lauantai 27. kesäkuuta 2015

Raportti lukumaratonilta

Osallistuin Hyllytontun höpinöiden järjestämään Blogistanian kesälukumaratoniin. Tarkoituksena oli pyhittää 24 tuntia lukemiselle mahdollisimman tarkoin. Aloitin eilen klo 11 ja päätin urakan tänä aamuna klo 11. Kirjabloggarit näyttivät paneutuvan hommaan oikein tosissaan – itselleni tuli monenlaista estettä kirjaan syventymiseen, mutta jotain sain kuitenkin luettua. Lukupaikat vaihtelivat. Enimmäkseen istuin tässä lempikirjahyllyni eteen sijoitetussa nojatuolissa. Pepsi Max varmisti hereilläpysymisen – piristeet olivat tällä maratonilla sallittuja. Välillä luin työpöydän ääressä, välillä bussissa, sitten lääkärin odotustiloissa. Kaksi kertaa piti ravata kaupassa ja käydä virastoasioilla, joten taukoja lukemiseen tuli väistämättä.


Ensimmäisenä tartuin Tommi Kinnusen romaaniin Neljäntienristeys. Olin napannut kirjan kirjaston äsken palautettujen opusten hyllystä. Olin ehtinyt lukea kirjaa jo joitakin sivuja ennen maratonin alkamista ja maratonilla luin kirjan loppuun. Olin välttynyt lähes kokonaan kaikilta kirjaa koskevilta kritiikeiltä ja blogipostauksilta, ainostaan tiesin, että sitä oli kehuttu kovasti. Minä pidin kirjan rakenteesta, jossa näkökulma vaihtuu neljä kertaa. Kun olin saanut romaanin loppuun, täytyi pitää pieni hengähdystauko ennen siirtymistä seuraavaan maailmaan. Luin hitaasti muutaman sivun skeemaigumeni Johanneksen kirjeitä Ina Collianderille. Hengellistä ravintoa ei voi oikein ahmia, pitää lukea ajatuksen kanssa ja vähän kerrallaan.

Valitettavasti valvomisesta kirjan kanssa ei tullut mitään, vaan kuukahdin ja nukuin pitkät yöunet varsin sikeästi. Aamulla huomasin, että lukuaikaa on enää tunti. Otin hyppysiini Indrek Harglan kauhutrilogian kakkososan: Süvahavva – Teine suvi. Ykkösosan luin keväällä, ja se palautti uskoni kauhukirjallisuuteen. Aiemmin lukemani kyseisen genren kirjat ovat lähinnä huvittaneet ja pitkästyttäneet minua. Süvahavva on kuitenkin hyvää kauhuviihdettä. Ainakin ykkösosassa tapahtuu koko ajan jotain, myös nuoren päähenkilön Arnikan kuvaaminen miellyttää minua. Arnika on rohkea ja vähän nokkava teinityttö, jolle on langennut osaksi suuri tehtävä... Süvahavva kakkosta ehdin lukea vain muutaman kymmenen sivua ennen kuin maratonin aika loppui. Kellon tullessa yksitoista alkoi sopivasti kaatosade ja kesäinen ukkonen jyristi minulle aplodit.


Yhteenvetona sanotaan, että tulipa kokeiltua, ehkä joskus vielä uudestaan? Keskittymiskyvyttömälle ja hitaalle lukijalle tämä oli melkoinen haaste. Tässä vielä melko niukaksi jääneet sivumäärät kirjoista, joita vuorokauden aikana luin.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys - 297 sivua.
Skeemaigumeni Johannes: Kirjeitä Innalle - 28 sivua.
Indrek Hargla: Süvahavva. Teine suvi - 44 sivua.

Yhteensä 369 sivua.


Kirjakaapin kummituksen kirjankansibingosta sain maratonkirja Neljäntienristeyksellä ruksittua kohdan "monta henkilöä".

Instagramissa (@liioliinkuvat), linkki tuossa oikeassa sivupalkissa, on lisää kuvamateriaalia maratontaipaleeltani. Hip hei, nyt taidan jatkaa Süvahavvan lukemista. Kiva lukea viroksi taas.

8 kommenttia:

 1. Mainio haaste! Himolukijana liputan tällaisille ideoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jännitti, että ehdinkö ollenkaan lukea vuorokauden aikana, kun niin paljon osui hoideltavia asioita samalle päivälle. Mutta jotain ehdin kyllä lukeakin.

   Poista
 2. Huikeaa, minä en kyllä tiedä miksi itse kammoan kaikkea kauhuun liittyvää. Liekö lapsuuden trauma jostakin tai - mene ja tiedä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhuelokuvat ovat minullekin liikaa, mutta lukemalla kauhu (ainakin tämä Süvahavva) menee hyvin. Tosin aloin miettiä, onko kirjan lajityyppi kuitenkaan ihan kauhu. "Etnojännäriksi" sitä Virossa on nimitetty...

   Poista
 3. Oi tällaisella mäkin tahtoisin mukaan :) Just paras maratoni idea mitä oon kuullu.Vitsi pitäs vaan kadottaa nuo kaikki muut ihmiset siksi aikaa häiritsemästä johonkin. Kauhu on mullekkin kauhistus. Ei vaan sovi tällaiselle tuntosarvi-ihmiselle.

  TTosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen lukumaraton on kai tulossa loppukesästä. Ehkä silloin mullekin osuisi päivä ilman juoksemista asioilla... saisi paremmin keskityttyä. Vaikka onnistuihan se lukeminen bussissakin aika hyvin.

   Poista
 4. Ihana niin nauratti tuo Pepsi Max ja miten kisu varasti lopulta paikan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mä olen kuule koukussa Pepsi Maxiin. :D

   Poista