maanantai 17. elokuuta 2015

Keräilystä: ikoni- ja kirkkokortit

Hurmioitunut ehdotti jokin aika sitten kommenttilaatikossa, että esittelisin postikorttikeräilyäni. Minusta tuntuu, että olen tehnyt vastaavan postauksen joskus blogin entisessä deletoidussa elämässä, mutta kerrotaan uudelleen. Olen keräillyt ikonikortteja ja muita ortodoksisia aiheita postikortteina useita vuosia. Keräilyni ei nykyään ole mitenkään aktiivista. Ostan kortteja vain jos löydän jotain todella mielenkiintoista. Suurin osa korteista on lähetetty minulle (kiitos!), usein Postcrossingin kautta. En oikein pidä siitä, että Postcrossaus on mennyt monella pelkäksi korttikeräilyksi ja toivelistoiksi spontaanin ilahduttamisen sijaan, mutta silti on kiva saada sitäkin kautta silloin tällöin omiin kokoelmiin sopivia kortteja – eniten ortodoksisia aiheita tulee Venäjältä. (Täytyy kyllä sanoa, etten ole pitkään aikaan crossaillut, kiitos jatkuvasti kohonneiden postimaksujen.)

Ortodoksisia kortteja on kokoelmassani reilut 550 ja ne täyttävät kaksi ja puoli isoa mappia. Kortit olen laittanut läpinäkyviin korttitaskuihin. Yhteen taskuun menee aina neljä korttia. Ortodoksisia kirkkoja on yksi iso mapillinen. En ole järjestänyt kirkkokortteja aivan tarkkaan maittain saati kaupungeittain, mutta mapin alkuosassa ovat kuitenkin kunniapaikalla suomalaiset kirkot ja luostarit. Tässä esimerkkitasku Lintulan luostari -korteista. Näiden korttien avulla näkee, miten Lintulakin on muuttunut vuosien varrella. Oikealla ylhäällä vanhemmassa kortissa ei vielä näy luostarikirkon myöhemmin rakennettua kupolia - oikealla alhaalla remontti on jo tehty ja kupoli komistaa kirkon kattoa.


Uspenskin katedraali on pohjoismaiden suurin ortodoksinen kirkko, ja siitä on tietysti monenlaisia korttejakin tehty. Tässä taskussa on neljä esimerkkiä – vasemmalla ylhäällä on yksi maksikorttikin. Siinä olevan postimerkin on suunnitellut isä Mitro Repo.


Suomen kirkkojen ja luostareiden jälkeen tulevat virolaiset ortodoksiset kirkot. Tallinnassa on muuten muitakin (ja kauniimpiakin) kirkkoja kuin tuo iso Nevskin katedraali, jonka kaikki turistit tietävät. Käykääpä vaikka katsomassa joskus sisältä pyhän Simeonin kirkkoa (kortti vasemmalla), joka on ihan sataman lähellä, jää vasemmalle Tallinnan keskustaan mennessä. Se on sisustettu kreikkalaiseen tyyliin.


Kaikki kortit eivät mahdu valitettavasti korttitaskuihin. Standardikokoa suurempia kortteja varten minulla on joitakin mustataustaisia ensipäivänkuoritaskuja.


Kirkkokorttikansiossa ovat myös "muut ortodoksiset aiheet" eli lähinnä kirkkokansaa, luostariasukkaita, piispoja ym. kuvaavat kortit. Nämä ovat huomattavasti harvinaisempia löytöjä kuin kirkko- tai ikonikortit. Valokuvakorttien lisäksi myös muutamia maalauksia kuuluu kokoelmaani, lähinnä Martta Wendelin postikortteja, näkymiä vanhasta Valamosta.


Siirrytään ikonikortteihin. Niitä on puolitoista mapillista. Ortodoksinen filatelia kuuluu keräilykohteisiini, tässä alla yksi arkillinen venäläisiä ikonipostimerkkejä.


Ikonikortitkin ovat taskuissa. Mapissa ensimmäisenä ovat Jumalanäidin ikonit. Neitsyt Maria esitetään ikoneissa lähes aina Jeesus-lapsi sylissään. En ole vielä saanut järjestettyä kortteja niin, että samat ikonityypit olisivat aina vierekkäin, mutta ehkä joskus...


