keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Kalenteripähkäilyjä

Moniko vielä käyttää taskukalenteria? Olen tällä hetkellä kolmen kalenterin loukussa. Vuosi sitten ostin hetken päähänpistosta lukuvuosikalenterin, pinkkikantisen, vaikken ole opiskelija aikoihin ollutkaan. Mutta syksy, uuden alku, uusi kalenteri... Pinkki kalenteri loppuisi vasta tämän vuoden lopussa, mutta menin kuitenkin hankkimaan jälleen lukuvuosikalenterin, tuon Piste-kalenterin, joka alkaa elokuun alusta. Niinpä sompailen tällä hetkellä vielä jonkin aikaan pinkin ja Pisteen välillä, kun tulevaisuus suunnitellaan jo uuteen kalenteriin, mutta heinäkuuta eli nykyhetkeä eletään vielä vanhassa. 

Ja se kolmas, tuo sininen, on ortodoksinen kirkkokalenteri, josta katson kirkolliset juhlapäivät, kunakin päivänä muisteltavat pyhät ihmiset (ja nimipäivät, pyhien mukaan) sekä päivittäiset raamatunlukukohdat, joskus. Ortodoksisessa kalenterissa viikon ensimmäinen päivä on sunnuntai. Oikeasti haluaisin käyttää tuota kirkkokalenteria päivittäisenä kalenterina, ja vuosia käytinkin, mutta siinä on harmittavan vähän muistiinpanotilaa.


En ole vielä varma, oliko Pisteen ostaminen virhe. Kalenterin pitää olla just eikä melkein, ja keksin lopulta aika nopeasti muutaman miinuksen tästä uudesta kumppanistani. Kuten yläkuvasta huomaa, se on melko iso verrattuna pinkkiin. Mahtuu kyllä käsilaukkuun, siihen pienimpäänkin. Siinä ei myöskään ole läppää, joka kääntyisi sivujen suojaksi, kuten pinkissä. Värejä on käytetty sisäsivuilla paljon, mikä on sekä plussa että miinus. Joka kuukausi on eri värinen. Tykkään kuitenkin koristella itse kalenteriani, ja näin kuviollisessa kalenterissa omat koristelut voivat olla vähän liikaa.


Siksi hankin yksinkertaisia pallotarroja, isommat Tigeristä, pienet pallerot Lidlistä, joilla voi merkitä ja koodata asioita kalenteriin. Ja askartelin kuminauhapatentin pitämään kalenterin aisoissa laukun pohjalla. Käytäntö näyttää meneekö hermo tämän kalenterin kanssa vai sujuuko yhteiselo sopuisasti.


Tässä kalenterissa ei ole onneksi juuri mitään turhaa. Maailmankartasto löytyy lopusta ja pari arkkia merkintätarroja lisää, mutta ei pinkin kalenterin höpöjuttuja (mm. hymiösanakirja) eikä edes lukujärjestyksiä. Eli kalenteri sopii ei-opiskelijalle, joka mieltää uuden vuoden (uuden elämän?) alkavaksi syksystä. Kirkkovuosikin muuten alkaa syyskuun 1. päivä ortodokseilla. Niin, eletään tosiaan vasta heinäkuuta, mutta fiilistelen jo täysillä syksyä ja sen tulevia menoja. Kesähorrostaminen ei ole oikein minun juttuni, syksy kaikkine tapahtumineen on yleensä paljon kivempi. Kalenteri löytyy myös kännykästäni ja periaatteessa tietokoneeltakin, mutta ne ovat lähes olemattomalla käytöllä. Olen säästänyt lipastonlaatikossa kaikki elämäni taskukalenterit, mikä alkaa olla tilankäytöllinen ongelma. Niitä on nimittäin ehtinyt kertyä kymmeniä tähän ikään mennessä. Pientä karsimista voisi jo siis tehdä, tosin nostalgisista teinikalentereista ainakin jokin pitää säilyttää muistona.

22 kommenttia:

 1. Töissä on pakko käyttää perinteistä kalenteria muuten laitan puhelimen kalenteriin kaikki..se kun jopa muistuttaa mua☺💚Hyvää keskiviikkoiltaa..mieli halajis pihatöihin mutta kun sataa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmumyöhäinen vastaus tulee nyt, anteeksi! Puhelimessa olisi tosiaan tuo muistutusmahdollisuus, se olisi kyllä joskus kätevä. Mulla tulee esim. hammaslääkäristä kyllä tekstiviestimuistus. Ihanaa päivää, ainakin tänään on kaunista täällä. :)

   Poista
 2. Kyllä tietty käytän taskukalenteria, ilman sitä ei tulisi toimeen...en ole tottunut kännykän kalenteria käyttämään... Yhdellä taskukalenterilla pärjään, lisäksi tietysti seinäkalenteita lähes joka huoneessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin mainita, että minullakin on seinäkalenteri, siihen en tee merkintöjä, lähinnä sitä tulee vilkaistua tyyliin "moneskohan päivä onkaan tänään"... Seinäkalenterini on aika kiva: sukukansojen arkkitehtuuria.

   Poista
 3. Minulla on edelleenkin käytössä perinteinen kalenteri. Minä tarvitsen aika isokokoisen kalenterin, koska työjuttuni ovat niin vaihtelevia ja töitä on välillä sekä päivällä, illalla että viikonloppuisin ja kalenterissa pitää olla kellonajat selkeästi. Kännykän kalenteria en ole tottunut käyttämään ollenkaan. Perheen yhteisiä merkintöjä ja menoja varten on seinäkalenteri erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäjä varmasti tarvitseekin ison kalenterin. Ensi viikosta alkaisi tuo uusi kalenterini, mutta en ole vieläkään varma miten "sopeudun" siihen. Ei se kyllä ole ihan täydellinen. Harmittaa aina hutiostokset jälkeenpäin.

