maanantai 9. helmikuuta 2015

Kreppipaperiruusun ohje

Seuraa epätoivoinen yritys selittää kuvin & sanoin miten perinteinen kreppipaperiruusu askarrellaan virpovitsaan. (Lähinnä muistin tueksi itselleni, mutta ehkä joku muukin saa tolkun selityksestäni...) Näitä ruusuja voi tehdä tietysti eri kokoisina ja muutakin käyttöä kuin virpovitsoja varten. Tarvitaan kreppipaperia, rautalankaa ja puikko. Kreppipaperista leikataan suorakaiteita, lähes tasasivuisia neliöitä. Katso kuvasta 1 miten paperin kuidun suunta menee. Rullaa paperin molemmat yläkulmat puikon avulla ja rypistä ne, kuten kuvissa 2-3. Tee näin viisi terälehteä ja muotoile ne kuperiksi. Ruusun sisin terälehti laitetaan tötterölle, kuten kuvassa 4. Seuraava terälehti tulee tötterön vastakkaiselle puolelle ja loputkin terälehdet sommitellaan niin, että ne ovat aina lomittain toisiinsa nähden. Vihreästä silkkipaperista leikataan lehdet ja kiinnitetään koko komeus yhteen rautalangalla. Liimaa ei siis käytetä ollenkaan näissä ruusuissa. 


Virpovitsat siunataan Lasaruksen lauantaina eli päivää ennen palmusunnuntaita, jolloin perinteisesti virvotaan ystävät ja tutut aamusella. Koristeltuja ja siunattuja virpovitsoja jaetaan kirkkokansalle, joten niitä kuluu paljon - ja ruusuja niihin tarvitaan lukemattomia. Siksi olen jo näin ajoissa liikkeellä virpovitsan koristeluineni, jos joku ihmetteli. Näiden kukkien tekeminen ei ole ihan nopeaa kuitenkaan. Omat kukkani ovat vielä aloittelijamallia - jotkut harjaantuneet tekevät todella aidon ruusun näköisiä paperikukkia.

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, täällä niitä tehtaillaan juuri. ^____^

   Poista
 2. Miusta nuo on kauniita. Taijanpa yrittää opetella tekemään.

  t.eläinhattu Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ohjeesta saapi selkoa. Omistani meinaa tulla suikulaisia, ei sellaisia pyöreitä niin kuin ruusut oikeasti ovat. Treeniä lisää...

   Poista
 3. Olidin tarvinnut tätä ohjetta viime vuonna. Tehtiin ihat törkeät vitsat Sulon äidille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Törkeät vitsat" :D *reps* Kuva näkyville! ;)

   Poista
 4. Tosi hienoja, äitini teki myös ruusuja ja nyt kokeilen minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Perinne siis jatkuu siellä. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Jep, tämä on kiva malli. Nyt kun olen muutaman päivän harjoitellut, ruusut alkavat jo olla pyöreämpiä ja "ruusumaisempia" kuin mitä aluksi syntyi.

   Poista
 6. Kiva ohje! Noitahan voisi laittaa virvontavitsoihin! :)

  VastaaPoista
 7. Ohje on selvä, mutta minuä aloitin harjoittelun ihan liian lähellä pääsiäistä. No, ehkä vuoden päästä osaan tehdä kauniita. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jonkin verran vaatii harjoitusta tämä. Itse en osaa tehdä kovin pieniä ruusuja, nämä minun tekemäni ovat melkein sellaisia aidon ruusun kokoisia.

   Poista