maanantai 29. elokuuta 2016

Muovia ja runoutta


Tykkään haastaa itseäni ja kokeilla erilaisia juttuja. Olen poukkoileva testailijaluonne enkä yhden asian nainen. Viime vuoden Runokuu-festareilla ylitin itseni ja tulkitsin päivän verran yhtä runoa liikeimprovisaatiopajassa hyppien, kontaten ja liidellen. Runokuu tuli taas ja festivaalin ohjelmasta spottasin tällä kertaa Outi-Illusia Liljan ohjaaman muovirunotyöpajan Kiasmassa. Sinne oitis! Viime perjantaina siis suuntasin nykytaiteen museoon laukku lastattuna muoviroinalla, jota työpajassa päästäisiin työstämään.

Ensin pieni ryhmämme tutustui Choi Jeong Hwan näyttelyyn. Korelainen nykytaiteilija kokoaa isokokoiset teoksensa nokkelasti erilaisista käyttöesineistä. Tämän postauksen kuvat ovat värikkäästä muovi-installaatiosta Happy Happy. Se oli kokonainen huone, jossa katosta roikkuviin vaijereihin kootut muoviesineketjut muodostivat viidakon, jonka sisään sai kävellä. Vaijereissa oli kipoa, kuppia, ämpäriä ja siivilää. Hilpeä ja hauska väripläjäys! Toinen huone oli taas niukkasävyinen ja hämärä. Siellä korkeiksi torneiksi kootut esineet olivat luonnonmateriaaleja: oli puisia kuksia ja jauhosihtejä. Minulle tavaratornit toivat muotokielensä puolesta mieleen itämaiset pagodit.

Näyttelyssä oli myös kaksi suurta kangasteosta, jotka täyttyivät ja tyhjenivät ilmasta. Pinkki siivekäs possu oli hetken kuin hybriksensä huipulla, lentoon lähdössä. Hetken kuluttua ilmat pihisivät pois ja possu lyyhistyi kärsälleen. Monenlaisia ajatuksia heräsi näyttelyssä, kulutuksesta, muovista ja kierrätyksestä, ja näitä aatoksia jatkotyöstettiin varsinaisessa muovirunotyöpajassa.

Ideana oli siis muokata käytöstä poistetusta muovisälästä teos, johon yhdistettiin runoutta. Ryhmämme assosioi ensin fläppitaululle näyttelyn innoittamana muovihenkisen sanaston. Sitten muovia työstämään! Käytin omissa kolmessa teoksessani mm. muovilautasia ja -aterimia. Permanenttitussilla kirjoitin sitten jotain esineiden pintaan. Täytyy sanoa, että syntynyt runouteni oli varsin tekotaiteellista tuubaa dadaa, mutta hauskaa irrottelua puuha kyllä oli. Taiteilumme pääsivät vielä samana iltana näytille Gloriaan kokeellisen kirjallisuuden iltaan.

Runokuu on ihan huippu alkusyksyinen festivaali kirjallisuuden ystävälle. Ensi vuonna lupaan osallistua taas johonkin festivaalin työpajaan. Johan näistä ennakkoluulottomista työpajakokeiluista alkaa tulla perinne! 

12 kommenttia:

 1. No olipas kiva ja erilanen tapa tutustua näyttelyyn ja runoilla. Näyttelystä on vilahdellyt somessa kuvia ja kyllähän tuo väri-ilottelu saa hyvälle tuulelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runokuu on ihan paras, pääsee kokeilemaan aina jotain uutta! Näyttely oli kyllä rentouttava, jos näin voi sanoa, siellä oli jopa yksi mustaseinäinen puuhahuone, jossa sai rakennella värikkäistä muovisista rakennussarjan osasista mitä mieli teki. Lapset näyttivät varsinkin nauttivan.

   Poista
 2. No, on kyllä värikästä ja sillätavoin hauskan ja piristävän näköistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä juuri. Yksi niukkasävyinen näyttelyhuone puuesineineen toi hyvän kontrastin tuohon värikylpyyn.

   Poista
 3. Tuo näyttely on kyllä hauska ja värikäs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa oli, että muoviviidakkoon sai koskea, mennä kirjaimellisesti sen sisään!

   Poista
 4. Kuulostaa hauskalta tuo muovirunopaja - oli sitten tuubaa, dadaa tai jotain muuta. Me kävimme myös tuossa näyttelyssä ja minusta se oli juuri sopivalla tavalla ajatuksia herätätvä ja viihdyttävä yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ajatuksia herättävä ja viihdyttävä. Mietin kyllä, mitä sille kaikelle teoksissa käyteylle muoville käy sitten lopuksi...?

   Poista
 5. Hieno värikäs kuva, oikein silmä lepää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit ovat tarpeen, varsinkin vuoden pimeimmän ajan pian tullessa!

   Poista
 6. Ihania kuvia, Ihania värejä :D Tätä ihminen juuri tarvitseekin lokakuisena iltana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ostin juuri satsumoita, kausiruokaa, värejä ja herkkua tähän harmauteen. :)

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!