perjantai 7. huhtikuuta 2017

Huovutetut ja kirjaillut kivet

R:n kuolinilmoituksen näkeminen hänen kotiseurakuntansa nettisivuilla laittoi ainakin toistaiseksi pisteen suremiselle. Nyt mennään eteenpäin, haikeus jää, ja ikävä. R elää runoissaan. Toivon jonkin tahon julkaisevan hänen laatikkoon jääneen runokäsikirjoituksensa postuumisti.


Olen huovuttanut styrox-pohjaisia pääsiäismunia lisää, mutta aloin etsiä joitain muita ideoita huovutus- ja kirjontatöiksi. Varsinkin sellaisia, jotka tehdään enimmäkseen tai kokonaan luonnonmateriaaleista. Styrox vähän tökkii. Netin syövereistä löysin idean märkähuovuttaa pieniä sileitä kiviä ja kirjailla sitten ne muliinilangoin ja siemenhelmin. Idea ei ole siis omani, mutta jaan parhaat vinkit edelleen eteenpäin.

Näissä huopakivissä on kaikissa pieni tirkistysaukko, josta kivi näkyy. Parhaiten aukon saa työhön niin, että ensin märkähuovuttaa sen verran, että villa on hiukan ehtinyt huopua ja muototua kiven ympärille. Sitten leikataan saksilla pieni aukko villaan ja jatketaan huovuttamista, kunnes villa on huopunut kauttaaltaan tiiviiksi. Aukon ympäryksen kirjailin blanket stitch -pistoilla, mikähän se suomeksi on...? Toinen vinkki: ei kannata olla kärsimätön ja ruveta kirjomaan ennen kuin villa on ihan kuivaa. Muuten kirjontalanka kostuu ja menee lyttyyn ja rumaksi, kokeiltu on. Villahan tuntuu nopeasti käteen kuivalta, vaikka olisi vielä märkää.

Yksi näistä kivistä menee pian lahjaksi tärkeälle ihmiselle, pitäisi vaan päättää mikä. Minulla on kyllä vielä muovipussissa kymmenisen sileää kiveä, jotka aion myös huovuttaa ja kirjailla. Suomesta on yllättävän vaikea löytää sileitä kiviä, edes meren rannoilta ei tahdo löytyä sopivia. Nyt täytyy pitää silmät auki ulkona liikkuessa. Saisihan koristekivipusseja ostaa Biltemasta ym. liikkeistä, mutta jotenkin tahdon käyttää näissä itse luonnosta löydettyjä kiviä. Vaikka huovutetut kivet ovat ihan perusgraniittia, niissä on kaunista kimalletta, joka ei näy valokuvassa. Näissä kivissä yhdistyy minusta jännästi muutama vastakohtainen asia: kova – pehmeä, matta – kimallus, kylmä – lämmin.

14 kommenttia:

 1. Nämä on kauniita! Vaatii muuten sorminäppäryyttäkin tuo homma, kun on noita pikkuruisia helmiäkin niissä. Hyvää pääsiäisaikaa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sai kyllä olla kieli keskellä suuta, kun onki neulalla pikkuhelmiä putkiloista. Koko ajan vaarana leväyttää helmisatsi pöydälle ja lattialle. Hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin!

   Poista
 2. Taitava olet! Ihanan "terapeuttisen" näköisiä kiviä. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Juuri huovutin uuden kiven, isohkon, keltaista villaa ja siihenkin tein tirkistysaukon. Kädet ei vaan tykkää tästä märkähuovutuksesta, on pientä villa-allergiaa. Virtuaaliset virpomiset täältä sinne päin! :D

   Poista
 3. Ompas ihanat kivet ja tuo sininen väri oi. Tuosta vihreästä tulee ihan sammal mieleen :) Nyt minäkin tahdon alkaa huovuttaa kiviä kuvasi nähtyä. Täytyy mennä heti tekemään jotain muuta, että unohtuisi nämä ihastuttavat kivet :D

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos TTosi! Siitä vaan huovutustarvikkeet esille ja kiviä keräämään. Itse kyllä taisin nyt hurahtaa kivien huovuttamiseen aika totaalisesti. Styrox-munat jäävät ainakin hetkeksi laatikkoon.

   Poista
 4. Nuo ovat aivan hirmuisen söpösiä ja itselleni ei vastaavia ole tullut vastaan. Suloista sunnuntaita Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! MUkavaa virposunnuntain iltaa sinne päin!

   Poista
 5. Onpa kiva idea tuo kurkistusaukko, kuten sanoit kovaa ja pehmeää, kylmää ja lämmintä. Olet kyllä kadehdittavan taitava kaikissa käsitöissä... :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo kiitos! Ihan pienimpiin kiviin, joita olen kerännyt, ei kurkistusaukkoa saa, mutta vähän isommissa kivissä se toimii. Yritin huovuttaa oikeaa järkälettäkin, mutta se ei onnistunut huopumaan tasaisesti sitten millään. Siihen olisi saanut vaikka kolmekin kurkistusaukkoa.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos paljon, uusia syntyy koko ajan. Ja huoparastoja, uutuutena!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, huovutin juuri äsken taas pari kiveä lisää. Kädet anelevat armoa. Villa ja Fairy on paha yhdistelmä. Pitäisi hankkia Marseille-saippuaa, se on käsille hellempää.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!