sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Päivänkakkaraniityllä, +27°C

Sain vinkin kotisaaren FB-ryhmästä, että tässä lähellä, Kotkavuorella, kukkii hurjasti päivänkakkaroita. Mäellä oli ennen vesitorni, mutta nyt siellä on niitty. Kävin ihastelemassa kukintaa. Tuoksuhan päivänkakkaroissa on aika tympeä. Muista pahanhajuisista mutta kauniista kukkijoista tulee mieleen pihlaja. Sellainen ulkohuussin haju kummassakin, mutta sievät kukat.


Tämä purppurakukkainen kasvi on mielestäni mäkitervakko eli tervakukka, ei siis samantapainen puna-ailakki. Vai mitä? Tunteeko joku kasveja paremmin? Ainakin kasvupaikka, kuuma kallio, viittaisi tervakukkaan. Niin, oli tosiaan kuuma, varjossa +27°C ja auringonpaahtamalla mäellä vielä kuumempi. Iltakin on vielä lämmin, mutta kova tuuli on jo noussut, ja huomenna on asteita kymmenen vähemmän kuin tänään. Nytkin pidän parvekkeenovea auki imeäkseni kaiken kesäisen ihanuuden itseeni.


Voikukat ovat jo kukkineet, ne ovat höytypallovaiheessa.


Kotkavuorella kasvoi myös näitä keltaisia kukkia, eivätkö olekin jotain leinikkejä? Enää ei ole äitiä, jolta kysyä neuvoa kukkien määritysasioissa. Äiti tunsi kasvit!


Palatessani kotiin otin vielä kuvan Lauttasaaren kartanon päärakennuksesta, jonka omistaa nykyään Koneen Säätiö. Huomenna kartanon Punaisessa huvilassa aukeaa Kahvila Puhuri – asia, josta olen todella innoissani. Ketjuihin kuulumattomia kahviloita ei voi olla koskaan liikaa kotinurkilla. Perjantaina 8.6. remontoidussa kartanossa on avoimet ovet. Harmi, että pihamaa on vielä toistaiseksi aivan mullin mallin. Eiköhän sekin saada kesän aikana kunnostettua.

14 kommenttia:

 1. Oikein kasvit tunnistit. Minusta on hieno, että meillä yläkoulussa pitää tehdä kasvio, niin tunnistetaan peruskukat. Päivänkakkarat on kauniita, mutta se haju....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hyvä minä! Minä tein aikoinaan yläasteella kasvion, vaikka se ei ollut koulutehtävä. Ihan huvikseni keräsin ja prässäsin kasveja.

   Poista
 2. Ihanaa aikaa tämä kesä kukkineen ja kaikkineen! Kiva kun sait vinkin tuollaisesta niitystä. Kiva juttu se uusi kahvilakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, FB:n kaupunginosaryhmistä saa kivoja vinkkejä vaikka mihin. Kahvila on ihana, siellä on osa työntekijösitä kehitysvammaisia. Hyvä, että saavat ns. oikeita töitä. Liian moni tekee kykyihinsä nähden yksinkertaista hommaa jossain työkeskuksessa.

   Poista
 3. Tunnen kasveja hävettävän huonosti. Tervakukkia muistan nähneeni joskus kauan sitten pappani asuinsijoilla Hämeessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsena tunnistin paeremmin kasveja, kun pyörin mökkimetsissä ja keräsin omaa herbaariota. Nyt on kyllä unohtunut useimmat lajit.

   Poista
 4. Luonnonkukat ovat niin kauniita, nuo päivänkakkarat erityisesti! Pienenä rakastin maalla sukulaisten luona kerätä kukkia ojanpientareilta. Opin silloin monet kukat, mutta valitettavasti monen nimi on jo unohtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin Tampereella lauantaina, ja siellä kukki päivänkakkarat hienosti pikku saaressa(?) keskellä Tammerkoskea. Olteko tehnyt lapsena voikukkaseppeleitä? Minä tein, ja sotkin aina vaatteeni voikukan "maitoon".

   Poista
 5. Mäkitervakko oli uusi tuttavuus minulle, tai sitten en vain muista moista nähneeni.
  Jonkin verran tunnistan kasveja, koska silloin tosi kauan sitten oli koulussa kesäläksynä poimia ja kuivattaa ja tehdä kasvikansio ja opetella 250 kasvia. Tykkäsin! Osasin jopa latinalaiset nimet, mutta ne ovat jo unohtuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan joitain latinankielisiä kasvinnimiä, Fragaria vesca ainakin. Oma lapsuuden harrastusherbaarioni on nyt jo kai hävitetty, en ole nähnyt muinaista kasvikokoelmaani aikoihin. Mäkitervakon olen oikeastaan oppinut tuntemaan tervakukkana. Sen varsi on tahmea, siitä sen erottaisi puna-ailakista.

   Poista
 6. Päivänkakkarat ovat ihania! Itse en ole kyllä edes huomannut mitään tympeää hajuakaan :D Jotenkin tavallisuudessaan niin kivoja! Ruotsinkielinen nimikin on aika veikeä, prästkrage :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on varmaan herkkä nenä sitten! :D (Juu onkin, esim. yleiset WC:t ovat kauhistus.) Hauska tuo ruotsinkielinen nimi, en tiennytkään.

   Poista
 7. Kaunis kartano. Tuota täytyy tulla katsomaan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Nyt kartanon pihamaalta ovat työkoneet ja multakasat kadonneet, mutta piha on vielä karu, kun nurmikko ei ole kasvanut.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!