maanantai 29. helmikuuta 2016

Amigurumeja ja Taidehallin linnut

Olen nyt naksahtanut virkkaamaan amigurumeja, vanulla topattuja söpöjä eläinhahmoja. Tai voi näitä tehdä muitakin kuin eläimiä; olen nähnyt jopa virkattuja pikku kantarelleja! Ensin virkkasin pupun vaaleanvihreällä langalla, tuli vähän meritautisen näköinen, suukin ristissä. Pupun ohje on täällä, sen suunnittelija on Elina Hiltunen. Elinalla on virkkausblogikin, joka harmi kyllä on hiljentynyt. 

Seuraava virkkaustyö oli sammakko, johon käytin vihreitä jämälankoja kolmea eri sävyä. Ohje on Drops Designin ja se löytyy suomeksi täältä. Silminä molemmilla hahmoilla on muoviset turvasilmät, pupulla ruskeat ja sammakolla valkoiset. Tilasin lisää silmiä Näpsäkästä. Lankana kummassakin hahmossa on Seitsemän veljestä ja koukun koko on 4 mm. Nyt alan virkata nallea. Kovin koukuttavaa tämä. Yhden hahmon virkkaamiseen meni pari päivää. Osien kokoaminen on se raskain ja tylsin vaihe. 

Onneksi huomasin vasta lopuksi, että pupun ohje on tasoa "haastava". Minulla kun on pahana tapana mennä sieltä mistä aita on matalin... En olisi välttämättä edes aloittanut koko työtä, jos olisin tiennyt, että se on (muka) haastava. Ei se ole. Okei, levennykset ja kavennukset ei menneet ihan kuin Strömsössä, mutta pupuksi ja sammakoksi nuo kyllä tunnistaa. Ei ole haastavaa, vain työlästä jonkin verran. Jatkamme harjoituksia.


Sitten museosuositus. Helsingin Taidehallissa on Jussi Heikkilän hieno käsitetaidenäyttely Observationes. Se on vielä jonkin aikaa auki. Kävin katsomassa näyttelyn viime viikolla. Heikkilän töissä on paljon lintuja, luontoa ja merta. Olen nähnyt joitakin hänen töitään aiemmin Espoon EMMA:sa. Nyt koko Taidehalli oli varattu Heikkilälle. Lempitöitäni olivat rapun yläpäähän sijoitettu iso optikon näöntutkimustaulu, jossa E-kirjaimet muuttuivat lentäviksi linnuiksi (se oli myyty, joku onnellinen saa sen seinälleen) sekä lasivitriinit, joissa oli puolet rakkolevää, puolet rannalta kerättyä jätemuovia. Huoli luonnosta ja ympäristön tilasta oli töissä selvästi havaittavissa. Taidehallilla oli eilen päättynyt Instagram-kilpailu teemalla #mänäinlinnun tähän näyttelyyn liittyen. Tässä on minun kilpailukuvani, saksinokkalintu.


Aurinkoa alkavaan viikkoon kaikille!

12 kommenttia:

 1. Ihania, että olet taitava, toiset ne osaa. <3 <3 Aurinkoa viikkoon ja hei Fazun Kluuvin Fazuun pääsiäismunien ostoon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Ja mahtavaa, kun vinkkasit ne Fazerin pääsiäismunat, pitää mennä huomenna shoppingille.

   Poista
 2. Ihan superhienot pupu ja sammakko! Olen haaveillut pupun virkkaamisesta, mutta en ole vielä aloittanut..kiitos ohjelinkistä! Toi saksinokkalintu on siis niin hauska!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tuo oli minusta selkeä pupun ohje, tykkään muutenkin Elina Hiltusen tekemistä amigurmi-ohjeista.

   Poista
 3. Hauskannäköisiä nuo amigurumit!

  En tiedä kiinnostaako sinua sellainen, mutta jos kiinnostaa, niin Taidehallissa järjestetään croquis-piirustusta; piirretään elävää mallia muutama minuutti per asento. En ole itse ollut Taidehallissa piirtämässä, enhän edes asu Helsingissä, mutta olen nähnyt mainoksen noista piirustusilloista joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Croquis ei taida olla ihan mun juttuni. Olin aikoinaan pari kertaa yliopiston piirustuslaitoksella harjoittelemassa "akateemista piirtämistä", huh. Hiilellä mallista yritin kopioida paperille kartioita ja kuutioita. Myöhemmin olisi edetty elävään malliinkin. Tykkään enemmän läträtä väreillä ja saada aikaan joko jotain naivistista tai ei-esittävää. Kiitos vinkistä kuitenkin!

   Poista
  2. Joo, onhan se mallista piirtäminen aika rankkaa. :)

   Tuo croquis on ehkä hiukan erilaista kuin tavallisin mallista piirtäminen, jossa piirretään pitkä aika yhtä kohdetta. Kun pitää yrittää parissa-kolmessa minuutissa vangita malli paperille, on niin hektistä, että ei ehdi miettiä mitään muuta kuin sitä piirtämistä. Omituisella tavalla jopa meditatiivista, ainakin itsellä huolet unohtuu kun ei ehdi keskittyä muuhun kuin piirtämiseen.

   Millaisia juttuja piirtelitte siellä kurssilla missä piirreltiin kartioita ja kuutioita? :)

   Poista
  3. Hiilitöitä tehtiin aluksi, tosiaan mallista kipsikartioita ja -kuutioita. Värejä ei saanut käyttää ensimmäisenä vuonna muistaakseni ollenkaan. Kypsyin siihen, en ole tullut hiilen kanssa oikein toimeen ikinä. :D Mutta sitä sanottiin "akateemiseksi tyyliksi" opiskella taiteen tekoa. Pääsykokeita laitokselle ei ollut, vaan sitkeimmät jonottajat saivat paikan.

   Poista
  4. Vähän samantyyppistä se taitaa olla suunnilleen kaikissa taidekoulutuksissa, oli koulutus mitä tahansa kansanopiston ja Taideteollisen korkeakoulun väliltä. Tai sellaisen käsityksen olen eri ihmisten puheista ja kokemuksista saanut, että kaikki taidekoulutukset alkavat piirustusharjoittelulla, jota voi kestää pitkäänkin. Niin ja olen itsekin opiskellut yhtä taidealaa, tai sanotaan taiteita sivuavaa, ja kyllä sitä piirustusharjoittelua on tullut tehtyä enemmän kuin riittämiin. (olen kauhean tarkka anonymiteetistä, niin en uskalla tässä sanoa, että mitä olen tarkalleenottaen opiskellut)

   En kyllä itsekään niin kauheasti siitä hiilellä piirtämisestä välitä, olen enemmän tietokonegrafiikkamiehiä. :D

   Poista
  5. Totta kyllä sekin, että kunnon piirustustaito on välttämätön pohja, jos oikeasti haluaa olla "hyvä taiteilija" tai edes vakavastiotettava taideharrastaja. Siitä lähtee kaikki. Kävin vuosia sitten ikonimaalauksen alkeissa, siellä ei piirretty ikonikuvaa omin käsin, vaan kopioitiin alkupiirustus ikonipohjalle ja sitten alettiin maalata. Mutta munatempera ei ollutkaan mikään helppo juttu hallita!

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!