keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Nukkekotikirjoja ja oma kartanoni

Lukulampun alle kiilasikin ohi teologian kaksi vähän kevyempää kirjaa. Elina Kallin Pienempi - ranskalaista tyyliä nukkekodissa (2012) ja Eija Sirjosen Rauhankadun talo ja muita 1:24 mittakaavan nukketaloja (2014). Oma nukkekotiharrastukseni on uinunut pitkää talviuntaan, mutta ehkä nämä kirjat osaltaan innostavat taas mineilyn pariin. 

Elina Kallin kirja on yksityiskohtainen kertomus 1:48-mittakaavassa olevan rakennussarjan kokoamisesta, tuunaamisesta ja sisustamisesta. Itse talon kokoamista kiinnostavampaa minun mielestäni on (niin kuin aina nukkekodeissa) pienen pienen sisustuksen värkkääminen. Kallin talon mittakaavahan on siis todella pieni - koko talo on vain 20 cm leveä ja 27 cm korkea! Uskomattoman hieno lopputulos syntyy taitavan harrastajan näpeissä. Kirjassa on tarkkaan eriteltynä myös talon valmistamiseen käytetty aika - ja eurot. 


Eija Sirjosen kirja Hienoimmat nukkekotini (2008) on yksi suosikeistani suomalaisten nukkekotiopusten joukossa, joten minulla oli suuret odotukset Rauhankadun talo -kirjaa kohtaan. Myös tässä kirjassa liikutaan normaalia 1:12-nukkekotimittakaavaa pienemmässä maailmassa. Nimikkotalo esitellään kirjassa tarkimmin, mutta erityisen mielenkiintoisia ovat myös "Karjalan koti" - Impilahdelle rajan taakse jääneen talon pienoismalli sekä lukuisat sikarilaatikkoihin tehdyt pienoishuoneet. Kumpaakin nyt lukemaani kirjaa vaivaa paikoin pieni luettelomaisuus - onhan ihana tietysti alan harrastajana tietää jokaisen esineen valmistustapa ja -materiaalit, mutta olisin mielelläni lukenut vielä enemmän tarinaa talojen takana. Kuvat ovat kummassakin kirjassa runsaat, ja niitä tutkiessa vierähtää aikaa vähintään yhtä paljon kuin tekstiä lukiessa.


Niin, se oma nukkekotiharrastukseni. Onhan minulla tämä 1:12-torppa, Varenkan kartano. Kuvassa juuri kotiin kannettuna - sain sen edullisesti pintaviallisena Riimikosta Porvoosta. Nyt ulko-ovessa on talonnumero 5, lyhty oven vieressä, appelsiinipuut oven kahden puolen ja köynnös kasvamassa pitkin pylvästä parvekkeelle. Sisätilat ovat hyvin keskeneräiset. Vihaan nukkekotien tapetointia - se on äärettömän hankalaa, kun ostaa valmiiksi kootun mökin. Alakerrassa on keittiö ja tuleva apteekki tai lääkärin vastaanotto - ehkä yhdistellen molempia. Keskikerroksessa on makuuhuone ja olohuone. Ullakkokerroksessa tulee olemaan, joskus vielä, ortodoksinen kotikappeli sekä räätälin verstas. Tässä talomallissa rappuset vieivät ylettömästi tilaa ja rappuhuoneiden sisustaminen aiheuttaa päänvaivaa. Luin kuitenkin eräästä tsaarinajan venäläiskartanosta kertovasta kirjasta, että rappujen alla asusti kyseisen kartanon palvelija! Tässäpä ratkaisu siis omaankin kartanooni, joka sijoittuu niinkin epämääräiseen aikaan ja paikkaan kuin "tsaarinvallan loppuaika, Venäjän maaseutu". Saatte nähdä sisäkuvia joskus, kun on jotain enemmän näytettävää kuin nyt.


Minulla on myös tomua keräämässä muutama pienoishuone, joista rakkaimmat ja säilyttämisen arvoiset ovat Matrona-mummon keittiö (josta koko harrastukseni alkoi), punainen puucee sekä tällä hetkellä pahasti pölyn turmelema majakka. Olen tehnyt myös peikkojen kodin sekä ortodoksisen kirkon viinipullolaatikkoihin, mutta niiden säilyttäminen alkaa tilanpuutteen vuoksi olla mahdotonta. Kuitenkin yksi pieni irrallinen tsasouna saattaa saada vielä muotonsa puiseen harjakattoiseen boxiin. Katsotaan. Aikaa ja tilaa on rajallisesti. Haluaisin jatkossa tehdä kaikki huonekalut ja pikkutavarat nukkekoteihini ja boxeihini itse. Tehdastekoisissa miniatyyreissä kun ei vaan ole "sitä jotain".

6 kommenttia:

 1. tekis mieli muuttaa tonne asumaan

  VastaaPoista
 2. Tapetointivinkki. Mittaa seinien leveys ja korkeus, leikkaa samankokoinen pala vahvasta kartongista tai ohuesta aaltopahvista, tapetoi se ja sujauta paikalleen nukkekotiin. Jos minä nyt tekisin nukekkodin, niin toimisin itse näin. Koska nukkekodin kanssa on ihan sama juttu kuin oikean kodin kanssa: takuulla tulee se päivä, kun tapetteja haluaa alkaa vaihtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kuullut joskus tuon vinkin, mutta unohtanut - kiitos siis hyvästä ideasta! Eri asia milloin saan sen täytäntöön, voi olla että menen myymään koko torpan pois... no tuskin, mutta juuri nyt ei innosta nukkekoti kamalasti.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin tykkään siitä, mutta harvoin enää rakentelen sitä, harmi...

   Poista