sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Viisi kirjakysymystä

Sain Hurmioituneelta sopivasti Lukurauhan päiväksi viiden kirjakysymyksen haasteen. Kiitos!

1. Kirja, jota parhaillaan luen: Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous.


Viime vuoden Nobel-voittajan kirja on ollut minulla kesken jo reilun kuukauden. Ei todellakaan siksi, että se olisi huono, vaan koska se on sisällöltään niin rankka, että sitä ei oikein voi lukea suurina annoksina. Tämä meinasi aiheuttaa jo kuuluisan lukujumin, mutta nyt olen kirjan loppusivuilla. Aleksijevitš on haastattellut kirjaansa varten lukemattomia Tšernobylin ydinkatastrofin kokeneita ihmisiä: paikallisia asukkaita, raivaustöihin lähetettyjä sotilaita, eri ikäisiä miehiä ja naisia. Kirja alkaa ehkä teoksen koskettavimmalla kertomuksella: Tšernobylin roihua sammuttamaan lähetetyn palomiehen vaimo kertoo miehensä kuolemasta – ja rakkaudesta, joka säilyy. Kirjassa on myös useita kohtia, joissa miehet, varsinkin sotilaat, viljelevät karua mustaa huumoria kertomalla Tšernobyl-aiheisia vitsejä. Hurja kirja, joka kannattaa kyllä kahlata läpi. Kirjoitin runoja nuorempana, ja runovihkostani löysin eilen pateettisen Tšernobyl-runon vuodelta 1987. Ilmeisesti kesti vuoden verran ennen kuin katastrofin kauheus alkoi valjeta meikäläiselle – tai kenellekään?

2. Kirja, josta pidin lapsena: Astrid Lindgren: Vaahteramäen Eemeli.


Eemelin metkut kiehtoivat minua lapsena enemmän kuin Pepin seikkailut. Lindgrenin muista kirjoista tärkeitä olivat myös Melukylän lapset Ilon Wiklandin kuvituksineen. Monia muitakin lapsuuden lukurakkauksia oli, mutta tämä Eemeli tuli mieleen ensimmäisenä tällä kertaa.

3. Kirja, joka jäi kesken: Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 3. Kuolema.
Mutta mutta! Aion vielä lukea sen loppuun! Ihan melkein seuraavaksi! Lukujumi iski kirjan alkumetreillä, sillä kirjan loppuratkaisu spoilattiin minulle. Pöh. Jotenkin kyllä tuntuu, että trilogian olisi saanut tiivistettyä yhteen pitkään romaaniinkin... minusta vähän venytetty kokonaisuus, vaikka toki hyvä sarja muuten. Kertoo ruotsalaisesta homoyhteisöstä HIV:n ensiaallon rantautuessa maahan.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen: Anna-Leena Siikala: Suomalainen šamanismi.


Tämä kolisi, ja lujaa. Sain kirjan isosiskoltani ylioppilaslahjaksi. Siitä tuli myöhemmin tenttikirjani sivuainefolkloristiikkaa lukiessani, ja Siikalasta proffani. Kirja on täynnä siistejä alleviivauksia ja marginaalimerkintöjä. Osasin kirjan melkein takaperin ulkoa, joten tenttikin meni hyvin. Olen himoinnut Siikalan Itämerensuomalaisten mytologiaa omaan hyllyyni jo jonkin aikaa, mutta en ole raaskinut vielä ostaa hinnakasta kirjaa.

5. Kirja, johon palaan uudestaan: Leena Krohn: Tainaron.


Tämä kirjeromaani oli pääsykoekirjana Turun yliopiston kotimaiseen kirjallisuuteen. Se ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä. Kirjan kummalliseen hyönteismaailmaan sisään pääseminen vei hetken. Mutta sitten siitä tuli kirja, johon palaan yhä uudestaan ja jota osaan siteerata paikoin ulkomuististakin. Vaatimaton ja vähän ruma pokkariversio, mutta kullanarvoinen. (Pääsin varasijalta sisälle Turkuun, mutta valitsin kuitenkin Helsingin yliopiston ja ihan muut aineet.)

En haasta tällä kertaa ketään, mutta jos haluat vastailla kysymyksiin, kerro toki kommenteissa tai omassa blogissasi. Mukavaa ystävänpäivää ja Lukurauhan päivää kaikille!

6 kommenttia:

 1. Vaahteranmäen Eemeli on ihan paras. Sydämellistä ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääks! Sovitaanko Tiia, että ystävänpäivä on tänäänkin? Ja joka päivä!! <3

   Poista
 2. Olipa mukava lukea vastauksiasi. Ja taidan laittaa muistiin tuon Siikalan kirjan. Tsernobylin kirja olisi todennäköisesti liian rankka minulle luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain Tsernobyl-kirjan viimein loppuun. Sen viime lehdillä on "Lasten kuoro", joka on ihan järkky. "Äiti, tapa minut..." :O Kirjan tarinat jäävät kummittelemaan mieleen kyllä.

   Poista
 3. Kiitos. Tässä tuli taas monta mielenkiintoisen kuuloista kirjaa joita voisi metsästellä kirjastohyllyistä :)

  TTosi

  VastaaPoista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!