Kristuksen ikoneita on hieman vähemmän kuin Jumalanäidin ikoneita. Alarivissä ikonityyppi on nimeltään Käsittätehty Kristus. Vaikka ikonityyppi on sama, on toteutus aika erilainen – tähän vaikuttavat mm. maalauksen aikakausi ja paikka. Kreikassa tehdään ihan omannäköisiä ikoneita, ne oppii erottamaan aika nopeasti slaavilaisesta ikonimaalauksesta.


Sitten ovat vuorossa Pyhän Kolminaisuuden ikonit. Huikeana epäkanonisena kuriositeettina kokoelmassani on ikoni, jossa Isä Jumala on kuvattu vanhana miehenä (alarivin oikea). 


Sitten seuraavat pyhien ihmisten ikonit. Näitä on kokoelmassani kymmeniä erilaisia. Taas samasta henkilöstä on voitu maalata melko erilaisetkin ikonit. Ylärivin ikonit kuvaavat pyhittäjä Herman Alaskalaista, alarivissä on pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen. 


Lopuksi tulevat tapahtumaikonit. Tässä esimerkkitaskussa olevat postikortit ovat kaikki jouluikoneita. Vasemmanpuoleisissa korteissa Neitsyt Maria, Jumalansynnyttäjä, makaa kääntyneenä poispäin Jeesus-lapsesta. Alareunassa paholainen kuiskuttelee Josefin korvaan epäilyksiään. Tapahtumaikoneita on maalattu kaikista kirkkovuoden suurista juhlista. Postikortteina niitä on eniten tietenkin pääsiäis- ja jouluaiheisina.


No, mitä hyötyä tästä keräilystä oikein on? Aina näistä korteista jotain uutta oppii. Hyötyä enemmän keräilystä on kuitenkin iloa. Kokoelmastani löytyy myös hyvin usein sopiva ikonikortti laitettavaksi kotialttarille, kun on jonkin pyhän henkilön päivä tai kirkkovuoden juhla.

10 kommenttia:

 1. Vaikuttavan laaja kokoelma sinulla ja todella kauniita ovat kortit. Minulla on muutama ikonikortti, joita pidän lompakossa. Sain joskus äidiltäni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on lompakossa ikonikortti, pyhittäjä Arseni Konevitsalainen.

   Poista
 2. On siulla upea kokelma kirkoista ja ikoneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vuosien varrella nämä ovat kertyneet. :)

   Poista
 3. Upeita ja mielestäni keräily on aina mielenkiintoista ja ihminen joka keräilee. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Keräilijät taitavat olla oma heimonsa. ;)

   Poista
 4. Jee! Kiitos, tätä oli mielenkiintoista lukea/katsoa! Tuo postimaksujen nouseminen ärsyttää minuakin, kun tulee edelleen tasaisin väliajoin ilahdutettua ystäviä ja läheisiä korteilla ja/tai pienellä nipulla valokuvia.

  Onkohan sinulla Suomen kattavin ortodoksisen kuva-aineiston korttikokoelma? Hienoa, että olet kerännyt aihetta niin laajasti. Ja tuo on totta, että muistopäivinä on sitten aina aiheeseen sopiva ikonikortti. Ja se itsensä ilahduttaminen uusia korttilöytöjä tehdessä/saadessa on tietysti se palkitsevin juttu, kuten kaikessa keräämisessä. Harrastus pysyy mielenkiintoisena. Ps. nuo vievät vähemmän tilaa kuin esinekeräily.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä todellakin vie vähemmän tilaa (ja varmaan on halvempaakin ) kuin esinekeräily. En tiedä muita ortodoksisten aiheiden postikorttikeräilijöitä, mutta varmasti heitä on. Haluaisin joskus pitää postikorttinäyttelyn vaikka Uspenskin kryptassa. Semmoinen haave. :)

   Poista

Kokeilen ainakin toistaiseksi kommenttien valvontaa Bloggerin ongelmien takia. Kiitos kommentistasi!