sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Treenaamista maratonille... lukumaratonille

Piti jo eilen kirjoitella kirja-asiasta, mutta sainkin opuksen vasta tänään loppuun. Ostin ihan ikiomaksi Tove Janssonin pokkarisetin, jossa on neljä Janssonin aikuisten kirjaa. Ei siis muumeja. Lukioikäisenä Janssonin kirja Reilua peliä oli mielestäni ihan yli kaiken. Se minulla olikin jo ennestään hyllyssä. Pokkarisetistä luin ensimmäiseksi Kesäkirjan. Lyhyehkö, ihana kertomus isoäidin ja pienen tytön suhteesta, miljöönä kesäinen ulkosaaristo. On siellä saarella tytön isäkin, mutta hän syventyy aina töihinsä ja jää kirjassa vain sivuhenkilöksi. Jansson kuvaa upeasti merta, ja varsinkin luku Sophian myrsky nousi suosikikseni. Tai tämä sukeltamisen kuvaus kirjan ensilehdillä: "Pitää hellittää kaikesta, ottaa vauhtia ja sitten vain sukeltaa. Levien hipaisu tuntuu pitkin sääriä, ne ovat ruskeita ja vesi on kirkasta, ylempänä se vaalenee, ja siinä on kuplia. Sitten pitää vain liukua. Olla hengittämättä ja liukua, ja kääntyä ja kohota, tai antaa itsensä kohota. Ja sitten hengitetään ulos. Ja kellutaan. Ei muuta kuin kellutaan."Tällä kirjalla ruksaan Kirjakaapin kummituksen kirjankansibingosta kohdan piirroskuva. Aiemmat ruksit ovat tulleet kirjoista Kristiina Ehin: Paleontoloogi päevaraamat (lapsi), Kai Aareleid: Vene veri (mustavalkoinen) ja Mikael Brygger: Tuuliatlas (kasvi).


Voisi puoliksi leikillään sanoa, että täällä valmistaudutaan maratonille. Hyllytonttu järjestää Blogistanian kesälukumaratonin ensi perjantaina. Ideana on käyttää vuorokausi (24 h) mahdollisimman tarkoin lukemiseen. Huh! Olen keskittymiskyvytön lukija, joten katsotaan, miten monta tuntia ja sivua loppujen lopuksi saan luettua. Mutta yllytyshulluna lähden toki mukaan. Lämmittelen täällä jo, mitenkäs muuten kuin lukemalla! Tankkaus pitää tietysti myös muistaa. Mietin jo kirjoja, joita voisin lukea maratonilla: ehkä virolaisen kauhuromaanin kakkososa, jonka saanen kirjastosta maanantaina tai tiistaina. Vai Tommi Kinnusen Neljäntienristeys, joka myös on lainassa kirjastosta? Vai jotain ihan muuta?

6 kommenttia:

 1. ♥onnellisia ja mielenkiintoisia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
 2. Olisipa hauska osallistua maratooniin! Pahoin pelkään, että kasvimaa huutaa perjantaina luokseen tämän lukijan. Aloitin epäillen Leena Lehtolaista (Varastatud elu) ja mitä-häh, se olikin hyvä! Kun en ole dekkarien enkä poliisisarjojen suurin ystävä, niin yllätys oli tosi iloinen. Siskoni lähettää vironkieliset poistokirjat minulle ja niitä on kertynyt aimo pino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs toi Varastatud elu on alkuteokseltaan? Lehtolaisella on hyviä ja sitten vähemmän hyviä kirjoja. Olen lukenut Maria Kallio -sarjaa, sitä lempparini ovat Kuparisydän tai Luminainen.

   Poista
 3. Pidän kovasti kaikista luontoa ja tunnelmia kuvailevista teoksista. Vaikka nykyisin tuleekin luettua todella laiskasti (siis muuta kuin tutkimuskirjallisuutta). Antti Hyryn tekstit voisivat olla mieleeni, ne ovat olleet listalla jo pidemmän aikaa. Myös Tove Janssonissa on jotain viehättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyry oli suosikkejani lukioaikoina! Maantieltä hän lähti ja muut novellit. Tove Jansson on mielestäni huikea monilahjakkuus. Miten voikin olla suotu jollekin ihmiselle sekä kuva- että sanataiteen lahja?

   Poista