perjantai 21. elokuuta 2015

Taiteiden yö Tähtitorninmäellä

Olen onnistunut haalimaan kolme valtaisaa stressinaihetta. En suoraan sanottuna tiedä mitä tästä seuraa, prakaako kroppa vai pää ensin. Stressinaiheuttajia yritän karkottaa mielestäni parhaani mukaan (paitsi silloin, kun joudun hoitelemaan aktiivisesti kyseisiä asioita), ikävä kyllä se ei käy kovin vaivattomasti. Olenkin ohjelmoinut kalenteriini jos jonkinlaista menoa, jotta olisi jotain muuta kuin kolme muodotonta stressipeikkoa mielessä. 

Eilen menin vähän pitkin hampain Taiteiden yön humuun. Onneksi lähdin, oli oikein kivaa. Tähtitorninmäellä tutustuin ensiksi Helsingin yliopiston observatorioon. Näyttelyihin oli eilen vapaa pääsy. Tosin museokorttilaisena pääsee observatorioon muutoinkin ilmaiseksi. Avaruuden ihmeitä esittelevä näyttely ei olisi kyllä auennut minulle juurikaan ilman joka huoneessa olevia asiantuntevia oppaita. Reipas nuorimies luennoi kiinnostavasti Rosetta-luotaimesta ja Philaesta. Toisessa huoneessa patistettiin hiplailemaan omin kätösin meteoriittia. Toisen osan näyttelyä muodostivat vanhat kaukoputket, sekstantit ja muut meikäläiselle käsittämättömiksi jääneet härvelit. Kauniita ja aika kiehtovia ne olivat kyllä.

Parasta oli kuitenkin päästä observatorion kirjastoon perehtymään Saila Susiluodon Antikytheraan. Kyseessä on iPadille tehty vuorovaikutteinen runoteos, ihan huikean hieno. Harmi vain, että väkeä pakkasi tupaan sen verran, ettei omatoimiselle iPadin hipelöimiselle ja runoihin syventymiselle jäänyt aikaa pintaraapaisua enempää. Hankkisin ehdottomasti sovelluksen itselleni, jos omistaisin oman iPadin. Olen aina pitänyt Susiluodon runoista.


Yhdeksältä vuorossa oli runollinen performanssi Tähtitorninmäellä. Neljän runoilijan ja sahansoittajan yhteisteos toimi hyvin. Runoilijat Jyrki Kiiskinen, Anja Erämaja ja Kirsi Poutanen olivat kivunneet isoon puuhun lukemaan runojaan, Saila Susiluoto neljäntenä puun alla. Lopuksi jäin seuraamaan valo-ääniteosta, jossa observatorion ulkoseinään heijastettiin liikkuvia värejä ja kuvioita. Valokuvat eivät toista tietenkään esityksen liikettä ja kauneutta.

Lämpimässä illassa hipsin kohti bussia ja kotia. Kurkistin vielä mennessä saksalaisen kirkon avoimesta ovesta sisään, siellä oli menossa konsertti. Kirkossa näkyi olevan kauniit lasimaalaukset. Pitänee mennä paremmalla ajalla tutustumaan. Voisin elvyttää kirkkobongausharrastuksen taas.

Mukava ilta runouden parissa siis, hetkeksi pois huolista ja hoidettavista asioista. Olikin hiukan aikaa edellisestä osallistumisestani Taiteiden yöhön. Muistui muuten mieleen, miten lukiolaisena mentiin silloisesta kotikaupungista Helsinkiin Taiteiden yöhön kaverin kanssa. Minulla oli rahaa vain menolippuun, mutta tienasin paluulipun hinnan myymällä vastaantulijoille runojani, viisi mummonmarkkaa arkki. Kylläpä joskus uskalsikin vielä heittäytyä kaikkeen! No, huomenna on tiedossa taas jotain runollista - ja todellakin itsensä ylittämistä. Siitä lisää myöhemmin.

8 kommenttia:

 1. Varmasti mukavia tuollaiset tapahtumat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Helsingissä asumisen hyvä puoli - täällä on paljon tapahtumia.

   Poista
 2. En ole sitten nuoruuden päivien käynyt taiteiden yössä, silloin meno oli ainakin sellaista, että oli kuin vappu konsanaan. ;)

  Iloista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse oikein hämmästyin, kun en törmännyt kännääjiin, vaikka oli lämmin ilta/yö. Olen vältellyt tapahtumaa juuri sen vappufiiliksen takia. Mutta nyt osui kai oikeat paikat kohdilleen. Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

   Poista
 3. Taiteiden yön, Helsinki-päivän ja Flow-festivaalien aikana satattelen vuosittain Oulun sijaintia. Viihtyisin niin noissa kaikissa. Nooh, viihdyn myös metsässä ja rakastan tätä asuinaluetta, jossa kotimme on. Näillä mennään ja imetään pohjoisen kulttuurimaitoa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisessakin on vaikka mitä, Oulussa Muusa-juhlat, eikö? Ja luonto, se on siellä kyllä huikea.

   Poista
 4. ♥minullakin on pitkä aika Taiteiden yössä käynnistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli niin mielenkiintoista ohjelmaa, että osallistun tästä rohkaistuneena varmaan ensi vuonnakin.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!