torstai 1. tammikuuta 2015

Nuorta Voimaa

Onnellista ja aina vaan parempaa alkanutta vuotta 2015! Muistellaanpa vanhoja, tosi vanhoja tällä kertaa. Minulla on hyllyssäni sidottuna Nuori Voima -lehden vuosikerrat 1929-31. Skannailin niistä muutaman eri hauskan jutun. Kuvat voi klikata suuremmaksi. Nuori Voima on edelleen ilmestyvä Nuoren Voiman Liiton lehti, joka alkuaikoina oli nuorison eri harrastuksiin liittyvä julkaisu. Nykyäänhän Nuori Voima on kirjallisuuslehti. 

Stockmannin mainos syyskuulta 1931. "Eri hauska ostopaikka on tavaratalo". 


Hiihtomuotia marraskuulta 1929. Naisen A-linjainen takki on kaunis, ottaisin heti itselleni, jos vastaan kävelisi. Stockmannin mainos tämäkin. "Pukekaa oivallinen hiihtopuku yllenne, ottakaa 'murtomaanne' ja painukaa talvisen metsän lumoja ihailemaan." 


Artikkelissa vuodelta 1929 kerrottiin Helsinkiin Yrjönkadulle avatusta Suomen ensimmäisestä uimahallista. "Tällä kertaa olemme täynnä uimahalli-innostusta. Kunnioitamme niitä henkilöitä, joiden elämänunelmana on ollut uimahallin saaminen pääkaupunkiin ja jotka ovat sen unelman toteuttaneet."


Loppuun vielä Mika Waltarin runo Syyskuu. Loppusoinnut on hylätty, ja runossa voi puhua jo arkisista asioista, kuten töistä...


Muistan miten yläasteella, seiskalla tai kahdeksannella, äidinkielenopettajani tuli kysymään olenko kuullut Nuoren Voiman Liitosta, tahtoisinko liittyä siihen. Muistaakseni saman tien liityinkin ja minulle tuli Nuori Voima muutaman vuoden ajan. Ihailin silloin runoilija Jyrki Kiiskistä ja kollegaansa Jukka Koskelaista, jotka toimittivat lehteä. Parasta oli, kun kaverin kanssa nähtiin kerran JK & JK Sociksen kahvilassa... no silloin olin jo lukiossa... Oi aikoja!

11 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on, vaikka kyllä minusta Waltari oli prosaistina vielä parempi.

   Poista
 2. Heippa ja kiva, että löysit blogini ja tulit lukijakseni ;) Nuo vanhat mainokset ja lehtijutut on kyllä jotenkin niin hauskoja ja suloisia omassa viattomuudessaan ;)) Ihana kisu sulla kaverina! Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uuteen vuoteen sinullekin!! Vertailin juuri noita mainoksia Stockan tämän vuoden lasketteluvaatemainoksiin ja kyllä oli eroa. :D

   Poista
 3. Olen aina halunnut päästä uimaan siihen maamme ekaan uimahalliin, mutta alastomuuspakko tuntuu ihan liian vaikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh. Pienellä guuglailulla selvisi, että uimapuvut ovat olleet sallittuja melkein koko tämän vuosituhannen ajan! Ehkäpä Yrjönkatu otetaan tämän vuoden tavoitteeksi! :)

   Poista
  2. Juu, ei tarvi uida nakkena, mutta saa. Naisten ja miesten vuorot on siellä. En ole koskaan käynyt, uin melkein pelkästään Mäkelänrinteessä nykyään. Se on kilpauimareiden(kin) halli, mutta tykkään siitä, kun siellä on avaruutta ja iso lämminvesiallas hierovine suihkuineen.

   Poista
 4. Eri kivoja juttuja olet löytänyt kätköistäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enkös vaan! Milloinkohan eri kiva muuttui tosi kivaksi? Ja sitten sikakivaksi... :D Tosin kukaan ei kai enää sano sikakiva.

   Poista
 5. ♥ihania! Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista