keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Myyttisiä eläinkuvia

Museovinkki Helsingistä Kaapelitehtaalta. Kävin eilen ja toistamiseen vielä tänään Suomen valokuvataiteen museossa, jossa päänäyttelynä on vaikuttava Heikki Willamon Myyttinen matka. Kallio- ja luolataidetta sekä mytologiaa tutkinut Willamo on ottanut eläin- ja maisema-aiheiset kuvansa Suomessa, Norjassa ja Islannissa. Tummanpuhuvat valokuvat pysäyttävät. Eläimistä kuvissa esiintyvät ennen kaikkea isot nisäkkäät: karhut, hirvet, hevoset ja biisonit. Onpa kyykin päässyt kuvaan, se pystyi luikertelemaan aliseen maailmaan. Lyhyet tietotekstit kertovat eläimiin liitetyistä uskomuksista. Uskontotiedettä ja folkloristiikkaa aikoinaan opiskelleelle meikäläiselle tuttua juttua, mutta aiheen lähestyminen taidevalokuvan kautta oli jotain uutta ja tuoretta.

Eilen kävin näyttelyssä ystäväni kanssa, mutta tila oli silloin tosi hälyisä, joten halusin mennä uudestaan tänään – Museokortin etuja, pistäydy museossa silloin kuin huvittaa – ja nyt sattuikin olemaan hyvin hiljainen hetki. Kuvat pääsivät puhumaan hiljaisuudessa paremmin. Näin museossa tänään myös Perttu Saksan lyhytelokuvan Eläimen Kuva (2017), joka eiliskäynnillä jäi kokonaan väliin. Kannattaa pysähtyä vajaaksi puoleksi tunniksi katsomaan filmi, joka täydentää hyvin Willamon kuvia.

Muutamasta Willamon valokuvasta oli tehty postikortti, jotka ostin museokaupasta talteen. Etualalla on Willamon Usvahirvi (2013) ja taka-alalla Norjan Varangissa kuvattu Maailman reunalla (2015). 

Willamon näyttely on Kaapelitehtaalla 13.8. asti. Museon muissa näyttelyissä sivutaan mm. monikulttuurisen Pohjolan teemoja.

Heikki Willamon valokuvista tehtyjä postikortteja.

8 kommenttia:

 1. Apua miten upea tuo hirvikuva on, mystinen ja siinä aika pysähtyy. <3 Aurinkoisia kesäpäiviä Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat olivat tosiaan vaikuttavia ja "ajattomia" - ne olisi voitu ottaa vaikka kivikaudella. Upea tunnelma oli. Sateisen päivän terkut Turusta!

   Poista
 2. Kiitos vinkistä!:D Tosi kiinnostava aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Ainakin Museokortin omistaja pääsee sulavasti samalla käynnillä myös samassa paikassa oleviin Teatteri- ja Ravintolamuseoihin, jos jaksaa.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Onpa hienon näköisiä kuvia.

  VastaaPoista
 4. Vaikuttavia kuvia! Museokortin mahtavuutta todellakin, voi katsoa näyttelyn uusin silmin jos on osunut ensimmäisellä kerralla huono hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Täällä Turussa kävin Aboa Vetuksen katsomassa yhtenä päivänä ja sitten myöhemmin sen Ars Nova -puolen, koska Museokortilla pystyy!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!