lauantai 21. toukokuuta 2016

Ikoninäyttely seurakuntasalilla

Kävin katsomassa ortodoksisella seurakuntasalilla Helsingissä ikonipiirien näyttelyn. Helsingin iso ortodoksinen seurakuntahan ulottuu aina Porvoosta Hankoon. Esillä oli siis useamman paikkakunnan tekijöiden maalaamia ikoneita. Meillä on juhlistettu tällä viikolla seurakunnan ikonimaalauksen opetuksen 50-vuotista taivalta, ja siihen liittyen seurakuntasalilla pidetään tänään myös luentopäivä aihepiiriin liittyen. Näyttelyssä oli esillä useita Kristuksen ja Jumalanäidin ikoneita – nämä taitavat olla aiheita, joista myös aloittelijat lähtevät yleensä liikkeelle – mutta myös tapahtumaikoneita ja pyhien henkilöiden ikoneita oli maalattu monipuolisesti. Tekijöiden taso vaihteli; osa oli vasta aloittanut ikonimaalauksen, osa selvästi harjoitellut jo vuosikausia. Tapiolasta, kotikirkoltani, oli mukana myös nuorten (13-20-vuotiaiden) ikonimaalareiden töitä.

Kuvat ovat hiukan suttuisia, pokkarikamerallani otettuja, mutta ne voi klikata isommiksi.


Näyttelyn kiinnostavin ikoni itselleni oli allaolevassa kuvassa oikealla ylhäällä näkyvä punasävyinen Jumalanäidin ikoni. Tällaiseen ikonityyppiin en ole ennen törmännytkään. Siinä on paljon pieniä yksityiskohtia ja se on erittäin taitavasti maalattu. Olisi mielenkiintoista kuulla siitä lisää.


Tässä kuvassa on Tapiolan ikonimaalareiden töitä.


Välillä olen miettinyt ikonimaalauksen alkeisryhmään menemistä. Olen kuitenkin käynyt vuosia sitten (melko kehnon) ikoninmaalauskurssin aikuisopistossa ja todennut nopeasti, että kärsivällisyyteni ei taida riittää. Eikä nykyään käsikään ole enää niin vakaa kuin haluaisin. Ikänäkökin vaivaa lähityöskentelyssä. Onneksi taitavia maalareita löytyy seurakunnasta, ja lisää näköjään on kasvamassa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos ikoninäyttelyn esittelystä. Tuo mainitsemasi punasävyinen ikoni on nimeltään Jumalanäiti Palava pensas. Meillä on niitä RIISAssakin jonkin verran. http://www.ortodoksi.net/index.php/Jumalan%C3%A4iti_Palava_pensas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEE! Kiitos tiedosta ja linkistä. Jotenkin jäänyt itseltä ihan tuntemattomaksi tuo ikonityyppi, mutta nyt tieto lisääntyi.

   Poista
 2. Upeita ja minua viehätti tuo keskikuvan punainen, siinä oli erityisesti jotakin ja oli niin erilainen. :) Oikein mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muitakin hienoja ikoneita oli näyttelyssä, en kaikkia edes kuvannut. Mukavaa viikon alkua, lämmintä luvassa!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!