torstai 30. kesäkuuta 2016

Romutaidetta

Reilu viikko sitten kävin Lapinlahteen Lähteellä entisen Lapinlahden sairaalan pihamaalla romutaidetyöpajassa. Tarjolla oli vaikka minkälaisia kierrätysmateriaaleja, joista syntyi sitten alla näkyvä pienoisveistokseni, lentävä poro. Työn tunnelma muuttui kokonaan, kun löysin roinalaarista jonkun tekemän pienen pinssin, jossa lukee "viha". Aika absurdi kokoonpano vai mitä? Liitin materiaalit kuumaliimalla yhteen. Tämä olikin ensimmäinen kerta kun kyseistä tököttiä käytin, eikä se ollutkaan hankalaa ja vaarallista (no hei, kuumaliimapistooli, pakkohan sen on olla vaarallista?), vaan ihan helppo ja ennen kaikkea tosi nopea ja pitävä keino yhdistää kovia ei-imukykyisiä materiaaleja.


Tällä viikolla olin taas Lapparin pihalla puuhailemassa. Tällä kertaa oli ohjelmassa kankaanpainantaa, johon suhtaudun aina vähän varauksella, koska en ole ikinä saanut sillä tekniikalla mieleistä tulosta aikaan. Enpä nytkään. Leikkasin perunasta leimasimen ja lätkin sillä kuvioita kankaaseen. Oli visio, kyllä. Ei vaan toteutunut! En tykännyt työn jäljestä ja paranteluyritykseni olivat tuhoontuomittuja. Siispä ei ole tässä kuvaa tuotoksesta.

Jotenkin outoa käydä Lapinlahdessa, joka nyt ja toivottavasti tulevaisuudessakin on monipuolisen kulttuurin keidas. Olin siellä 15 vuotta sitten masentuneena muistaakseni 2,5 kuukautta avo-osastolla, kesästä syksyyn. Ihan hyviä muistoja, sai tulla ja mennä, tein siellä taidetta hulluna (heh), potilaiden kesken oli hyvä henki eikä kunto mennyt ainakaan huonompaan suuntaan. Nykyäänhän ei niinkään hyväkuntoista ihmistä päästettäisi sairaalaan varsinkaan kuukausiksi. Tulipa siis käytyä, vaikka laskeskelin silloin, että sairaalalaskun hinnalla olisin päässyt Kreikkaan lomalle muutamaksi viikoksi.

Lapinlahteen Lähteen pihassa kukki kaunis puu tai pensas, onko tämä nyt sitten jasmike.


P.S. Kohta kaksi viikkoa liikuntaa takana. Fiilis on mainio, jatketaan siis harjoituksia.

8 kommenttia:

 1. Ihana taideteos. Kuumaliima onkin näissä töissä paras ja nopein tapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuumaliima oli kätevä juttu, vain liiman venyminen ja vanuminen oli hiukan ärsyttävää. Mutta mikä nopeus ja pito!

   Poista
 2. Ihan mahtava taideteos. Kuumaliima on parasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saatan jossain vaiheessa hommata kotiinkin kuumaliimapistoolin, oli se sen verran kätsy.

   Poista
 3. Onpa jännä tuo taideteoksesi:) Siinähän näkyy olevan tuollainen mustekynän teräkin. Olis varmaan itekin jännä kokeilla tuollaista taidetta. En muuten ole minäkään koskaan kuumaliimapistoolia tainnut käyttää, vaikka pojalla ainakin taisi olla sellainen. No, oli se varmaan aika outoa olla tälläisissä touhuissa siellä nyt puuhailemassa, kun aivan eri merkeissä siellä ennen olllut. Se suuntaus että laitoshoitoa on vähennetty, olen joskus miettinyt, että se saattaa olla pelottavaakin joskus sille, joka hoitoa kaipaa. En tiedä millainen on tuo ympäristö tuolla, joten kysyn mielenkiinnosta, että onko kaunis, siis jo sillä kauneudella hoitavan oloinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapinlahden ympäristö on kyllä kaunis, puisto ympärillä ja merenranta ihan pihapiirissä. Siellä oli sairaalan toiminta-aikana ja on ilmeisesti edelleen viljelypalstoja. Muistan, että 15 vuotta sitten kasvoi ainakin auringonkukkaa. Sairaalarakennus itsessään on myös kaunis, Engelin suunnittelema, vanha siis, eikä se enää minusta vastannut kovin hyvin nykyajan sairaalan vaatimuksiin. Oli melko kylmää, ovet paukkuivat, ahtaat huoneet, vessoja vain käytävällä yhdet. Mutta kaunista siellä oli. Puolikaaren muotoisia ikkunoita. Ikkunalaudat olivat leveät, niille oli käytävässä aseteltu sellaisia värikkäitä koristelasikiviä, sen muistan. Nyt rakennus on rapistunut, mutta sitä yritetään kunnostaa.

   Poista
 4. Hieno itetaideteos! Ja viha-sana tuo mukavaa ristiriitaa muuten kauniiseen kokonaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se _tarvitsi_ tuon "vihan"! Vähän särmää veistokseen. Mietin, kuka alkujaan on tehnyt viha-pinssin ja miten se on päätynyt Kierrätyskeskuksen askartelutarviketukkuun...?

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!