maanantai 16. heinäkuuta 2018

Saaristoveneellä Pentalaan

Täällä on ollut hiljaiseloa, mutta taas mennään! Tällä kertaa matkataan saaristoveneellä Espoon saaristoon, Pentalan museosaarelle. Pentalan saaristomuseo on uusi museokorttikohde. Tosin itse alueelle ja sen rakennuksiin Gurlin taloa lukuunottamatta on vapaa pääsy. Lähdin matkaan Suomenojan venesatamasta saaristoveneellä. Lipun hinta museoreitillä on 3/6 € meno-paluu eli varsin kohtuullinen. Matka kesti 40 minuuttia ja se oli tyynellä säällä ja laivan sisätiloissa tukalan kuuma. Perilläkään ei merituuli juuri vilvoittanut; +29°C varjossa!

Pentalassa on museoituja saaristolaisrakennuksia, joista mielenkiintoisin oli minusta ruokokattoinen ranta-aitta. Se on rakennettu 1800-luvun alussa, mutta palanut pahoin 1982. Aitta on kuitenkin korjattu ja hieno ruokokatto palautettu. Nykyiset ruo'ot on tuotu Virosta.Museokortilla tai pääsymaksua vastaan pääsee opastetuille kierroksille tilan päärakennukseen, Gurlin taloon. Gurli Nyholmin entisessä kodissa aika on pysähtynyt 1980-luvulle. Esineistöä on kuitenkin eri aikakausilta. Taloon pääsee tutustumaan ainoastaan oppaan kanssa pienissä ryhmissä. Tällä kertaa aikatauluni eivät osuneet yhteen opastetun kierroksen kanssa, joten Gurlin talo jäi sisäpuolelta näkemättä.


Kalastajanmökki on heti laiturin tuntumassa. Se on alunperin ollut matala savutupa. Mökin seinälle on kehystetty vanhoja kuviollisia tapettipaloja, joita on löytynyt useita kerroksia rakennuksen sisäseinistä.


Näkymä kalastajanmökin ikkunasta merelle.


Pentalan rakennuksissa on myös museokauppa ja pieni kahvila. Ravintola löytyy purjehdusseuran alueelta. Itse lähdin reissuun ilman eväitä, pelkän vesipullon kanssa, ja olin kahvilan herkkujen varassa. Suosittelen melkein omia eväitä mukaan. Siisti wc oli alueella (toista kuin Suomenojan venesataman bajamaja, huh) ja juomakelpoista vettä saa wc:n kraanasta tai hanasta kahvilarakennuksen ulkonurkalta.

Pentalan saarella on myös luontopolku, josta kävelin helteen nujertamana vain pienen pätkän. Tilan vanhoilla pelloilla laiduntaa lampaita.


Saaren museokaupassa saa tämän kesän ajan Museokorttia näyttämällä -15% alennuksen. Ostin meripihkan värisen lasipallon, joka markkeeraa vanhanaikaista verkonkohoa sekä Espoon kaupunginmuseon opaskirjan Pentalan saaristomuseon alueesta.


Päiväretki oli muuten mukava, mutta helle vei voimat aika tavalla. Rispektit niille, jotka reissasivat pienten lasten kanssa! Palatessa paahteiselle laivalaiturille muodostui jono jo puoli tuntia ennen saaristoveneen saapumista. Auringossa seisomalla varmistin paikkani paluulaivaan ja tällä kertaa kannelle; kaikki halukkaat eivät mahtuneet kyytiin lainkaan. 50-suojakertoiminen aurinkovoide ja lierihattu olivat aivan ehdoton pelastus. Perillä Suomenojalla vielä toinen puolituntinen bussin odotusta ja lopulta viileään metroon Matinkylän asemalta.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen paikka ja hienot näkymät! Vuosikymmenten jälkeen pääkaupunkiseudulla muutin pois. Joten kiva lukea/katsoa näitä ;) Hyvä, että olit suojautunut auringolta - se aina välillä melkein voi unohtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Museokortti vinkkasi tästä saaresta FB-sivuillaan ja päätin heti tehdä pienen päiväretken. En ollut ennen Pentalasta tiennytkään. Aurinkosuoja on tarpeen, juoma myös!

   Poista
 2. Hienoja kuvia ja kiva paikka, tälläistä retkeä en ole tehnyt vuosikausiin, mutta olisipa kivaa tehdä.

  Ihanaa helleviikkoa Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristoveneillä pääsee Espoossa myös ulommille saarille, sellainen saaristokierros, jolla voi pompata pois välilaitureilla pienemmissä tai isommissa saarissa tai sitten ajaa vain laivalla koko kiekan. Tuuli oli tosiaan tuolloin nollassa, joten huh huh mikä kuumuus! Tänään merituuli hieman puhaltelee, mutta 31°C varjossa! :o Tykkään kyllä! Muista juoda vettä! <3

   Poista
 3. Kiitos matkasta! ;) Tuo tapettitaulu on kyllä tosi hieno idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liioliin nojatuolimatkatoimisto järjestää! :D Tosin taitaa kyllä olla lähialuematkatoimisto, kun ulkomaanmatkoja on kerran viidessä vuodessa... :P

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!