sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Valoa kansalle

No hitsiläinen, enpäs minnekään kivikaudelle päässytkään. Tarkoituksenani oli siis mennä Heurekaan tekemään arkeologisten kaivausten jälkitöitä eli käytännössä raspaamaan kampakeramiikkaa hammasharjalla puhtaaksi. Niska kuitenkin jumahti liiasta nukkumisesta ja jäin kotiin mököttämään. 

Tänään menin kuitenkin illalla kaupungille ihmettelemään valotaidefestari Lux Helsinkiä. Olin varustautunut liian kevyellä vaatetuksella. Ulkoiluhousujen alla oli kyllä lämpökerrasto, mutta olisi pitänyt olla ne toppahousut. Kävelin siis reitin keskustassa aika rivakasti enkä nähnyt kaikkia teoksia.

Ateneumin taidemuseon ulkoseinä vaihtoi näyttävästi väriä.


Yliopistolla, Porthanian edessä oli hauska sininen liikkuva valoteos, hyppynarua hyppäävä lapsi. Ryysäsin eteenpäin kohti Tuomiokirkkoa, jonka tapulin seinään heijastettiin hieno valo-ääniteos. Itse kirkon fasadilla vaihtelivat still-kuvat, joista tuo orkidea oli minusta kaunein. Kuvien teemana oli muistaakseni ilo.


Väkeä oli tosi paljon liikkeellä, Lux Helsinki pääsikin tänä vuonna kävijäennätykseensä. Sofiankadulla oli väkeä niin hurjasti, etten edes viitsinyt ängetä sumppuun. Ahtaassa tilassa hienot valoteokset menevät vähän hukkaan. Ehkä järjestäjät ottavat oppia ja ensi kerralla välttävät ahtaikkoja? Samoin olisi pitänyt jonottaa Espan lavalla katsomaan lääkkeiden läpipainopakkauksista tehtyä kaupunkimaisemaa. En jäänyt jonoon, koska palelsi. Harmittaa, näin kaupungin vain vilaukselta kaukaa ja se vaikutti upealta.

Ruttopuistossa oli aika satumainen tunnelma sinisten ja punaisten valojen keskellä. Kirkon lisäksi oli valaistu puita.


Jatkoin Annankadulle, jossa oli tämä iso hehkulamppupilvi. Hauska, toiminnallinen teos. Naruista vetämällä teoksen lamppuja sai sytytettyä ja sammutettua.


Annantalo reitin lopussa hehkui kuin liekeissä. Sisällä olisi ollut monenlaista teemaan sopivaa tekemistä kaikenikäisille - ja mitä luultavammin miljoona ihmistä. Väenpaljous tosiaan yllätti ja välillä vähän turhauttikin. Oli Lux Helsingin viimeinen ilta, joten varmaan aika moni muukin oli lähtenyt viime hetkellä katsastamaan tapahtuman.


Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kävin Lux Helsingissä. Ei varmastikaan viimeinen! Hauskaa, että kaupungissa voi järjestää ulkotapahtuman talvellakin.

16 kommenttia:

 1. On se LUx olut aikamoinen sensaatio niin paljon olen kuvia katsellut, olisi ollut hienoa päästä paikalle. Ihanat valokuvat tähän pimeyden keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hurja väenpaljous ja monet ottivat valokuvia. Joillakin oli jalustat ja kunnon laitteet. Itse räpsin pokkarikameralla.

   Poista
 2. erään kaverin kuvasta näin että tuomiokirkon tornissa oli kummistuskin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niin taisi olla. :) Se oli musiikin kanssa kyllä vaikuttava teos.

   Poista
 3. Oi miten ihania valaistuksia, tuomiokirkko on ihan mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli hieno, vaikka jotkut Tuomiokirkkoon heijastetut kuvat olivat vähän väriroiskeen näköisiä. Mutta oli myös mm. kyyhkysiä heijastettuna, sekin oli kaunista.

   Poista
 4. Wau nämä on hienoja :)

  TTosi

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia oletsaanut. Minun piti käydä, mutta en jaksanutkaan lähteä töiden jälkeen täältä "periferiasta" keskustaan, joten kiva nähdä näin kuvien välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että voin välittää jotain teoksista sinne päin. Ensi vuonna sitten paikanpäälle!

   Poista
 6. Onpa kaunista!! Hienosti toteutettuja valaisuja/teoksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehkulamppupilvi CLOUD oli ehkä suosikkini, koska se sai hymyilemään ja osallistumaan.

   Poista
 7. Upeita kuvia ja voi harmi ettei ollut kunnon toppahousuja matkassa. Kyllä sitä pitää itsensä makuupussilla vuorata, että pärjää tuolla ulkona, mutta kun nämä säät vaan jotenkin taas tulivat niin yllättäen.

  Lumista tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Täällä on merenrannan viima vielä, varmaan siellä teilläkin päin. Lumessa on tänään tarvottu, teitä ei ollut aamulla aurattu, kun menin ulos. Pyryterkut! <3

   Poista
 8. Harmi, etten nähnyt näitä, sillä tulin "isolle kirkolle" (niin kuin Onnibussikuski Hkiä nimitti) ma-iltana, jolloin teoksia ei enää ollut. Mutta kiitos, että jaat nämä "upeasti valaisevat" kuvasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, tämä oli kiva tapahtuma, vaikka väkeä olikin ryysäksi asti.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!