tiistai 11. elokuuta 2015

Munatehdas käynnistyi taas

Maalaan puisia pääsiäismunia ympäri vuoden, milloin nyt sattuu huvittamaan. Ei auta ruveta maalaamaan kuukautta ennen pääsiäistä – näiden tekeminen kun on hurjan hidasta! Munat menevät myyntiin milloin mihinkin, mutta aina kirkon hyväksi. Näitä on ollut myynnissä mm. Lintulan luostarissa. Siellä aikoinaan ollessani maalasin luostarikauppaan myös puisia leipälautoja. 

Tässä vanhassa kuvassa kulhollinen maalattuja munia. Ovat jo kaikki uusissa kodeissaan.

Maalaan puumunat akryylimaaleilla (askartelumaaleilla). Vanhat värit olivat kaikki kultaa ja hopeaa lukuunottamatta kuivahtaneet, joten ostin eilen muutaman uuden purnukan. Munan maalauksen aloitan pohjamaalista, jota menee vähän maalista riippuen 1-3 kerrosta. Pohjamaalaus on rasittavin vaihe, sillä munasta on vaikea pitää kiinni sormia ja ylipäätään joka paikkaa tahraamatta. Vaatii vähän aikaa ja kärsivällisyyttä.


Kun pohjaväri on peittävä, maalaan kultaisella maalilla neljät oksat munan eri puolille. Kahdet oksat muuttuvat pajunoksiksi, kahdet ovat kukkaoksia. Joihinkin muniin laitan vielä XB-kirjaimet. Tarkoittavat siis Hristos voskrese eli Kristus nousi kuolleista – ortodoksinen pääsiäistervehdys. Lopuksi lakkaan munan kiiltävällä lakalla. Toinen epätoivoisen sottaisa vaihe.

Maalattavia munia on iso korillinen. Tyhjensin hyllyn puumunista Tiimarin loppuunmyynnissä.

Olen maalannut tälla mallilla munia jo toistakymmentä vuotta. Olen näköjään hidas uudistumaan. Ikänäkökö vaivaa vai mikä, mutta en saa enää yhtä tarkkaa jälkeä aikaan kuin nuorempana. Vanhempien kotona on pari kauan sitten maalaamaani munaa, joiden tarkkuutta voin vain ihmetellä. Enää eivät niin hienot siveltimenvedot onnistu.

12 kommenttia:

 1. Todella kauniita ja kyllä noi kulhossa olevatmunat näyttivät todella siistiltä ja tarkalta työltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kulhossa olevatkin on vähän vanhempaa tekoa, koska kuva oli arkistoistani. Pelottaa tosiaan, että pitää hankkia kohta monitehorillit. :o

   Poista
 2. Hienoja! Jos munissa on reiät valmiina (noissa kaikissa ei tosin taida olla), tökkää niihin sukkapuikot pohjamaalauksen/lakkauksen ajaksi, helpompi pyöritellä. Äiti käytti tätä tekniikkaa ikonimunia tehdessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reiät löytyvät vain keskikokoisista munista, suurin osa on valitettavasti ilman. Hyvä vinkki muuten.

   Poista
 3. Voi kun ovat kauniita!! Jo pelkästään noiden takia voisin mennä käymään Lintulassa. Kerro heti jos niitä saa sinulta suoraan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tällä hetkellä näitä ei ole Lintulassa myynnissä. Se on kyllä mukava paikka vierailla muutenkin. ;)

   Poista
 4. Oi ei aivan ihania ja touhuat tuollaisiakin ihanuuksia. Olet kuules monipuolinen ja moniulotteinen nainen. Arvaas mitä, no kerään myös tuollaisia munia. ;)

  Ihanaa iltaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Mihinkäs keräilijäluonne pääsisi karvoistaan, ei mihinkään. :D Minullakin on aikamoinen koristemunakokoelma.

   Poista
 5. Ihania munia olet maalannut, mutta on niisä tekemistä.Ihailen taitojasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kosotäti! Tykkään maalata näitä, mutta työ on kyllä hidasta.

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!