perjantai 17. heinäkuuta 2015

Turussa ja Tampereella

Viime sunnuntaina tehtiin kirkkomatka Turkuun asti muutaman ihmisen kanssa. Ajeltiin henkilöautolla Helsingistä. Turun ortodoksinen kirkko, C. L. Engelin suunnittelema, olikin erikoisen muotoinen – kirkkosali on täysin pyöreä! Salin ylle kohosi iso kupoli, jonka sisäkatto on sininen ja täynnä tähtiä, tosi kaunis. Liturgian jälkeen kävimme syömässä ja suuntasimme Luostarinmäen käsityöläismuseoon. Museoalue on säästynyt Turun palolta. Rakennukset ovat siis alkuperäisillä paikoillaan, eikä niitä ole rahdattu muualta, kuten vaikkapa Seurasaaressa. Monissa taloissa oli opas-elävöittäjiä vanhanaikaisissa asuissaan. Yksi kutoi kangaspuilla, toinen ompeli vaatteita. Ompelija oli kuulemma itsellinen nainen, joka ei tarvinnut miestä, sillä Singer elättää nyt hänet. Hauska! Tässä muutama kuva Luostarinmäen alueelta, joka on yllättävän laaja. 
Eilen sitten suuntasin itsekseni toiseen kaupunkiin, Tampereelle. Se on kyllä kiva paikka. Ensimmäisenä menin Tuomiokirkkoon, joka on uskomattoman kaunis kansallisromanttinen rakennus. Siellähän on Hugo Simbergin tekemät koristelut sisätiloissa: elämänköynnöstä kantavat lapset, kuolema luurangon hahmossa huolehtimassa sieluista ja tietysti Haavoittunut enkeli -maalaus, jota ei tosin päässyt läheltä katsomaan, sillä se sijaitsee suljetulla yläparvella. Keskelle kirkon kattoa Simberg oli maalannut paratiisin käärmeen. 


Rauhallisen kirkkohetken jälkeen lähdin kävelemään kohti museokeskus Vapriikkia, joka on Tammerkosken rantamille rakennetuissa teollisuusrakennuksissa. Siellähän on hurjan monta eri museota ja näyttelyä. Oli pakko karsia suosiolla kokonaan pois Jääkiekkomuseo, Kenkämuseo ja Luonnontieteellinen museo – siltikin meni aikamoiseksi läpijuoksemiseksi. Pidin museon päänäyttelystä, joka kertoi keskiajan pyhiinvaelluksista, joita Suomesta tehtiin. Luin siitä nuivan arvioinnin jostain blogista, mutta tosiaan, minä kyllä tykkäsin. Kiva äänimaailma siellä, keskiaikaista musiikkia. Kiersin pällistelemässä myös Kivimuseon uskomattoman hienot ja värikkäät kivikaunokaiset. Tampere 1918 -näyttely oli hiljentävä ja järkyttäväkin. Sitä ei suositellakaan alle 13-vuotiaille. Lopuksi kävin vielä katsomassa Aika leikkiä -näyttelyn. Ihania vanhoja leluja, nukkekoteja ja muuta. Ei kuitenkaan mikään suosikkini näkemistäni leikkikalumuseoista. Tunnelma puuttui.


Vapriikin kahvilassa levähdettyäni ja parit kortit siskon lapsille kirjoitettuani jatkoin matkaa Amuriin. Sain muuten Vapriikin lipunmyynnin mieheltä ihan huippua palvelua, kartan ja opastuksen seuraavaan kohteeseeni, joka oli siis Amurin työläismuseokortteli. Siellä ei valitettavasti käynyt museokortti, mutta talomuseo oli tosiaan 6 € (alennuslippu) arvoinen. Aivan ihana! Puutalokortteliin mahtuu aika hurjan monta museoasuntoa, joten nähtävää riitti taas melkein liikaakin. Tai siis aikaa oli ihan liian vähän.Ukkosen alkaessa jyrähdellä jo kauempana kiersin asunnosta toiseen, vanhimmista yhä uudempiin. Taas tuntui kuin olisi päässyt vierailemaan nukkekodeissa... Tässä muutama kuvanen.
Taas piti levähtää kierroksen jälkeen museokahvilassa. Amurin Helmi on söpö vanhanaikainen kahvila. Loppuillan vietin sateen ropistessa ja ukkosen jyristessä kotoisasti sisätiloissa Hämeenkadulla, väritysiltamisssa! Oli kiva tavata vanhoja kavereita (kiitos H upeasta Tampereen tuomiokirkko -kirjasta ja Cheburashka-pehmosta!) ja tutustua värittämisen lomassa vähän uusiinkin ihmisiin. Iltajunalla kotiin takaraivossa ajatus, että uusi reissu pitää tehdä pian – ja mieluiten väljemmällä aikataululla, ettei tule museoyliannostusta.

12 kommenttia:

 1. Onpa ihanaa historian siipien havinaa. Tuossa yhdessä kuvasa lapset vain puuttuvat leluillaan leikkimästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä talomuseoissa aika tuntuu todella pysähtyneen. Tykkään!

   Poista
 2. Oletpa ihanissa paikoissa käynyt. Tampere on erittäin viihtyisä kaupunki. <3


  Kivaa viilonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampere on kiva paikka, pyrin ja pääsin aikoinaan Tampereen yliopistoon, joten minusta melkein tuli tamperelainen. Tie vei kuitenkin Helsinkiin opiskelemaan.

   Poista
 3. Ihania kuvia. Tampereen kirkko onkin minulta vielä käymättä ^__^

  with love, Ninni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen käymään tuomiokirkossa, se on kokonainen taideteos itsessään.

   Poista
 4. Ihana reissu, just tuommoinen mullakin suunnitteilla! En ole koskaan ehtinyt Amurin museoon, nyt pakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne suunta! Aikaa kannattaa varata paljon, siellä on monta asuntoa ja kaikki ovat museoina.

   Poista
 5. Tuolla Turun ortodoksisessa kirkossa olisi tehnyt mielenkiinnosta käydä itsekin, mutta se jäi edellisellä Turku-visiitillä toteuttamatta. Luostarinmäellä pitäisi myös joskus käydä.

  Minäkin tykkäsin Vapriikin Pyhiinvaeltajat-näyttelystä ja se tunnelmamusiikki oli tilanteeseen sopivaa. Ei ehkä NIIN vetovoimainen kuin ne Muumiot ja Terrakotta-armeija, mutta välillä iha virkistävää kun pääsee toisenlaiseen maailmaan ja kiva että välillä jotain suomalaisestakin näkökulmasta.

  Kiitos, tämä oli mukava kierros! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Ensi kerralla enemmän aikaa ja vähemmän museokohteita per päivä. Terrakotta-armeija jäi multa aikoinaan näkemättä, harmi.

   Poista
 6. ♥todella ihanissa paikoissa olet käynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäretkikohteiksi oikein mukavia kyllä. :)

   Poista