perjantai 14. heinäkuuta 2017

Ihana Turku – viimeiset neljä päivää

Turun matkan loppupuolesta kertominen venähti hieman, mutta tässä tulee raportti. Neljäntenä Turku-päivänä tein visiitin Luostarinmäen käsityöläismuseoon. Harvoja paikkoja Turussa, jotka olivat ennestään minulle tuttuja. Mutta iso, 18 korttelia käsittävä museoalue, Turun palosta (1827) säästynyt, kestää useammankin käyntikerran. Museokorttikohde tietysti tämäkin. Luostarinmäen taloissa oli useita opas-elävöittäjiä, mm. savenvalaja, koristemaalari ja ompelija, joiden työskentelyä saattoi seurata. 

Tunnelmallinen ikkuna Luostarinmäellä.

Sisäpihanäkymää Luostarinmäeltä.
Seuraavana päivänä kävin mm. Turun kauppahallissa ja tein hieman ostoksia vaatekaupoilla, mm. kivan Fredriksonin mustan lippalakin, ohutta pellavaa. Nappasin torin laidalta bussin ja ajoin sillä Turun linnaan. Bussissa oli tosi selkeä näyttö, josta näki aina kolmen seuraavan pysäkin nimet. Parempi systeemi kuin Helsingissä! En siis eksynyt, vaan löysin helposti linnalle. Ja Museokortilla sisään taas. Turun linna oli kyllä todella hieno käyntikohde. Iso, täynnä kapeita käytäviä ja portaikkoja, joita pitkin tarpoessaan putkahti aina johonkin huoneeseen, kirkkotilaan tai kauniisti holvattuun saliin, vaikkapa tällaiseen kuin alla olevassa kuvassa. Suuntavaisto katosi heti, kun pääsin linnan uumeniin, mutta onneksi nuolet opastivat reitin linnan läpi. Oli keskiaikainen linnan puoli ja renessanssilinnan puoli, kiintoisa reformaationäyttely ja lopuksi vielä esineistönäyttely, jonka tukevan museouupumuksen vallassa lähinnä juoksin läpi.


On se linna vaan komea. Varmasti melko pieni ja vaatimaton verrattuna muun maailman linnoihin, mutta hienoin, missä minä olen käynyt.


Tiistaipäivä olikin sitten viimeinen kokonainen reissupäivä. Tähän asti suosiollinen sää kääntyi sateisen harmaaksi. Ajoin taas bussilla jokivartta Turun linnan tuntumaan ja kävin tutustumassa Forum Marinumiin, joka on merenkulun ja Suomen merivoimien erikoismuseo. Täytyy tunnustaa, ettei kolahtanut kauheasti. Mutta jälleen kerran Museokortti oli käytössä, joten mitään totaalista museopettymystä ei tullut. Yllättäen melkein hauskin juttu museossa oli huone, joka oli katosta lattiaan täynnä erilaisia veneen perämoottoreita. Jotenkin niin absurdi näky, että melkein nauratti. Forum Marinum oli aika "miehinen" museo muutenkin, tai onhan noita veneileviä tai merihenkisiä naisiakin, mutta joo, ei ehkä minun pala kakkua. Jokirannan museolaivoista kävin tutustumassa vain Suomen Joutseneen, isoon purjelaivaan.Forum Marinumista palattuani kävin keramiikkaa valmistavassa ja myyvässä Terraviivassa. Olen fanittanut ainakin vuoden heidän valmistamiaan laattoja täältä kaukaa Helsingistä käsin. Nyt pääsin lopulta paikan päälle shoppailemaan. Valkoinen pitsikuvioinen lautanen meni pikkusiskolle matkalaukkulainan kiitoslahjaksi. Ostin vihreän kupposen itselleni, mutta rakkain on tuo keraaminen tekstilaatta, joka muistuttaa siitä, että siivet kantavat.


