä perhoselta...? No, kyseessä oli ensimmäinen koskettelukirjani, ja virheistä oppii.

Tämä sivu on koskettelukirjastani, joka kertoo niin ikään suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvia syntytarinoita. Linnunpesässä on kuusi kultaista munaa ja yksi hopeinen – sotkan munistahan maailman uskottiin saaneen alkunsa. Nappi oikeassa yläreunassa merkkaa sivunumeroa.


Vaikka kankaita käytetään koskettelukirjoissa paljon, niissä on hyvä olla myös kovia materiaaleja: metallia, puuta, muovia ja oikeita esineitä. On hyvä, jos esineen tai kuvanosan voi ottaa joillakin sivuilla sormien väliin tunnusteltavaksi. Esineet, jotka voi ottaa käteen, kiinnitetään kirjaan nauhalla, joka ei saa olla 20 cm pitempi kuristumisvaaran takia. Tässä kuvassa on kuminen leikkikäärme puolukkamättäällä, aiheena käärmeen synty.


Koskettelukirjoissa voi olla myös harkinnan mukaan tuoksuja, esim. mausteita. Tuoksut kyllä haihtuvat nopeasti ja toisaalta jotkut voivat olla niille allergisia. Ääntä tuottavia materiaaleja ja esineitä kannattaa laittaa kirjoihin mukaan. Esimerkiksi tässä kuvassa (kirjastani Tiina Tonttutyttö) lapanen on narskuvan lumihangen päällä; aito narske tulee valkoisen kankaan alle pussissa kätketystä perunajauhosta. (Kiitos sinulle, joka neuloit pienen lapasen kirjaa varten! Itse en osaa edelleenkään neulomisen jaloa taitoa.)


Tässä kuvassa on monenlaisia materiaaleja, joita käytin yksityishenkilölle menneeseen koskettelukirjaan. Aaltomaista softista, puuta, muovinen leikkisudenkorento, erilaisia kankaita, niintä (myös tähän kirjaan tuli linnunpesä) ja askartelukaupasta ostettu "vingutin", jonka kätkin nallen sisään.


Viimeisin kirjani oli yhteistyössä lastenkirjailija Reetta Niemelän ja kuvittaja Salla Savolaisen kanssa. Tein suositun Tikkumäen talli -kuvakirjan koskettelukirjaksi. Kuvassa näkyy keskeneräinen kansihahmotelmani ja uskollinen Singerini, joka on tosi vanha – minuakin vanhempi! Kun nyt ryhdyn tekemään taas koskettelukirjoja, minun pitää huollattaa käyttämättömänä seissyt kone ihan ensiksi.


Vielä sitäkin ennen piirrän luonnokset jokaisesta koskettelukirjan sivusta. Mietin värit, materiaalit ja kirjoitan kirjan tekstin. Hyväksytän kuva- ja tekstikäsikirjoitukseni Celia-kirjastossa ennen kuin ryhdyn työhön. Suunnitelmani mukaan toinen ensi vuoden koskettelukirjoistani olisi tietopainotteinen kirja italialaisesta ravintolasta ja toinen kertoisi erään norjalaisen kansansadun. Kumpaankin kirjaan tulisi näillä näkymin kansi ja kuusi kuvasivua. Niin, kymmenen sivua koskettelukirjassa taitaa jo olla ihan maksimimäärä. Kirjojen pitää olla lasten käsiteltävissä, ei liian isoja ja raskaita.

Ja aihepiirihän voi olla näissä kirjoissa mikä vaan. Pienet lapset tarvitsevat yksinkertaisia ensikirjoja, isommat lapset lukevat jo satuja ja seikkailuja. Arkielämää kuvaavia kirjoja tarvitaan myös, samoin kirjoja, joissa on tehtäviä ja harjoitusta hienomotoriikalle, esim. solmittavia nauhoja ja avattavia vetoketjuja.

Tämä oli vain pieni pintaraapaisu koskettelukirjoista. Voisin ilmeisesti jatkaa aihepiiristä puhumista loputtomasti, mutta tärkein lopuksi: jos sain sinutkin innostumaan koskettelukirjojen teosta, katso ehdottomasti tietopaketti koskettelukirjoista Celia-kirjaston nettisivuilta. Tässä on suora linkki oppaaseen koskettelukirjojen tekijälle (pdf). Parempi hahmotella ja kokeilla eri ratkaisuja rauhassa, jotta näkee, mikä toimii, mikä ei.

Ompelukone laulamaan!

22 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoinen projekti! :) Kiva nähdä, millaiset uusista kirjoistasi tulee. Olen kyllä nähnyt lapsille tehtyjä pehmokirjoja, ja muistisairaille on niitä hypistelymuhveja yms., mutta en ole ajatellut, että tällaisiakin on. Mutta hienoa, että on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on huisin kiinnostavaa! Itselleni teki muutaman vuoden totaalitauko näköjään hyvää, nyt intoa taas riittää. Ravintolakirjan kuvakäsikirjoitusta juuri hahmottelin lippulappusille. Ajattelin siihen mm. paksusta mainoskartongista tehtyä pizzauunia, jossa olisi avattava uuninluukku ja väänneltävät nappulat.

   Poista
 2. Kävin joskus kauan sitten näyttelyssä "Koskettele käsin" Kiva projekti sulla!
  p.s Mulla olis blogissa kirja-arvonta😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kiinnostavalta näyttelyltä. Harmi kyllä mulla on tosi isoja vaikeuksia edelleen kommentoinnissa muiden blogeihin. :/ Mutta kiitos arvontavinkistä silti.

