maanantai 22. joulukuuta 2014

Jouluseimi aidan takaa

Ortodoksinen jouluseimi. 
Kävin toissapäivänä Unioninkadulla Pyhän Kolminaisuuden kirkolla katsomassa pihaan pystytettyä ortodoksista jouluseimeä. Se on lainassa Viipurista, heillä kun joulunpyhät ovat juliaanisen kalenterin mukaan vasta tammikuussa. Iso puinen rakennelma, oikeastaan maalattu jouluikoni, jossa nukkehahmona on Kristus-lapsi heinillä makaamassa. Joosef vähän mököttää, koska epäilee Jeesuksen taivaallista alkuperää. Itse asiassa en päässyt lähelle seimeä, sillä kirkon pihan portti oli lukossa, mikä tietysti hiukan harmitti - varsinkin kuin seurakunnan nettisivujen mukaan portin olisi pitänyt silloin olla auki. Olisin tahtonut hiljentyä seimen äärellä. Kuvasin seimen aidan raosta tsuumilla, joten vasta kotona pääsin kuvasta tutkailemaan sen yksityiskohtia. Pitää kai tehdä toinen retki seimen luokse. Kiinni olevat kirkot muutenkin harmittavat minua. Mutta ei kai löydy tarpeeksi vapaaehtoisia päivystämään vahtimestareina kirkoissa?

Seimeltä poikkesin viereiseen Tuomiokirkkoon, joka tietysti oli auki. En viipynyt kauan, sillä kirkko oli yllättävän hälyisä - tuli mieleen viimekesäinen käynti turistien valtaamassa Temppeliaukion kirkossa. Kirkollisen kierroksen jälkeen jatkoin ydinkeskustaan, jossa katselin hetken luistelijoita Rautatientorin kentällä. Näytti kyllä kivalta. Luisteleminen ei ollut kouluaikoina lempipuuhaa, muistan kylmät varpaat ja kivistävät nilkat. Mutta tuota voisi kyllä kokeilla joskus. Kentältä saa varmaan vuokrata luistimia? Ja sitten kuppi kuumaa kentän laidan kahvilassa jälkeenpäin. Ajatuksen tasolla ihan mahdollinen puuha.

Jääpuisto Rautatientorilla.
Täällä on vielä vähän lunta, hiukan enemmän kuin alla olevassa kuvassa näkyy, mutta illalla ja yöllä pitäisi pyryttää kunnolla. Tätä odotamme.


Leivoin eilen pipareita. Tuoksu oli ihana, vaikka mausta en niin välitä. Se sokerikuorrute on pipareissa parasta.

Keittiön ikkuna on harvoja koristeltuja kohtia kotonani.
En vielä toivottele jouluja täällä, vaan lätkäisen blogiini joulukortin huomenissa kaikille.

2 kommenttia: