tiistai 15. joulukuuta 2015

Ja taas se leikkii

No niin, tällaisen hepun kanssa vietin eilisen tuolla rannalla. Kovasti ensin tiirailin, ettei ole yleisöä ja kaivoin Veikan kassista muutamaa kuvaa varten.


Hän on Veikka Gustafsson -nukke, Martinexin 1999 joulumarkkinoille lanseeraama action figuuri, joka oli säilynyt avaamattomassa pakkauksessaan 16 vuotta. Niin, tuhosin nuken rahallisen ja keräilyarvon avaamalla pakkauksen, mutta näin on vaan niin paljon hauskempaa! Veikka Gustafssonhan on siis suomalainen vuorikiipeilijä. Aikamoinen kuriositeetti suomalaisessa leluhistoriassa tämä nukke. Keltaiseen toppapomppaan pukeutunut Veikka on yllättävän iso ja painava, 32 cm pitkä. Taitaa olla Ken-nukkejakin suurempi? Veikasta on tehty toinenkin nukkeversio, jossa samassa pakkauksessa punaisiin pukeutuneen miehen kanssa on hervottoman kokoinen lumimies! Veikka on täysin väkivallaton hahmo, mukana ei ole aseita, vaan köysiä, jäähakku ja muita varusteita vuorikiipeilyä varten.


On se vaan hyvän näköinenkin!Oli taas virkistävä kuvausreissu, melkein tyyni merikin, ja sattumalta sain puhelun eräältä leluihmiseltä (= ihminen, jonka työ & harrastus ovat lelut) tuolla rannalla ollessani. Harmi, etteivät kokovartalokuvat Veikasta onnistuneet. Otin ne liian ylhäältä. Lelukuvaajan ohje numero yksi on: kyykisty, mene lelun tasolle, älä kuvaa yläviistosta. Minulla eivät polvet taipuneet tällä kertaa riittävästi.

Seuraavaksi taas Jotain Ihan Muuta.

22 kommenttia:

 1. Hihi ihan mahtava ja niin komee! Ukkelikin käyttää noita Jack Wolfskinin vaatteita. Aika magee nukke! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiks olekin komistus? :D Nuo vaatteet on muuten tosi laadukkaat tuolla nukella. Ei mitään repsottavia saumoja. Ihan hämmästyin.

   Poista
 2. Hehhee! Hauska postaus! Minä muistan joskus "pienenä" leikkineeni barbeilla marjastusreissuilla metsässä ;)

  VastaaPoista
 3. Oijoi miten komea Veikka, kelpais kyllä mullekin. 12 vuotias lapsenlapseni sanoikin tässä juuri, että mummo miten sä voit olla vielä noin lapsellinen =) Kai mummotkin saa leikkiä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai! Leikki on lasten ja mummojen työtä. ;)

   Poista
 4. Voi miten komea nukke;) Aina pitää vähän leikkiä ja antaa piupaut sellaisille ihmisille jotka eivät ymmärrä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika moni ei valitettavasti ymmärrä. Yritän oppia olemaan välittämättä liikaa muiden ajatuksista.

   Poista
 5. ihana Veikka!

  Veikka-seikkailija löytyi meillä aikoinaan esikoisen joulupaketista 2000-alkupuolella, siinä vaiheessa kun kaikenmoiset seikkailijat ja suurmiehet olivat kovasti pienen ihmisen elämässä pop.
  Veikka-pololta katosivat sekä hakut, kuokat että vaatteet, mutta seikkailuja käytiin monta vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mietin juuri tässä, miten ne hakut ja köydet ja muut pikkutavarat pitää edes tämä aikuinen nainen tallessa. :o Kiva, että Veikka pysyi teillä kauan leikeissä mukana.

   Poista
 6. Komea on V. Gustafsson.
  Enpä tiennyt, ettei pakkauksia parane availla, arvon siitä alenematta.
  Ihan ainahan alkuperäispakkaukset ei ole olleet sellaisia "sinetöityjä", vaan enemmän laatikko ja kansi -tyyppisiä, luulen ma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei parane availla, jos rahallista arvoa haluaa säilyttää. Kaverini keräilee Barbeja, sellaisia kalliita erikoisnukkeja, ja hän säilyttää nuket laatikoissa, avaamatta.

   Poista
 7. Veikan varusteet ja erityisesti se toppatakki on niin hienoja, että menevät aivan hukkaan keräilyarvokkaassa pakkauksessa. Teit aivan oikein, kun vapautit Veikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikka pääsi heti haukkaamaan Suomenlahden raikasta meri-ilmaa 16 vuoden laatikkovankeuden jälkeen.

   Poista
 8. Meillä on edelleen tallessa joitain Veikan varusteita, Veikka itse hajosi lopulta kun pikkusisarukset perivät nuken ja leikkivät hieman liian rajusti sillä... epäilen että oikein yrittivät sitä hajalle paiskomalla parvisängystä lattialle kerta toisensa perään. Alunperin ostin nuken esikoiselleni joka on nuken kaima :) Hän leikki nätisti sillä mutta nuorempi polvi jälkikasvua sitten ei... Muistan että joku vaate oli tuskallisen vaikea pukea, oliko paita tai takki vai kenties housut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takki oli ainakin niin turkasen vaikea saada Veikan ylle, etten taida riisua sitä enää koskaan! Isot kourat, nääs.

   Poista
 9. Meilläkin taisi olla Veikka - muistan ainakin sen hakun ja sitten sillä oli punainen t-paita. Mitään toppatakkia en muista, mikä on hämmentävä seikka. Veikalta katkesi joskus jalka, minkä jälkeen hakusta tuli kävelykeppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikasta oli myös punapukuinen versio. Martinex suunnitteli kuulemma Veikalle oheistuotteeksi vuorta (!) mutta siitä olisi tullut liian iso ja kallis tuote.

   Poista
 10. Aina oppii uutta! :) En tiennytkään tällaisen Veikan olemassaolosta. Hyvin tyylikäs ja näköinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen juu oli, suomalaisen leluvalmistuksen ehkä erikoisempaa historiaa. Itseltä meni ohi silloin 1999, kun en enää/vielä ollut kiinnostunut leluista siihen aikaan.

   Poista
 11. Ompa makee. Mä en ollu tiennytkään että Veikasta on tehty nukkekin. Tuolla supertyypillähän saisi vaikka millaisia kuvia lavastettua.

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Vähän kömpelö se on toppa-asussaan, mutta jotenkin niin siisti silti. :)

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!