perjantai 4. maaliskuuta 2016

Virkkauksen apulaisia ja pönttökriisi

Amigurumivirkkaus, johon tosiaan olen nyt hurahtanut, tehdään spiraalina eikä kerrosten vaihtumisen paikkaa siis huomaa ilman jotain apuvälinettä. Langanpätkällä voisi merkata kerrosten vaihtumisen paikan tai sitten hakaneulalla, kuten aluksi tein. Hankin nyt kuitenkin virallisia silmukkamerkkejä eli pieniä muovisia hakasia ja lisäksi kerroslaskurin, joka korvaa paperin laitaan pitämäni tukkimiehen kirjanpidon. Kerroslaskuri on tarkoitettu pujotettavaksi neulepuikkoon eikä se tietenkään mahdu käyttämäni ergonomisen virkkuukoukun kumikahvaan. Luultavasti se tuleekin pikkuisena pyöriväisenä esineenä häviämään jonnekin ajan kuluessa... Tällaisia hankintoja siis, ei ehkä 100% tarpeellisia.


Ja sitten jotain ihan muuta. Minähän olen Strömsö-ohjelman suuri fani. Aina en kaikesta hirveästi tykkää, mitä ohjelmantekijän keksivät, mutta nyt ei kyllä mennyt edes Strömsön porukoilla niin kuin Strömsössä... Nimittäin tämä linnunpönttöprojekti, josta on kuva Strömsön Instagram-tilillä. En tiedä onko tätä vielä esitetty ohjelmassa. Talon seinään on siis kiinnitetty vieri viereen lukuisia värikkäitä linnunpönttöjä. En tiedä mille linnuille tuo kommuuni on ajateltu, törmäpääsky-yhdyskunnalleko? No ei. Linnuilla on reviirinsä, toisilla isommat, toisilla pienemmät, mutta jos pöntöt ovat noin lähekkäin (ja vielä talon seinässä eikä suojaisassa metsässä!), menee pesintä kyllä käsittääkseni taisteluksi naapuripönttöläisten kanssa eikä tule onnistumaan. Onko lintuasiantuntijoita kuulolla, mitä mieltä olette, maalaanko tässä vain piruja seinille? Kivaltahan tuo näyttää, mutta mutta...

Pienestä niuhotuksesta huolimatta mukavaa alkavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Tuollaset pienet apuvälineet on varmasti mukavia käytössä.
  Onhan ne vierekkäiset pöntöt hauskan näköisiä mutta linnut tarvitsee oman reviirin, ja liian lähekkäin olevat pöntöt aiheuttaa kyllä kiistoja. Tarkkoja reviirien alueiden mittoja en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisilla tirpoilla on pienempi reviiri kuin toisilla, mutta tarkkoja mittoja en tiedä kyllä minäkään. Alkoi vaan ihmetyttää tuo Strömsöön projekti. No, saamme nähdä ehkä, onnistuuko pesinnät siellä.

   Poista
 2. Hauskalta ne pöntöt näyttivät, mutta mitenköhän ne linnut sopeutuvat. Tosin mun vanhempien luona isän tekemään linnunpönttöön talitintti teki pesän ja pöntön katon päälle räkättirastas. Rauhallisesti sujui lintuperheiden elo ja olo. Hauskalta näytti kun räksä syötti katolla poikasiaan ja talitintti pöntön aukosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska juttu tuo tintin ja räksän sopuisa yhteiselo! Ehkä Strömsöössäkin tulisivat toimeen keskenään...?

   Poista
 3. Menee kyllä niin yli hilseen, mutta hei piti kysyä, oliko vaikeaa valita se Fazun pääsiäismuna? Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Tiia, ihanaa TÄTÄ viikonloppua, mulla oli vähän morkkis enkä saanut vastattua ajoissa kommentteihin. Mutta munan valitseminen ei ollut ihan helppoa, mietin myös sellaista sinistä. Mutta sitten kaivoin kulhon pohjalta sen ihanan ruusumunan. <3

   Poista
 4. Muistelen että varpunen saattaa pesiä "rivitalossa". En kyllä löydä tälle väitteelleni mistään faktaa.

  En kuitenkaan saanut tuosta seinästä selvää onko pöntöissä siis oikeasti reikä. Etteivät ole pelkästään koristeena. Tuollainen valepönttö rykelmä on ainakin Mäntyharjun kierrätyskeskuksen seinässä, ja se reikä on siis maalattu siihen.

  Aiotko Liiolii ottaa osaa linnunpöttö kampanjaan?

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oisko "valepönttöjä" nuo, en ole ehtinyt katsomaan Strömsöön uusimpia jaksoja niin en tiedä. Minun osallistuminen linnunpönttökampanjaan jää valitettavasti pesäkameroiden töllöttämiseen. Ja ajattelin ostaa kiikarit, jos raaskin. Vanhana lintuharrastajana keväisin alkaa aina lintujen tarkkailu kiinnostaa.

   Poista
 5. Oh, kierroslaskuri, kuinka kätevää! Minäkin valitettavasti kyllä tykkään noista paksuista silikonivartisista virkkuukoukuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ergonominen virkkuukoukku on vaan niin paras kädessä!

   Poista
 6. Bird LIfen sivuilla sanotaab: "Lauta ei saa olla kyllästettyä eikä pönttöä kannata maalata."
  Pirkanmaalainen perinnepiha-sivustolla taas kerrotaan, että "Linnunpöntön voi halutessaan maalata ulkopuolelta minkä väriseksi tahansa, mutta on hyvä muistaa, että tummat pinnat kuumenevat auringonpaisteessa vaaleita enemmän. Perinteiset pellavaöljymaalit tai myrkyttömät puunsuojamaalit sopivat tarkoitukseen hyvin. "

  Ovathan maalatut hauskan näköisiä, mutta perinteiset lautapöntöt tai pölleistä tehdyt hukkuvat paremmin ympäröivään luontoon. Koristepöntöt ovat asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Samoilla linjoilla olisin etenkin Bird Lifen kanssa!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!