torstai 23. kesäkuuta 2016

Vallisaaressa

Olin siskon kanssa retkellä Vallisaaressa, toukokuussa yleisölle avautuneessa luontokohteessa, Suomenlinnan tuntumassa. Sinne pääsee lautalla Kauppatorilta (aikuisten meno-paluu 7 €) parissakymmenessä minuutissa. Vallisaaren luonto on hyvin monimuotoista. Siellä on uskomattoman paljon eri kukkia ja lintuja sekä valtavasti metsämansikoita, vielä puoliraakoja tällä hetkellä tosin. Saarella on myös linnoituksia Venäjän vallan ajoilta hieman Suomenlinnan tapaan. Puusto ja muu kasvusto on villiä ja vanhaa. Lahoja puita näkyi paljon. Saaressa on pieni lampikin. Näköalapaikalta avautuu komea näkymä merelle. Suomenlinna on heti pienen salmen takana.


Linnoituksen metallioviin on kaiverrettu piirroksia ja kirjoituksia. Suurin osa taiteiluista näytti olevan 1920-luvulta, mutta oli myös 70-luvun kaiverruksia. Saarella asui sotilaiden perheitä myös Suomen itsenäistyttyä. 1950-luvulla Vallisaaren kyläyhteisö käsitti parisataa asukasta, koulun ja kaupan.


Näettekö tässä alakuvassa linnoituksen kahden kaarioven vasemmalla puolella kivisen neliön? Se on Venäjän vallan aikainen ikoninpaikka.1937 Vallisaaressa tapahtui räjähdysonnettomuus, jonka seurauksena saaren maaperässä on edelleen räjähteitä. Siksi siellä on tulenteko ja maan kaivaminen kiellettyä. Poluilta ei saa poiketa jo senkään takia, ettei herkkä luonto turmeltuisi. Saarella on tällä hetkellä pieni (ja huikean kallis) vohvelikahvila. Eväspaikkoja on kuitenkin useampi. Vallisaaren ja sen viereisen Kuninkaansaaren reittien pituus on yhteensä noin 5,5 km.

Retkeä varten kannattaa varata hyvät kävelykengät ja ainakin kolmisen tuntia aikaa.

10 kommenttia:

 1. Kaunis paikka.
  Ihanaa Juhannusta Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli tosiaan kaunis. Mukavaa juhannuspäivän iltaa!

   Poista
 2. Kiva kun postasit Vallisaaresta, olen ajatellut käydä siellä kesän aikana ja oli mukava nähdä kuvia sieltä.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa sopivasti sitten! :) Kivaa juhannuspäivän iltaa.

   Poista
 3. Wau kiitos vinkistä, lasten kanssa on kiva tehdä joku tälläinen retki kesällä. <3 Mukavaa juhannusta Liiolii <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannataa tehdä retki, lasten laivalipun hinta on muuten 3 € meno-paluu. Kaunista juhannusta, teitkö taikoja?

   Poista
 4. Ihana tuo ikonille tehty paikka.
  Oikein iloista juhannusta siulle

  VastaaPoista
 5. Tuolla riittäisi tutkittavaa moneksi tunniksi. Jo noiden oviin raapustettujen kirjoitusten tutkiminen olisi mielenkiintoista ja saisi mielikuvituksen laukkaamaan ihmiskohtaloita miettiessä. Onkohan tuo kivinen rakennus siis ollut jokin kirkollinen rakennus, kun siinä se ikoninpaikka on? Kiva, että kerroit, sillä en minä olisi tiennyt neliön tarkoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että rakennus on ihan maallisessa (tai sotilallisessa) käytöss ollut. Ikoninpaikkoja oli nimittäin usemammankin rakennuksen edessä. En tiedä, onko saarella ollut Venäjän vallan aikana omaa ortodoksista kappelia, luultavasti sotilaat kävivät Suomenlinnan kirkossa, joka oli ennen muinoin ort. kirkko.

   Poista