keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Nuo nolot aikuisopiskelijat

Tunnustan, että parikymppisenä yliopisto-opiskelijana meillä oli tapana ehkä vähän hymähdellä ihmistyypille nimeltä aikuisopiskelija. Siis sille keski-ikäiselle tai vanhemmallekin miehelle tai naiselle, joka luennolla pyysi yhtenään puheenvuoroa ja uskalsi kyseenalaistaa proffan sanoman. Niin noloa! 

Nyt kun valmistumisestani on vierähtänyt kahdeksantoista (!) vuotta, olen itse tuore aikuisopiskelija. Edes nuoresta aikuisesta en enää mene, ihan täysaikuisia ollaan. Aloitin siis eilen keskiajan tutkimuksen opinnot avoimessa yliopistossa. Järkevä ihminen olisi aloittanut opinnot syksyllä joltain peruskurssilta, mutta minä hyökkään nyt rohkeasti suoraan keskiajan kirkkotilan tutkimisen kimppuun. Keskiajan tutkimus on monitieteinen sivuaineopintokokonaisuus. Itse opiskelen tätä ainetta nyt puhtaasti mielenkiinnosta ja harrastuksekseni, omien voimien mukaan. Keskiaika kun on kiinnostanut minua "aina".

Luentosarjan aloitus oli mielenkiintoinen. Salissa suurin osa oli selkeästi aikuisopiskelijoita, ja kyllä, he (me) keskeyttivät välillä luennoitsijan, mutta se ei ollutkaan noloa vaan suorastaan suotavaa. Keskusteleva ilmapiiri oli tavoitteena. Lisäksi meillä oli pari pientä pohdintatehtävää vierustoverin kanssa. Kurssi suoritetaan iltaluennoilla, mikä minulle, keskipäiväihmiselle, on aika haastavaa. Onneksi kevätillat ovat sentään valoisia. Luennoista, kurssimateriaaleista ja omista ajatuksista pitäisi muodostaa jonkinlainen synteesi, joka myös luentopäiväkirjana tunnetaan. En enää stressaa arvosanoista kuten muinoin, läpipääsy kurssista on ensisijainen tavoitteeni. Siis se, että jaksan vielä seitsemän kertaa siirtää tomumajani luennolle Athenaan (ei Kreikkaan vaan Krunikkaan) ja myös kirjoittaa sen akateemiset vaatimukset läpäisevän oppimistehtävän ajallaan. 

Aiheeseen liittymättömänä kuvituksena sarjakuva (joka ei ole oikeastaan sarjakuva) nimeltään Turn Off. Kehitin tuon teehifistitytön hahmon, Tsaikankeittäjän, jo joulukuun puolella ja piirsin muutaman kuvasarjan/sarjakuvan tästä neidosta, jolle tee on kaikki kaikessa. Ehkä julkaisen loputkin kuvaset blogissa. Kovin kantava idea tämä teehifistely ei loppujen lopuksi ollutkaan.

Turn Off

Koska en osaa piirtää kummoisiakaan ihmisiä, otin mallia nepalilaisten naisten perinteisestä Mithila-taiteesta. Toukokuussa on viimeistään otettava taas kynä kauniiseen käteen, sillä olen menossa dokumentaarisen sarjakuvan lyhytkurssille. Voi kun voisin vain käsikirjoittaa sarjiksia ja jättää piirtämisen muille!

Sarjakuvista puheenollen – onnittelut Kaisa ja Christoffer Leka – vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu mahtava Imperfect, eikä suotta! Leka-fani tykkää!

18 kommenttia:

 1. Oo, mielenkiintoisia opintoja. :) Iloa niiden parissa puuhailuun! Terv. kirkkohistoria pääaineena, tosin Suomen ja Skandinavian osalta vaan mutta on sitä tullut opiskeltua yhtä jos toista tässä viiden vuoden aikana. Ymmärrän kiinnostuksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen aika intona näistä opinnoista! Keskiajalla uskonto liittyi vähän kaikkeen. Tällä kursiilla yhdistyy arkeologian, teologian, taidehistorian ym. näkemys. Meillä kuuluu kurssiin myös vapaaehtoinen lähiekskursio Sipoon vanhaan kirkkoon toukokuun alussa.

   Poista
 2. Onnea ja iloa opintoihin! On varmaan antoisaa ja mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On mielenkiintoista, mutta vaatii työtä aika paljon.

   Poista
 3. Sullapa onkin mielenkiintoista meneillään. Mutta varmaan on niin, että isompi ikä on vain hyväksi tässä; tietää jo, mitä haluaa tietää:) Ja jaksaa paneutua siihen ehkä paremmin kuin nuorena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa on opiskella, ihan luksusta, kun saa huvin vuoksi tehdä jotain tällaista. Opintopäiväkirjaa eilen rustasin ja kyllä se oli työteliästä, akateemisen tekstin teko pitkän tauon jälkeen, huh.

   Poista
 4. On varmasti mielenkiintoista päästä vielä opiskelemaan. Opiskeluintoa! Kyllä nuorista vain aina lopulta tulee niitä noloja keski-ikäisiä, jopa tämän hetken nuorista... :)

  Aivan ihana tuo sinun piirroksesi! Jaa vain lisää kuvia täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kaikki onneksi vanhenevat, aika on armoton tässä suhteessa. :D Kiva, että tykkäsit kuvasta. Vähän emmin sen julkaisua.

   Poista
 5. Hihi näin kai se maailma menee, että nuoret nauraa aina vähän keski-ikäisille, mutta onneksi me osaamme nauraa myös itsellemme. Zemppiä opiskeluihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan nyt näkee asiat ehkä vähän vähemmän mustavalkoisina eikä nolota enää niin kuin ennen! Kiitos tsempeistä, se on tarpeen, toteaa opintopäiväkirjan rustaaja.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, tsemppi on tarpeen! Luennolle nyt aina saa itsensä rahdattua, mutta tuo opintopäiväkirja mokoma...

   Poista
 7. Hahaa, tunnistan tuon kuvauksen aikuisopiskelijoista! En kyllä muista pidinkö heitä koskaan noloina. Oikeasti ilman näitä aikuisopiskelijoita moni luento olisi jäänyt ilman yhtään ainoaa kysymystä tai keskustelua.

  Ja sarjakuva on hauska! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa - havainto on siis yleispätevä! :D Kiva, että tykkäsit sarjiksesta, ajattelin, että aukeaa ehkä vain intohimoisimmille teenjuojille.

   Poista
 8. Hieno piirros ja opiskelusi kuulostavat kiintoisilta. Itse olen parhaillaan muuten typografian kurssilla ja sitä vetää huikea Kristoffer Leka. Olen ihan liekeissä hänen luentojensa jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, mahtavaa, että olet päässyt Kristoffer Lekan oppiin! Minusta on huippua, että Kaisa Leka muistaa minut ulkonäöltä, kun käyn perinteisesti joka syksy ostamassa jotain hänen pöydästään Sarjakuvafestivaaleilla Helsingissä ja vaihdan muutaman sanasen hänen kanssaan.

   Poista
 9. Heippa! Nyt tuli kuumotus tehdä uusi blogi. Tervetuloa lukemaan ja jättämään blogivinkkejä! :) https://touhoosi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, juuri mietinkin, että omalle lukulistalleni mahtuisi uusia blogeja. Kiva, kun taas kirjoitat. :)

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!