keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Paastokevät on tullut


Paastokevät on täällä, pitkällä jo. Aurinko paistaa. Minulle tuli tänä keväänä kylään vuosien takainen vieras, masennuksen musta koira. Olin oikeastaan unohtanut millaista tämä voi pahimmillaan olla. Sitten vielä kaiken päälle viime viikon pysäyttävin uutinen: entinen opiskelukaverini R on kuollut. Vakavan sairauden piti olla voitettu. Kaikki kävi ilmeisesti hyvin nopeasti. Lähetin R:lle sähköpostia maanantaina, mutta en tiedä ehtikö se enää tavoittaa häntä. Löysimme vuosien tauon jälkeen toisemme pari vuotta sitten Turun kirjamessuilla. "Et ole yhtään muuttunut", R nauroi. "Et sinäkään." R kirjoitti runoja. Tällä viikolla tuli sitten eteen blogitutun, Lukutoukka-Kristan kuolinuutinen. Surullista. Ikuinen muisto, R ja Krista.

Olen tehnyt hitusen pääsiäisvalmisteluja. Kuvassa näkyvät koristemunat syntyivät eilen ja tänään. Ostin vielä äsken kymmenen styroxmuna-aihiota lisää. Aihion päälle märkähuovutin villaa ja sitten munan kuivuttua kirjoin sekalaisilla muliini- ja helmilangoilla ketjupistoraidat. Vielä muutama helmi ja paljetti tuomaan bling blingiä. Tuntuu, että nyt äkkäsin sellainen munamallin, jota toistan maailman tappiin asti. Munat menevät luultavasti Lintulan luostarin kesäkauppaan myyntiin tai sitten jonnekin muualle.

Siis: hiljaista, surullista, yksinäistä, väsynyttä ja toisaalta aurinkoisen kaunista. Panihidan, vainajien muistopalveluksen, sanat lohduttavat tänäänkin:

Minä olen sanomattoman kunniasi kuva,
vaikka kannankin synnintekojeni haavoja.
Ole, oi Herra, laupias luoduillesi
ja puhdista minut armollasi.
Anna minulle toivottu isänmaa
ja tee minut taas paratiisin asukkaaksi.

16 kommenttia:

 1. Onpa sinulla rankka kevät, kaikkea yhtä aikaa... Surullista. Minullekin masennus on tuttua. Ja juuri kun surin bloggari-Kristaa, tänään kuulin, että myös erään vanhan ystäväni mies on kuollut äkillisesti. Sitä miestä en ehtinyt itse tavata, mutta ystäväni suru tuntuu pahalta. Voimia sinulle ja toivottavasti pääsiäisen vietto tuo vähän valoakin kaiken keskelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoinkin jaksan vastailla kommentteihin. Odotan, että pääsiäisen sanoma tuo iloa ja valoa tähän tilanteeseen. Toisaalta ortodoksien pääsiäinen on niin superriehakas, etten tiedä jaksanko venyä siihen iloon mukaan tänä vuonna. Että jääkö pääsiäisyöpalvelus multa välistä ja menen vasta 2. pääsiäispäivän liturgiaan?

   Poista
 2. Voi eih.. surullisia uutisia ja Kristan kanssa olemme seuranneet toisiamme Instagramissa, tulipa suruinen olo. <3

  Hirmuisen kauniit nuo pääsiäismunat. <3 Kovasti halauksia Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista tuntui niin lämpimältä ihmiseltä, suuri suru on vieläkin. Kiitos kehuista ja halauksista. Olen tehnyt jo kahdeksan eriväristä munaa.

   Poista
 3. Voimia suruun ja ikävään! Masennus on kyllä tuttua täälläkin ja äkkinäiset ahdistus-kohtaukset, jonkalaisen "sain" juuri tänään kokea. Onneksi jaksoin mennä laulu-harkkoihin illalla, niin ystävien rukoukset vahvistivat ja lohduttivat.

  VastaaPoista
 4. Kauniit nuo pääsiäismunat. Voimia sinulle sinne!

  VastaaPoista
 5. Musta koira on ikävä vieras, jolle ei tee mieli tarjoilla mitään. Ei pullanmurustakaan!Toistan itseäni, mutta "Hetki kerrallansa, olkaamme armollisia myös itsellemme."

  Minä vasta löysin Kristan lukublogin. Kovin surullista!

  Hypisteltävän hienoja pääsiäismunia olet taas tehnyt! Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta koira on ottanut vähän etäisyyttä nyt, mutta jossain nurkan takana se odottaa vielä. Kiitos, munatehtaassa on 9. muna tekeillä, ajattelin jo vaihtaa mallia enkä kirjoa kaikkia ihan samalla tavalla.

   Poista
 6. Voi ei, toivottavasti masennus väistyy pian! Suru-uutiset vielä lisänä.

  Kauniita pääsiäsmunia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, keväät on mulle aina hankalia. Kiitokset kehuista!

   Poista
 7. Lämmin osanotto! Tsemppiä voimia ja kaikkea hyvää sinulle toivon.

  VastaaPoista
 8. Oi ei. Osannotto ystäviesi pois menon johdosta.

  Ajattelin tulla kurkkaamaan oletko alkanut postailla taas pääsiäisen lähestyessä.

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, TTosi. Täällä ollaan ja yritän pian taas postailla pääsiäisvalmisteluista ja muusta. Pieni kirjoitustauko vuoden alussa teki hyvää ja nyt innostusta blogin kirjoittamiseen on enemmän.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!