sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Teehyllyn siivous

Pitkästä aikaa teepostaus. Siivosin ja järjestin teehyllyn uuteen uskoon. Jätin hyllylle vain ne välineet, joita todella käytän teehetkissäni. No, pienenpieni kiinalainen lasikannu on melkein vain koriste. Käytän sitä ainoastaan teekukkien hauduttamiseen, mutta nyt niitä ei ole. Vähän isompi lasiteekannuni Pirkko uupuu kuvasta. Sokeripalakippo lensi pois pölyä keräämästä. En käytä sokeria teen kanssa, joskus kyllä hunajaa. Jos tulee vieraita, laitan sokeria esille.


Tässä näkyvät suunnilleen ne kupit, joita tulee käytettyä. Muumimukikokoelma on pienentynyt. Olen luopunut osasta kupeista, säilytän vain rakkaimmat. Tove 100 vuotta ja Pidä Ruotsi siistinä -muumimukit ovat suosikkejani. On täytynyt tunnustaa, että Teema-mallisto ei miellytä muodoltaan. Lempikuppini arjessa on oranssi Iittalan Primavera-muki. Se jos hajoaisi, niin hätä tulisi. Aivan pienet kiinalaiset sinivalkoiset kupit, kuvassa etualalla, sopisivat parhaiten vihreän teen hitaaseen maisteluun. Oikeasti en käytä niitä muuten kuin teesiivilän alusina. Mutta ovat ne kauniit! Niissä on puun ja kurjen kuvat.


Teehän on tuoretavara, joka ei säily ikuisesti hyvänä. Yritän pitää kotona olevan teemäärän siis hillittynä. Tällä hetkellä varastossani on vain mustaa teetä. Théhuoneella käydessä tulee aina otettua vihreää, sillä kun kysyn, mitä henkilökunta suosittelisi, tarjotaan aina vihreää. Oikein valmistettuna se on ihan hyvää, mutta sydämeni sykkii venäläiselle teetraditiolle ja mustalle teelle. Mitä hyllyssäni sitten on?

Forsmanin Keemun Kung Fu – Luomu
Tämä on unohtunut sinne hyllyn takaosaan ja jäänyt melkein kokonaan juomatta. 

Forsmanin Tibet – Makujen Temppeli
Isosiskolla oli tätä, ja innostuin ostamaan itsellekin. Hyvä ja aika vahva perustee.

Forsmanin Russian Samovar Blend eli Kultainen Omena
Maustettu kvitteni-omenalla, ananaksella, sitruunalla ja saflorinkukalla. Kestosuosikkini Forsmanin maustetuista teistä. 

Golden Monkey AAA
Mandragorasta ostettu hieno kiinalainen tee. 

Ceylon OP Nuwara Eliya
Mandragorasta myös, suosikkiteeni koko teehyllyssäni tällä hetkellä. Tätä tulee kaikista useimmin valittua kuppiin.

Joku (?) Earl Grey
Norsukuvioinen metallinen teepurnukka on sisältänyt Earl Grey -teetä, ja vahvan aromimuiston vuoksi siinä ei enää muuta lajia voi säilyttää. Muistaakseni Mandragorasta tilattua Earl Grey -teetä siinä on nytkin, ja itse asiassa tätä kirjoittaessani kupissa höyryää kyseinen tee. Ihan vaan, koska haluan sen loppuvan. Earl Grey ei ole mikään suosikkimakuni. Bergamotti on jotenkin pistävä aromiltaan.

Joku (?) English Breakfast
Nyt menee jo arpomiseksi, mutta luulisin Pentikin keraamisessa purkissa olevan English Breakfast -teetä, joka on siis sekoitus eri teelaaduista. Tämä on myös laatuja, jotka pitäisi juoda pois mahdollisimman nopeasti. Tykkään kyllä tästä teestä, ei siinä mitään, mutta luulen, että päiväykset alkavat jo paukkua. Sekä norsupurkissa että Pentikin teepurkissa on tiivistetyt kannet, mistä iso plussa. 