   Poista
 4. Minä käytän! Mä en "osaa" käyttää puhelimen kalenteria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Joskus laitan kyllä asioita muistiin myös puhelimen kalenteriin, mutta en räplää muutenkaan kännykkää kovin paljon, joten unohdan sinne merkityt asiat.

   Poista
 5. Minä hurahdin happyplanneriin. Harmillista, ettei kansiin taida voida ostaa uutta alkavaa vuotta ilman että ostaa koko kansion uudestaan. Kannethan eivät kulu ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä olisi yksi vaihtoehto, HappyPlanner, BuJo ja mitä näitä sysyteemeitä on. Ihmettelen jopa vähän, etten minä ole näihin vielä hurahtanut. Yleensä hurahdan just kaikkeen tuollaiseen mitä voi itse tuunata tms. :D

   Poista
 6. Vuoden pitäisi alkaa syksytä ihan oikeastikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Syyskuuta odotan tosi innoissani. Alkaa kässäkerho kirkolla, on Helsinki Design Week tapahtumineen ja Sarjakuvafestarin ym. Kaikki elämä alkaa syksystä.

   Poista
 7. Minäkin olen kranttu kalenterien suhteen, sen pitää olla just eikä melkein. Ja sen uuden etsiminen on aina hankalaa: ei saisi olla liian iso, mutta muistiinpanotilaa pitäisi olla, viikkonäkymä pitää olla ma-su ja nimipäivätkin olis kiva olla. Tämänhetkinen kalenterini on melko isokokoinen, mutta muut ominaisuudet ajoivat koon ohitse. Tarvitsen paperikalenteria lähinnä töissä, sillä puhelimeen tallennan sitten hlökohtaiset menot ja asiat. Minäkin olen säilyttänut joitain vanhoja kalentereita teinivuosilta. Niistä saa heti palautettua sen tietyn tunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän pulassa, kun pitäisi nyt ensi viikolla siirtyä tuohon Piste-kalenteriin ja se ei tunnu edelleenkään ihan täydelliseltä. Ehkä jatkan pinkkiä vuoden loppuun kuitenkin? Vuodenvaihteessa tulee isompikin tarjonta erilaisia taskukalentereita myyntiin, sellaisia "aikuisempiakin" paljon, ei näitä opiskelijoille suunnattuja. *huoh*

   Poista
 8. Sulla sentään on kalenteri xkolme. Minä olen niin huono ostamaan kalenterin että nykyiseni on googlessa ihan laiskuudesta. Tarvitsisin kanssa sitä tilaa, mutten sitten kuitenkaan tarvitse kaikkea mahdollista hörhöä mukaani kannettavaksi. Siirrän kalenterin ostoa, ja siirrän sitä sitten taas, ja no se jää sitten ostamatta. Pitäisi varmaan hurahtaa kanssa juurikin johonkin näistä kalenteri hienouksista niin olisi edes jossain asiassa perillä aikatauluistaan.

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkis! Joo, onhan se näinkin. :D Itse en voisi olla ilman paperikalenteria varmaan viikmkoakaan. Kalenterihomma meni kuitenkin nyt ihan säätämiseksi. Uusi kalenteri osoittautui heti hankalaksi, aloin merkitä asioita ortodoksiseen kalenteriin joka osoittautui todellakin liian ahtaaksi ja palasin vanhaan pinkkiin. Mitä tästä opimme... emme mitään! :'D

   Poista
 9. Täällä yksi perinteisen kalenterin käyttäjä! En osaisi ollenkaan elää pelkän tietokoneen tai kännykän kalenterin varassa, perinteinen sen olla pitää. Piste näyttää tosi kivalta kalenterilta :) Viime vuosina olen tehnyt omat kalenteriostokset Personal Plannerista, http://www.personal-planner.com/FI/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Personal Planner voisi olla yksi vaihtoehto. Piste on kiva kalenteri muuten, mutta tuntuu jäävän kotikalenteriksi, sillä se on kokonsa vuoksi ja muutenkin vähän hankala kantaa mukana. Argh! Olen jopa vähän googlallut bujoilua (Bullet journal), mutta vielä(kään) en ole hurahtanut siihen.

   Poista
 10. Missä noita ortodoksisia kirkkokalentereita myydään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, sillä tavallisista kirjakaupoistahan näitä ei saa, ja esim. Helsingin ortodoksinen kirjakauppa Tuohus (entinen Lampukka) on lopettanut. Valamon luostarin kaupasta ainakin saa, myös nettikaupasta: webtuohus.valamo.fi ja sitten luulisin ainakin isompien ortodoksisten seurakuntien/kirkkojen myyvän, ehkä esim. Uspenskin katedraalissa on. Omani ostin Espoosta, pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta. Lintulan luostari myy (myös nettikaupassaan) ensi vuodelle ortodoksista seinäkalenteria.

   Poista
  2. Elokuun alussa kävin tamperelaisessa ortodoksisessa kirkossa ja tuo ei pistänyt silmääni silloin. Täytyy katsella tarkemmin...

   Poista
  3. Voi olla, että tämän vuoden painos alkaa olla loppuunmyyty. Ensi vuotta varten: vuoden 2018 ortodoksisen kalenterin julkaisee Maahenki. Se maksaa 13,50 € ja sen voi tilata kustantajalta:
   http://www.maahenki.fi/tuote/943/ortodoksinen-taskukalenteri-2018

   Poista