lauantai 17. kesäkuuta 2017

Kerro vinkkisi Turku-turistille

Olen menossa tässä piakkoin Turkuun joksikin aikaa. Olen käynyt siellä vain ihan muutaman kerran. Listani nähtävistä paikoista ja tehtävistä puuhista on jo aika pitkä, mutta osaatteko vinkata vielä jotakin? Historia, kirjallisuus, mukavat kahvilat joissa voi kirjoittaa, museot, kivat erikoiskaupat ja muu sellainen nyt lähinnä kiinnostaa. Ja paikallisbussilipun hinta, sitä en ole vielä googlettanut.

Turku-listani:
– Keskiaikaiset markkinat (nelipäiväinen tapahtuma)
– Turun linna (kai se on pakko käydä katsomassa?)
– Forum Marinum (ei niin hirveästi kiinnosta, mutta on Turun linnan vieressä; jaksaisikohan nämä koluta samana päivänä?)
– Kuralan kylämäki (vähän kaukana, tänne pitää mennä bussilla)
– Tuomiokirkko (keskiaikamarkkinoiden aikaan näyttää olevan kivasti ohjelmaa)
– Ortodoksinen kirkko (menen vigiliaan tai liturgiaan)
– Aboa Vetus & Ars Nova (haluan ehdottomasti tänne!)
– Turun kirjakahvila (olen kuullut hyvää tästä paikasta)
– Terraviiva (keramiikkapaja ja -myymälä, hyvästi rahat)
– Luostarinmäki (käyty, mutta kestänee toisenkin vierailun)


Pyrin aikoinaan Turun yliopistoon lukemaan kotimaista kirjallisuutta. Olisin päässyt varasijalta sisään, mutta valitsin kuitenkin Helsingin yliopiston. Pääsykokeisiin piti lukea Leena Krohnin Tainaron. Muistan, että kirja ei aluksi imaissut ollenkaan mukaansa, mutta lopulta siitä tuli yksi lempikirjoistani. 

15 kommenttia:

 1. Vinkki Aurajoen rannalla työskentelevältä: jos aiot mennä Turun linnaan ja Forum Marinumiin samana päivänä, mene merimuseoon ensin aamupäivästä. Linnan kiertäminen vie ihmisestä mehut niin tehokkaasti että sen jälkeen ei välttämättä jaksa enää mitään... Pari-kolme tuntia on siihen varattava, ihan vaan jos kävelee näyttelyt läpi. Forum Marinumissa on hyvä lounaspaikka, Ravintola Göran (kannattaa käydä viikolla, viikonloppuna ruoka on kalliimpi) ja myös monipuolinen museokauppa. Ravintolalla on juuri uusittu terassi ja siinä kyljessä jäätelokioski, joten siihen on hyvä pysähtyä Suomen Joutsenen viereen lonkerolle tai jäätelölle suotuisalla ilmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muita hyviä lounaspaikkoja (lähempänä keskustaa) ovat mm. Blanko (oma suosikki), Tintå ja Panini.

   Poista
  2. Hei, kiitos! Tosi hyviä vinkkejä, unohdinkin kysellä lounaspaikkasuosituksia.

   Poista
 2. Tuossa on tosiaan jo aika hyvä kattaus! Kahviloista Cafe Arti on klassikko, tosin varmasti aika täynnä kesäpäivisin. Fabbes cafe on kiva pieni kahvila ja lounaspaikka hieman sivummalla. Wäinö Aaltosen museossa on hieno näyttely, jota en ole vielä itse päässyt tosin katsomaan.

  Lounaspaikoista viikolla suosittelen Kasvisravintolaa (Adventtikirkon tiloissa, portaat nousevat kävelykadulta) ja Kauppahallin ravintoloita. Joskus pari vuotta sitten tein Turun suosikkiravintoloistamme postauksenkin. http://aikarkkii.blogspot.fi/2015/08/turun-suosikit-ravintolat.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Nämä omat listaamani ovat sellaiset ilmeisemmät turistikohteet, mutta kiva saada lisävinkkejä just noista kahvi- ja lounaspaikoista ym. joita en niin tunne. Kasvisravintola kuulostaa hyvältä näin kasvissyöjästä! Ja Wäinö Aaltosen museo olisi mennyt kokonaan ohi, lisään listalleni.

   Poista
 3. Apteekkimuseossa kannattaa piipahtaa. Se ei ole pelkkää apteekkia, vaan kotimuseo myös 1700-luvun talossa, joka säästyi Turun palosta. Pieni ja tunnelmallinen museo Ja apteekkimuseon kahvila on ihana. Molemmissa käyn vuosittain Turku-vierailulla. Kirkoista Mikaelinkirkko ja Hirvensalossa sijaitseva Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli. Ja Ruissalo tietysti! Sinne pääsee nykyisin vesibussillakin kaupunkiliikenteen bussilipun hinnalla. Itse rakastan eniten huvilarantatietä.

