torstai 4. helmikuuta 2016

Huivi päässä

Huivi päässä, mitä se tuo mieleen? Joku käyttää huivia uskonnollisista syistä, toinen peittääkseen huonon hiuspäivän tai hiuksettomuuden, kolmas ihan muuten vaan. Itse olen kaupungilla ihaillut monesti musliminaisten kauniita ja naisellisia vaatteita ja huntuja. Itse asiassa pää peittämättä kulkeminen on meillä pohjolassakin aika uusi ilmiö. Kansan- tai kansallispuvun kanssa yhä edelleen aikuinen nainen käyttää jonkinlaista päähinettä. Karjalaisen kansanpuvun, feresin, kanssa sopii vaikkapa sorokka-päähine.

Tykkäisin itsekin käyttää enemmän huivia päässä, mutta en oikein osaa sitoa sitä näyttämättä noidalta tai karjakolta. Siis nämä tyylit: kolmiohuivi solmulla leuan alle – noita-akka; kolmiohuivi solmulla niskaan – karjakko. On kyllä vielä kolmas tyyli, jonka hallitsen, venäläismummo tai hienommin pariisitar: kolmiohuivi menee ristiin leuan alta, mutta solmitaan niskaan kolmion kärjen päälle. Se on se malli, jota olen yleensä tähän asti käyttänyt, jos ylipäätään olen huiviin verhoutunut. Hiffasitteko ilman kuvia mitä ajan takaa?

Suorakaidehuivini. Alin on kyllä liian kömpelö ja paksu päähuiviksi.
Venäjällä en menisi ortodoksiseen kirkkoon ilman huivia. Myös Suomessa, jos olen mennyt Moskovan patriarkaatin alaiseen kirkkoon (Helsingissä esim. Munkkiniemen Pokrova), olen laittanut aina huivin päähän. Samoin Lintulan ja Valamon luostareissa vieraillessani pidän huivia (ja hametta). Meidän seurakunnassamme osa naisista käyttää huivia jumalanpalveluksissa, suurin osa on kuitenkin paljain päin.

Huiviasioita pohtiessani löysin netistä Wrapuenzel-sivuston, jonka pitäjä taitaa lukemattomia tapoja sitoa päähuivi. Andrea on juutalainen ja peittää hiuksensa uskonnollisista syistä. Hänelle huivi on osa juutalaista identiteettiä. Omaa silmääni miellyttävät kovasti nuo hänen huivivirityksensä – kauniita! Ihan vain, koska sisälläni asuu pieni harakka, halusin kokeilla pitkän suorakaidehuivin sitomista Andrean ohjeella. Tässä linkki aloittelijoille sopivaan ohjevideoon. Sen avulla sain vaaleanpunertavasta huivista ja samansävyisestä koristekukasta aikaan tällaisen päänpeitteen. Hiukset ovat sen alla nutturalla niskassa.


Pahoittelen kasvojen sensurointia kuvassa – huono naamapäivä! Otsatukka on kyllä hankala huivin kanssa, varsinkin jos se on yhtään kasvanut ylipitkäksi. Kunnon (ortodoksi)juutalainen tai muslimi ei antaisi hiusten näkyä huivin alta ollenkaan, mutta venäläisillä ortodoksikristityillä kirkkohuivi on joskus melkein vain symbolinen harso päässä.

Lopuksi vielä linkki toisen huivi-idolini, Sallamarin postaukseen: tukkaturbaaneja, ihan vain koska ne ovat hauskoja ja hyvän näköisiä! Jatkan huivinsidontaharjoituksia. Ehkä joskus jopa uskaltaudun poistumaan asunnostani huivi päässä.

8 kommenttia:

 1. Huivit ovat ihania, vaikka päässä en osaa niitä käyttää. <3 Mutta sinulle toki tarpeellisia mm.Venäjällä. <3 Ihania huiveja vaikka tuon keltaisen huolisin huutaen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon keltaisen ostin just Lindexiltä! Oli myös muistaakseni harmahtavana ja ruskeana. :)

   Poista
 2. Huivit on tosi upeita, siis toisten päässä, itse kuulun tuohon noita-akka/karjakko ryhmään :)

  VastaaPoista
 3. Minä käytän huivia lähes viikoittain, mutta se ei varsinaisesti peitä päätä/hiuksia, vaan solmittu rusetti toimii enemmän koristeena. Mutta sateettomina ja leutoina päivinä ei tarvitse hattua, kun huivi peittää kuitenkin korvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo sinun huivi-rusetti -tyylisi toimii myös hienosti! Pinterestistä olen selaillut nyt erilaisia tapoja käyttää huivia, vain mielikuvitus on rajana.

   Poista
 4. Huivin käyttö on minulle tuttua jo lapsuudesta.Sukuni niin isän kuin äidin puolelta tulee Laatokalta.Molemmat mummini käyttivät aina huivia jota vaihtelivat tilanteen mukaan.Samoin äitini ja minäkin käytimme huivia.Minulle katukuvassa hijabia käyttävät naiset ovat luonnollinen näky.Olenhan itsekin huivikansan perillinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Paljain päin kulkeminen on tosiaan aika uusi ilmiö. Kaupunkilaisnaiset pitivät hattua vielä pitkään.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!