sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Lukurauhan päivän vaikea lukemisto

Tästä tulle kuulkaas keväinen olo: aurinko paistaa, sininen taivas ja taivaalla tuulessa kiitäviä valkoisia pilvihippuja. Kuten kuvassa. Navitrolla-pilviä. Tiedättehän Navitrollan, virolaisen kuvataiteilijan?


Tänään on Suomen Kirjasäätiön Lukurauhan päivä, ja sitä kunnioittaakseni taistelin loppuun Vesa Haapalan runoteoksen Kuka ampui Ötzin? (Otava, 2012) johon grafiikat on tehnyt Markus Pyörälä. Visuaalisesti vaikuttava teos ennenkaikkea. Vantaan lähiöt, Seitsemän päivää -lehti, muumioitunut jäämies Ötz. En tajunnut paljoakaan lukemastani, Onnellisuudesta-niminen pätkä aukesi kenties eniten, mutta muuten kirja herätti lähinnä turhautumista. (Kyllä, luin runokirjaksi paksuhkon opuksen kuitenkin sinnillä läpi, joka hiiskatin sanan.) No, herättipä jotain tunteita kuitenkin! Mutta en luovuta, tämä on lukupiirin kirja, ja kirjailija itse on tulossa kertomaan kirjan synnystä. Odotan kyllä kiinnostuneena.


Toukokuussa lanseerataan Museokortti, joka maksaa 54 € vuodessa ja jolla pääsee lähes kahteensataan suomalaiseen museoon ilman erillistä pääsymaksua. Itse tykkään käydä museoissa ja varmasti hankin kortin. Laskin, että se tulee nopeasti edullisemmaksi kuin museokäynnit alennuspääsylipulla (joihin minulla on oikeus) - monien museoiden alennuslippu ei ole suinkaan -50% normaalihinnasta, vaan esim. Ateneumissa 11 €, kun normilippu on 13 €. Eilen hehkuttamani museokeskus WeeGee ei ole mukana museokortissa, mistä peukku alaspäin, mutta muut minulle tärkeimmät museot ovat: Kiasma, Ateneum, Kansallismuseo, Amos Anderson, Helsingin Taidehalli... Suomessa paljon matkailevillehan kortti on tosi hyvä lisä lompakossa. Tämän linkin takana on lista kaikista museoista, joissa kortti tulee kelpaamaan.

Kuva: Suomen museoliitto

4 kommenttia:

 1. Jos asuu Helsingissä, tuo korttihan on aivan ehdoton hankinta! Maksaa takuulla itsensä takaisin ja uskoisin, että sen omistaminen kannustaa käymään museoissa tavallista useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Helsingissä on paljon museoita joissa tuota korttia käyttää. Ja varmasti tulee poikettua sellaisiin museoihinkin, joissa ei ole koskaan ennen käynyt. Niitäkin mulla riittää.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tämä on kiinnostava! Toimii tietysti parhaiten museorikkaalla paikkakunnalla asuville tai niille jotka matkustavat paljon.

   Poista