   Poista
 3. Oi onpa hienoa, että teet koskettelukirjoja!! Ne on kovin tärkeitä käyttäjilleen! Itse olen seurannut sekä koskettelukirjan tekijän blogia, että blogia missä lapsi näitä lukee. Haaveenani on, että joskus pääsisin itsekin tälläisiä tekemään...

  Jos johonkin kirjaan kaipaat neulottuja juttuja (sukkia, lapasia, kaulahuiveja ihan mitä vaan...) niin neuloisin niitä sinulle mielelläni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon tarjouksesta! Just nyt vaikuttaa siltä, että kahteen seuraavaan kirjaan ei ole tarve neulotuille jutuille, mutta pidän mielessä. Kannustan kokeilemaan kirjantekoa, tosin ovathan nämä hurjan työläitä, vaikka sitten mielenkiintoisiakin projekteja.

   Poista
 4. Olet niin taitava!!! Tosi ihania. Voi vain ihailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Sipi! Ei kerrota kellekään, että oikeasti en yhtään tykkää koneompelusta. :D Näissä koskettelukirjoissa on onneksi paljon muitakin työvaiheita kuin koneompelu. :)

   Poista
 5. Samaa mieltä kuin edellä kommentoineet: mahtavan hieno projekti ja varmasti tositarpeeseen kohderyhmilleen. Hienoa, että teet - ja taitavasti teetkin. Myönnän, etten tällaisista tiennytkään aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että sain siis lisätä vähän tietoutta koskettelukirjoista. Juuri tänään lähetin viestin ompelukonehuoltoon ja pyysin tarjousta Singerini huollosta. Asia etenee pikkuhiljaa ja himottaa jo päästä itse kirjantekoon käsiksi.

   Poista
 6. Mielenkiintoiselta vaikuttaa. Mutta myös vaativalta, että osaa ottaa kaiken huomioon siinä tekemisessä. Tässä tuli myös mieleeni ne koskettelukirjat, joita lapsillamme oli, kun olivat ihan pieniä. Olivat kyllä mainioita ja niitä on tallella vieläkin. Jossakin sivulla oli rapinaa, jossakin vingutusta, jossakin pörröistä, jossakin piti kurkistaa jonkin alle, jne. Tekisipä melkein mieleni kaivaa esiin ne ja katsoa niitä... kuten myös tuota laittamaasi linkkiä:) Mukavaa marraskuuta ja hyviä ideoita kirjahommeleihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, täytyy muistaa ottaa huomioon tosi monia eri asioita. Joskus innostuu jostain ratkaisusta, mutta se ei sitten välttämättä toimikaan ja se on pakko hylätä. Linkkiä voi kurkistaa omalla vastuulla, saatat innostua koskettelukirjojen tekijäksi. ;) Kiitos samoin, mukavaa alkanutta marraskuuta!

   Poista
 7. Onpa ihanaa, että tällaisiakin kirjoja on! Tosi hienoja nämä jakamasi kuvat. Olet kyllä taitava! Varmaan on iso työkin näissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työtä riittää kyllä. Suunnittelu on minusta kaikkein kivoin vaihe näissä. Materiaaleihin saa muuten uppoamaan jonkin verran valuuttaa, vaikka kuinka yrittäisi hyödyntää kaappien kätköissä olevia matskuja. Siksi haen selkokirjallisuuden valtiontukea näiden kirjojen valmistamiseen.

   Poista
 8. Tällaisten kirjojen olemassaolo on jäänyt minulta ihan huomioimatta. Rupesin miettimään miten suuri työ tuollaisen kirjan tekemisessä on ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon kun tuollaista tekee. Ihanaa kun saa tietoa sellaisista jutuista joita ei ennen edes tiennyt olevan olemassa!Ja ennen kaikkea miten hieno asia että tällaisiakin on olemassa niitä varten jotka eivät jostain syystä tavallisia näkevien kirjoja pysty lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tervetuloa lukijaksi! Kiva lisätä tietoisuutta näistä kirjoista. En muista enää, mistä silloin vuonna 2006 kuulin itse koskettelukirjoista. Saatoin lukea jonkin lehtijutun ja innostuin tapani mukaan heti. Eilisilta meni kirjoja suunnitellessa ja vähän jo toteutuksiakin tehdessä.

   Poista
 9. Tämä oli ihan supermielenkiintoinen postaus! Mulle tuli hinku itsekin tehdä koskettelukirja. Olen niitä hypistellyt joskus Imatran kirjastossa ihastuksissani, mutta nämä kaikki, mitä kerroit, teki aiheesta vieläkin kiinnostavamman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tykkäsit ja innostuit. Näissä saa todella käyttää luovuttaan ja ongelmanratkaisukykyä myös. Ompelukoneeni on juuri huollossa, saan sen varmaan ensi viikolla takaisin kotiin. Piirsin eilen toisen kirjan suunnitelman puhtaaksi. Vielä pitää hyväksyttää se Celia-kirjastossa.

   Poista
 10. Voi miten huippua, että tälläisia kirjoja löytyy! Olet kyllä tehnyt upeaa työtä♥ Tuollaisen kirjan valmistamisessa on kyllä kova työ ja suunnittelu. Kuinka paljon iloa tuollaiset kirjat tuottakaan! Oikein mukavaa marraskuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tykkään ihan simona tästä hommasta, luova tauko teki tosiaan hyvää. Sain ompelukoneen perjantaina huollosta sopivasti. Mukavaa marraskuuta sinullekin!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!