Tiger-kaupasta saa tosi hyviä teesiivilöitä, tarpeeksi isoja ja syviä, jotta teenlehdet mahtuvat niissä aukeamaan. Kuvassa Earl Grey -irtoteetä siivilässä. (Tunnustan, ostin Tigeristä myös neljää erilaista teetä pelkästään somien pakkausten takia, mutta heitin ne menemään, kun en kestänyt teen esanssista hajua!)


Lasisten ja teesihdillisten teemukieni taru taitaa olla lopuillaan. Tilasin niitä mukeja joskus, ja edelleen niitä silloin tällöin käytän, mutta ohuessa lasikupissa tee jäähtyy todella nopeasti. Musta tee saa olla kuumaa. Ehkä jos vielä joskus "löydän" vihreän teen, lasikupeille tulee taajempaa käyttöä. Muussa tapauksessa myyn ne eteenpäin, kuten myin aikoinaan ihan liian isoksi osoittautuneen Elsan, kahden litran teepannuni. Aika vain näyttää, mikä todella toimii ja jää käyttöön.

Ja hyh, miltä maistuu jäähtynyt Earl Grey. Seuraava kuppi olkoon jotain maustamatonta laatua. Luulen muuten, että kokoelmaani mahtuisi jokin Sergejeffin teetalon musta tee. Ei vaan ole osunut kohdalle, kun lähikaupat myyvät vain niitä perinteisiä Forsmaneita ja Twiningseja ja Liptoneita. Teen joku päivä ostosmatkan Stokkan herkkuun, siellä pitäisi olla Sergejeffiäkin.

8 kommenttia:

 1. Näin talvi-iltoina minäkin olen alkanut taas kaivata teetä. Eniten tykkään Clipperin valkoisesta piparminttuteestä. Muumimukit (ts Teemat) ovat minusta hyviä teemukeja, mutta kahvimukina tuo Primavera on ehdoton suosikkini.

  Nuo sinivalkoiset kupit ovat muuten erityisen kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Clipperin teelaatuja olen saanut maistiaisina, mutta en ole itselle toistaiseksi hankkinut. Primavera on just sopiva juomakuppi, kun haluaa ison annoksen. Se ei kuitenkaan ole liian painava. Tykkään sen pyöreydestä, mitä Teemassa ei ole. Jännä miten pienet asiat voivat vaikuttaa juomisnautintoon. :D

   Poista
 2. Kiva ja kiinnostava postaus! Minä myös tykkään Primavera-kupista juuri teen kanssa; kahvi jäähtyy siinä liian nopeasti mun makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Primaveran pyöreys on se mun juttuni; itse asiassa tykkään muuaallakin pyöreistä muodoista, jopa piirrän niitä mieluummin kuin kulmikkaita. :D

   Poista
 3. Olin ennen ahkerampi teenjuoja. Nyt se on jäänyt vähemmälle kun mieleistä teetä ei ole oikein löytynyt. Tällä hetkellä suosikkini on tylsästi vaan Liptonin vihreä pussitee. Primavera-kupit on meilläkin olleet käytössä teemukeina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän harmittaa, että teeharrastukseni ei oikein ulotu vihreään teehen. Se olisi kuulemma terveellistä ja hyvää (?), mutta en osaa itse tehdä siitä muuta kuin nurmikon makuista tai kitkerää. :o

   Poista
 4. Oih ihana toinen teenjuoja <3 Minäkän en ennen pitänyt vihreästä teestä, mutta English tea shopilta löytyy ihanan pehmeän makuista teetä, vihreänä myös, kokeile ihmeessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vannoutuneita teenjuojia ollaan. :D Kahvia join vuoden verran, kun olin nuorempana harrastajateatterissa ja siellä kaikki joivat (koko ajan!) kahvia. Kiitos teevinkistä!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!