sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Retki Kaakonkulmaan

Eiliselle retkelle Kaakonkulmaan sattui hyvä sää. Jopa niin aurinkoinen, että onnistuin näköjään käristymään auringossa. Vasta paluumatkalla alkoi ripsiä vettä. Kyseessä oli siis Helsingin yliopiston alumnien ekskursio arkeologian opetuskaivauksille Virolahden Meskäärttyyn. Mukana oli viitisenkymmentä henkeä ja matkaa tehtiin tilausajobussilla. Menomatkalla nautittiin lounas Haminan varuskuntakerholla, joka olikin hieno paikka. Kuvasin Haminan pyöreän kirkon, ja vasta myöhemmin tajusin, että sehän onkin ortodoksinen kirkko.


Opetuskaivauksilla Virolahdella oli saapuessamme työ täydessä käynnissä. Kivikautinen, poikkeuksellisen suurikokoinen asuinpaikka oli sijainnut aikoinaan korkealla niemellä, jota meri oli ympäröinyt kolmelta sivulta. Nyt meren paikalla on peltoa. Saimme tutustua pussitettuihin löytöihin, mm. piiesineisiin, poltettuihin eläimen luupaloihin ja keramiikkaan.


Meskäärtystä jatkoimme läheiselle muinaismuistolle. Tutkimattomat hautaröykkiöt ajoittuvat joko rauta- tai pronssikaudelle. 


Lopuksi menimme tutkimaan paljon uudempaa jäännettä menneisyydestä. Toisen maailmansodan aikainen Salpalinjan luola eli miehistön majoitustunneli oli pilkkopimeä ja varsin karu paikka. Taskulamppujen valossa metsään kätkeytyvään luolaan pystyi kuitenkin tutustumaan. Tunneli oli tarkoitettu kahdenkymmenen miehen majoittamista varten.Tämä tässä on ilmeisesti oven sulkumekanismi?


Kiinnostava oli matka, ja kiva irtiotto arkisista kuvioista. Kiitos arkeologian oppiaineelle reissun järjestämisestä!

5 kommenttia:

 1. Olitkin syntymäkaupungissani käymässä, mukavaa.
  Nuo kaivaukset ovat varmasti mahtavia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajettiin Pyhtäänkin läpi, koukattiin kirkon parkkisella. Vilkuttelin sinulle mielessäni!

   Poista
 2. Mielenkiintoinen paikka, oliskin kiva päästä joskus käymään.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen paikka, oliskin kiva päästä joskus käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat kaikki kiinnostavia kohteita, varsinkin kun oli asiantuntijat mukana selostamassa niistä. Korsuluola oli tosin aika karmaiseva.

   Poista