  Minäkin aion lähteä Turkuun keskiaikamarkkinoille taas kerran. Ja sitten uudestaan muutaman viikon päästä Tall Ship racen suuria purjelaivoja katsomaan. Ja heinäkuun lopussa Europeadeihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Apteekkimuseo kuulostaa jännittävältä. Uusia kohteita minulle kaikki nuo mainitsemasi. Tämä on minulle ensimmäinen kerta, kun olen Turun keskiaikamarkkinoilla. Olen ollut Pyhtäällä keskiaikaisilla markkinoilla, mutta tapahtuma oli varmasti paljon pienempi kuin Turun vastaava. Kiva se silti oli, semmoinen kotikutoinen juttu.

   Poista
 4. Gaggui -kahvila Humalistonkadulla! Ihanat kakut, sympaattinen pikkukahvila.

  Fortuna -korttelin kaupat: Kui ja Klo-desing. Kuissa esim. Turku-aiheisia tekstiilejä moneen käyttöön. (Jokirannassa, Apteekkimuseon lähettyvillä)

  Pääkirjasto - suosittelen lukutoukalle ehdottomasti pistäytymistä siellä.

  Bussilippu on 3e, vaihtoaikaa 2 tuntia. Vuorokausilippu on 7,5, voimassa nimensä mukaisesti vuorokauden, voi ostaa bussista.

  Forum Marinum on ihan mukava paikka, mutta kuten joku ylempänä sanoi, Linna vie mehut vahvemmastakin ihmisestä (en ole itse ikinä jaksanut Linnan päälle enää mitään muuta). Linnassa ja Aboa Vetuksessa on katselemista ihan riittämiin...

  Risteily tält pualt tois pual ja takaisin kaupunkilautta Förillä kuuluu ilman muuta kesäiseen Turku-päivään.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vinkeistä! Tuo kirjasto saattaa olla jopa "pakkokohde", jos on päästävä nettiin (en ole varma majapaikkani netin toimivuudesta vielä). Voi olla, että Forum Marinum jää minulta väliin, tai sitten teen sinne retken eri päivänä kuin Turun linnaan. Tekemis- ja kokemislistani alkaa olla sen verran pitkä, että pitää vähän katsoa mitä jaksan, vaikka viivynkin Turussa useamman päivän. Kumpi puoli jokea on muuten tois pual ja kumpi täl pual? :D

   Poista
  2. kirkko (Tuomio-) on täl pual ja kaikki muu tois pual :)

   Poista
 5. Onpas sinulla jo omasta takaakin pitkä lista kohteita tiedossa! Itse olen asunut Turussa, mutta nyt olen ollut jo niin kauan muualla, että itsekin tarvitsisin vinkkejä, millaisia kahviloita siellä esim. on nykyään.

  Tykkäsin muuten Café Fontanasta ja olen käsittänyt, että se olisi olemassa edelleen. Se oli Auransillan lähellä. Ja toinen oli ihana puutalokahvila joen rannassa olevan Apteekkimuseon luona sisäpihalla, olikohan sen nimi Qwensel tms? Facebookin yhdessä Turku-ryhmässä on siitä ollut kuvia tänä kesänäkin eli ilmeisesti se toimii edelleen, aivan ihanan idyllinen paikka!! :)

  Minäkin hain kerran (1996) Turun yliopiston kotimaiseen kirjallisuuteen, mutta en päässyt. Silloin piti lukea Aino Kallaksen päiväkirja muistaakseni, paksu opus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lista on tosiaan pitkä ja pitenee yhä vaan! :D Minä hain Turun yliopistoon 1994. Jännittävää joskus ajatella, että elämä olisi voinut mennä eri lailla, jos olisin päätynyt muuttamaan Turkuun ja lukemaan äikänopeksi, kuten ajattelin silloin joskus.

   Poista
 6. Suosittelen lämpimästi Ett Hem-kotimuseota, joka on aivan tuomikirkon lähettyvillä. Siellä astuu aivan toiseen, mielenkiintoiseen aikakauteen! http://etthem.fi

  Kauppahalli on tietty kiva paikka myös. Luostarinmäen käsityöläismuseo on ikisuosikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, Ett Hem olikin ihan uusi tuttavuus minulle, vaikuttaa kiinnostavalta. Kauppahallissakin voisi pistäytyä.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!