sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Tuusulan Rantatiellä Postcrossing-miitissä

Helsinkiläiset postcrossaajat ovat olleet viime aikona laiskoja miittailemaan eli tapaamaan yhdessä korttien kirjoittamisen ja kuulumisten vaihdon merkeissä. Järvenpään seudulla sen sijaan on aktiivinen crossaajaryhmä, jonka miittiin eilen osallistuin Tuusulan Rantatien maisemisssa. Nämä ovat minulle tuttuja seutuja, sillä asuin nuorempana Keski-Uudellamaalla. Koulun luokkaretket ja pyöräreissut suuntautuivat varsin usein Rantatien kulttuurikohteisiin. Lottamuseo, jonka kanttiinissa istuimme korttien ja höyryävien kupposten äärellä, oli kuitenkin minulle uusi tuttavuus. 


Mummani oli lotta sota-aikana, joten lotta-asia on periaatteessa tuttua kyllä, mutta Syvärannan vaaleansinisen huvilan kakkoskerroksen näyttely tarjosi paljon uutta tietoa aiheesta. Museossa oli hyödynnetty runsaasti multimediaa ja siellä olisi saanut kulumaan paljonkin aikaa. Selaisin kiinnostuneena mm. erään eläinlääkintälotan skannatun valokuva-albumin läpi. Sota koetteli ihmisten lisäksi myös eläimiä, varsinkin suomenhevosia.

Syvärannan / Lottamuseon hämähäkinseittiportti. Tuastalla Tuusulanjärvi.
Postcrossing-miitissä lähetetään perinteisesti läjä miittikortteja. Itse laitoin matkaan maltilliset kuusi korttia, mutta yhteensä lähetimme lähes kolmesataa korttia. Ja jokaiseen korttiin kaikki miittailijat vetäisivät myös allekirjoituksensa. Kipeä oikea olkapää alkoi jossain vaiheessa muistutella olemassaolostaan. Jouduin muuten repimään sen kinesioteipin jo kahden päivän kuluttua pois, sain siitä valitettavasti hillittömän punoituksen ja kutinan. Ja kun liimasin Lottamuseon sisäänpääsytarran kämmenselkääni, sama kutina iski lähes välittömästi! Olenko allergisoitunut liimalle?

Lottamuseolta osa porukasta siirtyi läheiseen Erkkolaan, joka myös oli minulle ennen koluamaton kohde. Runoilija J. H. Erkon komea kotitalo oli nyt kiinnostavan nätttelyn näyttämönä. Orientalismista inspiroituneiden Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin kuvituksia oli esillä kahdessa kerroksessa. Ihastelin etenkin Koivun akvarellien hehkuvaa sinistä yötaivasta ja muita syviä värejä monessa kuvituksessa. Lapset ja lapsenmieliset saivat näyttelyssä pukeutua itämaisiin vaatteisiin. Harmi vain, ettei näyttelyn itämaisia kuvituksia ollut myynnissä postikortteina. Joitakin Wendelinin ja Koivun kortteja me crossailijat kuitenkin sorruimme ostamaan.

Erkkola Rantatieltä päin kuvattuna.
Lopuksi kävimme vielä Aleksis Kiven kuolinmökillä aivan Erkkolan lähellä. Tämä rakennus tuli tosiaan tutuksi jo kouluaikana. Hyvin pieni ja vaatimaton mökki, jossa Kivi vietti elämästään viimeiset kymmenisen kuukautta, jos oikein muistan. Kiven veljen omistamassa kaksihuoneisessa mökissä asusti tuolloin kuusi ihmistä, kolme aikuista ja kolme lasta, joten ahdasta taatusti oli.


Näihin Rantatien kohteisiin pääsee Museokortilla. Jos ostaa Erkkolaan sisäänpääsyn, pääsee samalla lipulla myös katsomaan Aleksis Kiven kuolinmökin.

Kiitos Järvenpään seudun aktiivisille crossareille miitin organisoinnista! Kiva oli tavata uusia kasvoja.

6 kommenttia:

 1. Lottakanttiinissa on ihania herkkuja. Myös Erkkolassa ehdin piipahtaa viime kesäisessä museokierroksella. Vain Kiven kuolinmökki jäi näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lukion räväkkä historianopettaja sanoi aina, että Kiven kuolinmökin saisi purkaa. Noh, siis suoraan sanottuna se ei ole mikään ihmeellinen. Paitsi tietysti ihmeelliseksi sen tekee ajatus, että kansalliskirjailija on siellä asunut. ;)

   Poista
 2. Mielenkiintoiset käyntikohteet. Toivottavasti se punoitus ja kutina on vain joku ohimenevä ilmiö, ei olisi kiva jos se allergiaa olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toistaiseksi välttelen liimaa iholla, eli en käytä enää kinesioteippiä. En ole kyllä ennen ollut erityisen herkkäihoinen.

   Poista
 3. Tuolla Lottamuseossa olen joskus usein esiintynyt, se on mahtava paikka.
  Tuo rantatie on täynnä upeaa historiaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, ja näkemättä tällä kertaa jäi vielä ainakin Halosenniemi. Ja tietysti mm. Ainola vähän kauempana Järvenpään puolella.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!