tiistai 12. heinäkuuta 2016

Taidetta & puutarhatunnelmia

Eilen olin taas kerran Lapinlahden lähteellä, jossa oli mielenkiintoinen taidetapahtuma Lapinlahden Lähde LOVES ART. Aivan ensimmäiseksi suuntasin piskuiseen Aleksis Kiven entiseen potilashuoneeseen tekemään uusiorunoa Kiven säkeistä. Aleksis Kiven runoja oli siis leikattu suikaleiksi, ja sanoista ja lauseista sai liimailla kokoon aivan uuden runon. Itse asiassa juttu olisi toiminut mielestäni paremmin Kiven proosateksteillä.

Näkymä Gallerian ikkunasta pihamaalle.

Olin vähän varautunut, että Lapinlahden Gallerian VIRUS-näyttely olisi ollut jotenkin ahdistava, sellaisenkin kommentin olin nimittäin kuullut. Kävin sen katsomassa, eikä se ollut paha mielestäni. Nykytaidetta yli kahdeltakymmeneltä tekijältä. No, ehkä joku (monikin?) kokee nykytaiteen tavallaan vieraaksi tai ahdistavaksi itselleen, tai sitten näyttelyyn linkitetyn mielisairaalan historian? Tekijä- ja teostiedot uupuvat allaolevista kuvista, pardon! Galleriassa oli oikeasti aikamoinen tungos, sillä menossa oli opastettu kierros, mutta onnistuin taas luomaan kuviin illuuusion siitä, että olen yksin tilasssa. Tämä katosta roikkuva köysinuudelijuttu oli aika hauska.


Vitriinissä oleva pehmonalle eläimen suipolla kallolla varustettuna taas oli hiukan creepy. Pysäytti!


Tapahtumassa oli myös lyhytelokuvia, kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja, saunomista, taidetyöpajoja, ruokarekka pihalla ja vaikka mitä muuta. Kakkoskerroksen käytävällä oli UtoUto-ryhmän esityksellinen liiketutkielma Aleksis Kiven runoista. Valkoisiin pukeutunut naiskolmikko liikkui pitkän käytävän päästä päähän, taustana soi eri ikäisten ihmisten eri kielillä lausumia Kiven runoja. No, tämä oli vähän ahdistava esitys tunnelmaltaan, mutta vain aluksi. Keveys löytyi loppua kohden.

UtoUto-ryhmä esiintyy.

Entisessä sairaalarakennuksessa, Engelin suunnittelemassa, on paljon kauniita yksityiskohtia. Tässä kaari-ikkuna potilashuone nr. 14 oven yläpuolella.


Tänään palasin Lapinlahden Lähteelle tutustumaan palstatoimintaan. Jo sairaala-aikana Lapinlahdessa oli puutarha. Nyt Helsingin kaupunki on vuokrannut maan Lähteelle, joka on edelleen vuokrannut pläntit halukkaille viljelijöille. Palstat on jaettu arpomalla. Kierreltiin katselemassa ja kastelemassakin kukkasia. Vielä näkymä Lapparin päärakennukseen. Nyt tulee blogiin ehkä muutakin sisältöä kuin Lähde, sillä en ole näillä näkymin vähään aikaan menossa sinne.

7 kommenttia:

 1. Tuollaista näyttelytoimintaa tahtoisin Harjamäellekin. Että nykytaide herättäisi sairaalan uudella tavalla eloon. Mielenkiintoinen näyttely ja tuo kallokasvoinen nalle oli todella pysäyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi olla innostunut porukka, joka kokisi asian omakseen. Lapinlahti on saanut taakseen paljon mm. taiteilijoita, näytelijöitä ja toisaalta mielenterveysalan puuhaihmisiä tukemaan uutta toimintaa.

   Poista
 2. Ihana näyttely ja upeita kuvia.

  Isot kiitoshalit upeasta taskukirjeestäsi. Upea upea KIITOS.
  Laitoin kirjeesi juuri blogiini esille.

  VastaaPoista
 3. Ihana näyttely ja upeita kuvia.

  Isot kiitoshalit upeasta taskukirjeestäsi. Upea upea KIITOS.
  Laitoin kirjeesi juuri blogiini esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ja kiva, kun laitoit myös minun työni blogiisi. <3

   Poista
 4. Olen vakaasti sitä miltä, että tällaiset vanhat mieli- ja tavalliset sairaalat pitäjsi pitää sairaaloina, koska niiden arkkitehtuuri ja ympäristö ihan takuulla edesauttavat toipumista. Mutta koska niin ei tehdä,niin oon kyllä iloinen siitä, että Lapinlahti on hvyvässä käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Lapinlahti alkoi olla vähän aikansa elänyt sairaalakäyttöön, siis se rakennus, vaikka kaunis onkin. Nuo kaariovet esim. paukkuivat julmetusti, heräsin aina yöllä monta kertaa, kun yökkö kävi huoneessa. Ja vessoja oli vähän, ja 1 suihku/osasto. Muutostöitä ei saanut suojellussa rakennuksessa tehdä. Nyt siellä on mm. mielenterveysyhdistysten toimintaa, joten omalla tavallaan se jatkaa sitä sairaalan perintöä. Onneksi niin.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!