Seitsemäntenä ja viimeisenä matkapäivänä siivosin kimppakämpän huoneeni ja vain möllötin, kunnes lähdin Onnibussilla (äh sitä halpabussin ahtautta) kotiin päin. Kerroinko muuten jo, että vihaan niitä lukuisia tunneleita Turku–Helsinki -motarilla? Se 2,3 km pitkä tunneli on jotain kamalaa suljetun paikan kammoiselle. Suljin silmät, nojauduin taaksepäin ja keskityin kuuntelemaan takana istuvan hepun puhelinkeskustelua. Ja selvisin hengissä. Ja sitten oltiinkin jo perillä. Mukava matka oli. Koto-Suomi tuli tutuksi ihan uudella tavalla. Ehkä ensi kesänä pitempi reissu johonkin toiseen Suomen kaupunkiin?

10 kommenttia:

 1. Turku on kyllä ihana ja sympaattinen kesäkaupunki :) Tuolla käsityöläismuseossa en ole koskaan käynyt, vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä! Se alue on tosiaan yllättävän iso. Siellä on myös kiva museokauppa ja porttien ulkopuolella ihana kahvila.

   Poista
 2. Kiva reissu ollut ja Turku on kiva kaupunki. Ne tunnelit on pahoja ja täälläkin vaivaa ahtaanpaikankammo. Aina ajattelen, että nyt se tunneli varmaan sortuu ja jäädään jumiin kaiken alle. Ahtaus bussissakin on inhaa, mutta toisaalta edukas bussilippu taas plussaa.

  Kivaa viikonloppua Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, halpuus oli plussaa Onnibussissa, lisäksi pysäkki oli lähellä majapaikkaani, joten valitsin halpabussin. Turkuun junalla mennessä on myös niitä tunneleita, ja junatunnelleissa mun korvani pamahtavat aina lukkoon, tekee häijyä. Muksaa viikonlopun loppua, ihana aurinkoinen sunnuntai!

   Poista
 3. Kiitos näistäkin Turku-kuulumisista! Luostarinmäki on kyllä ihana paikka, siellä olisi kiva käydä taas joskus. Linnakin on kyllä hieno - ja Suomen Joutsen!

  Minullakin oli juuri mökillä yksi ahtaan paikan kokemus... Jäin hetkeksi lukkojen taakse angstiseen pieneen mökkivessaan pihan perällä. Kyllä vähän aikaa oli kunnon suljetun paikan kammo! Mutta onneksi aika nopeasti keksin keinon saada ovi auki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Suomen Joutsenessa on ollut joku sukulaiseni töissäkin, kuulin äidiltäni matkan jälkeen.

   Kääk, vessaan lukkiutuminen ei kuulosta kivalta! Muistan ryömineeni lapsena pää edellä makuupussiin ja joutuneeni siellä aikamoiseen paniikkiin.

   Poista
 4. Minun listallani on myös Luostarinmäki kunhan syyskuun alussa Turkuun pääsen. Tarkistin, että sen pitäisi olla vielä silloin avoinna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne kannattaa mennä! Oppaat olivat tosi hyviä, varsinkin ompelijatar. Veti roolinsa elävöittäjänä mainiosti. Museokaupassa oli mm. söpöjä kukkopilliavaimenperiä, vinkkinä, jos on pakottavaa tarvetta shoppailla jotain. :D Itse hillitsin itseni kyllä.

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä reissulta, tunneleista huolimatta! Luostarinmäen käsityöläismuseo on hieno paikka. Kävin siellä viimeksi jokin vuosi sitten. Keväällä Bonsku oli isänsä kanssa perhekerhon mukana ja hänkin tykkäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, reissu oli onnistunut, tunnelit vain pakollinen paha, menipä sitten junalla tai autolla. :) Nyt näin ja koin Luostarinmäen kokonaan, eka käynnillä jäi näköjään osa alueesta katsomatta, kun seurueellani oli kiire kahvilan puolelle.

   Poista